Grillausvinkit aloittelijalle: näin valitset sopivan grillin

Millainen on sopiva grilli aloittelijalle? Jos olet aloittamassa grillausharrastusta ja hankkimassa pihaasi ensimmäistä grilliä, kannattaa grillin valintaan perehtyä ensin tovi.

Sopivan grillin valinta alkaa ruoanlaittomieltymyksistä ja -tarpeista. Tästä artikkelista saat lisäksi vinkit grillauskokemuksen hankkimiseen myös sisätiloissa vaikkapa kesämökin pikkukeittiössä!

Aloittelijalle sopiva grilli on helppokäyttöinen

Aloitteleva grillaaja törmää aluksi kysymykseen: millainen grilli kannattaa hankkia? Monet grillimallit ovat joko sähkö- tai kaasulämmitteisiä. Ekologinen sähkögrilli ja tehokas kaasugrilli eivät ole kuitenkaan ainoita vaihtoehtoja, sillä niiden lisäksi markkinoilta löytyy myös esimerkiksi kompakti miniuuni.

Aloittelijan kannattaa hankkia grilli sen mukaan, millaisia ruoanlaittotarpeita hänellä on. Sähkögrilli ja kaasugrilli soveltuvat ulkokäyttöön, kun taas miniuuni on tarkoitettu sisälle. Sähkö- ja kaasugrillien ominaisuudet ja toiminnot eroavat jonkun verran toisistaan.

Sähkögrilli soveltuu hyvin pienempien ruokamäärien valmistamiseen. Sähkögrilli ei tarvitse hiiltä tai kaasua toimiakseen, joten se on ympäristöystävällinen ja helppo puhdistaa. Sähkögrillissä on yleensä myös tarkka lämpötilansäätö, joka auttaa varmistamaan ruoan tasaisen kypsennyksen.

Kaasugrilli taas tarjoaa enemmän monipuolisuutta ja ominaisuuksia. Kaasugrilli soveltuu erinomaisesti suurempien ruokamäärien valmistukseen: siinä on yleensä useampi poltin, joka mahdollistaa eri ruokien valmistamisen samanaikaisesti. Kaasugrillin yhteydessä oleva sivupöytä helpottaa ruoan valmistusta.

Jos grillin hankinta epäilyttää, muista nämä vaihtoehdot

Jos grillin käyttö tuntuu liian vaivalloiselta tai tarvitset laitteen ruoan kuumentamiseen sisätiloissa, harkitse voileipägrillin tai miniuunin hankkimista. Miniuuni on pieni uuni, joka soveltuu pienten ruokamäärien valmistukseen. Miniuuni sopii hyvin esimerkiksi kesämökin pieneen keittiöön.

Miniuunia voi käyttää monella tavalla: se soveltuu hyvin esimerkiksi leivonnaisten, piirakoiden, kalan ja pizzan valmistukseen. Miniuunissa on yleensä yksi tai kaksi tasoa, ja sen lämpötila on säädettävissä usein jopa 250 asteeseen asti. Ruoka kannattaa asettaa uunin keskelle, jotta se kypsyy tasaisesti.

Voileipägrillejä on sekä sisä- että ulkokäyttöön. Ne ovat pieniä kannellisia grillejä, joissa esimerkiksi paninit tai kolmioleivät on kätevää kuumentaa. Paistolevyn kuviointi vaikuttaa leivän paistopintaan ja rapeuteen. Osassa voileipägrilleistä paistolevyn voi vaihtaa.

Miniuunia ja voileipägrilliä on helppo puhdistaa. Puhdistaminen käytön jälkeen on tärkeää, jotta laite pysyy toimivana ja hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Voit vertailla erilaisia miniuuneja ja voileipägrillejä Hobby Hallin verkkokaupassa.

Aloitteleva grillaaja tarvitsee hyvät grillausvälineet

Grillin lisäksi tarvitset myös joitakin lisävarusteita. Grillaamisessa käytettävien lisävarusteiden tarve riippuu siitä, millaista ruokaa valmistetaan ja millaisessa grillissä grillaus tapahtuu. Tässä muistilista yleisistä lisävarusteista ja apuvälineistä, joita saatat tarvita grillaamisessa:

– Hanki hyvät grillivälineet, kuten grillipihdit, lastat ja harjat, joilla voit kääntää ruokaa grillissä, levittää kastiketta ja puhdistaa grillin. Grillivälineet ovat loistava lahja vaikkapa grillaamisesta innostuneelle miehelle.

– Lämpömittari auttaa varmistamaan, että ruoka on kypsää ja että sitä on turvallista syödä.

– Savustuspussi mahdollistaa savustamisen ilman savustuspönttöä ja antaa ruoalle savun makua.

– Wok-pannulla voi valmistaa grillattuja kasviksia ja muita ruokia, jotka eivät välttämättä sovellu grilliritilälle.

– Pizzakivi mahdollistaa grillatun pizzan valmistamisen, ja se on hyvä vaihtoehto, jos haluaa välttää uunin käyttöä.

– Rib-häkillä voi valmistaa ribsejä helposti ja tasaisesti.

– Sivupöytä on kätevä apuväline, jos haluaa valmistaa ruokaa samalla, kun grillissä oleva ruoka kypsyy.

– Suojahuppu suojaa grilliä sääolosuhteilta ja pidentää sen käyttöikää.

Näiden lisäksi viihtyisä piha, pienet ennakkovalmistelut ja hyvät reseptit tekevät grillaamisesta entistäkin nautinnollisempaa ja onnistuneempaa. Hobby Hallin verkkokaupasta löydät grillit, grillausvälineet sekä tarvikkeet viihtyisään pihaan.

Voit myös lähteä tutustumaan grillivalikoimaan paikan päälle myymälöihin. Kesällä järjestetään paljon tapahtumia, joissa pääset tutustumaan grillaamisen maailmaan paremmin. Varaa majoitus shoppailureissun tai grillaustapahtuman ajaksi Tampere hotellit tai Helsinki hotellit -sivuilta.