tiistai 24.5.2022 | 02:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta huudetaan kerran vielä ja toistetaan mörökölliuhkaus: Sunnuntaina uurnille

To 20.1.2022 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Välillä käy mielessä, onko demokratia sittenkään paras hallintojärjestelmä. Puutteensahan sillä on, mutta sillä ajatuksella tässä mennään, ettei kukaan ole tarjonnut tilalle parempaakaan järjestelmää.

Viimeksi kun kirjoitin Tupalan nurkilta, kaksi viikkoa sitten, uhkasin meitä kaikkia mörököllillä, jos nyt jätetään äänestämättä. Ilahduin, että yhdellä Tupalalla sain peräti kaksi sitä kehunutta tekstaria. Toisessa niistä oli vähän kaiketi myös arvostelua, kun se kuului, että kerrankin päätoimittaja osuu naulan kantaan. Tosi tässä puuhassa joutaa saada isompaakin kritiikkiä.

Mörökölliuhkaus on edelleen voimassa. Saatiin tiistai-iltana kaupungilta toimituksen postiin lopulliset luvut, moniko antoi äänensä ennakkoon. Tulos on vähän niin kuin ranskalaisella, comme ci comme ça, asialla on puolensa ja puolensa.

Nivalan ennakkoäänestysprosentti on 32,8. Hyvää siinä on se, että se on ainakin maakunnan etelälaidan kärkikastia. Edelle menivät Pyhäjoki ja Kärsämäki, ja vielä Alavieskakin pääsi 30:n paremmalle puolelle. Taakse jäivät 26 prosentin pintaan sekä muu maakunta että koko valtakunta keskimäärin.

Jos Nivala pitää lopullisessa äänestyksessä sijansa, se saattaa johtaa siihen, että paikkakunnan mahdollisuudet saada oma tai omia ehdokkaita aluevaltuustoon paranevat. Se on raakaa matematiikkaa. Toinen ratkaiseva asia oman paikkakunnan ehdokkaiden läpimenolle on äänten keskittäminen, mitä viime Tupalassani painotin.

Sitten se huono puoli tuossa äänestysprosentissa. Jo kuntavaaleissa kävi niin, että ennakkoääniä oli enemmän kuin vaalipäivän ääniä. Koronapandemian jatkuessa tuo suunta ei liene heikentynyt, eli äänestysprosentti uhkaa jäädä alamaihin.

Aluevaltuusto valitaan, olipa prosentti mikä hyvänsä. Mutta ei anna hyvää kuvaa demokratiasta, jos jäädään kovin laimeisiin lukuihin.

Näytetään demokratialle, että se on ainoa oikea järjestelmä. Näytetään vielä muille pitkää nenää, ja äänestetään Nivalassa kunkin puolueen kärkiehdokkaalle äänet keskittäen.

#