Kannattaako nyt ottaa pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus?

Sähkön hinta on ollut tapetilla viimeisen vuoden aikana.

On tärkeää ymmärtää, millaisia erilaisia sopimustyyppejä on tarjolla, jotta voimme tehdä sopimuksen, joka parhaiten palvelee tarpeitamme ja budjettiamme. Onko nyt oikea aika ottaa kiinteähintainen sähkösopimus vai onko pörssisähkö paras vaihtoehto? Miten ne eroavat toisistaan?

Pörssisähkö - joustavaa, mutta ennakoimatonta

Pörssisähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jonka hinta määräytyy suoraan Nord Pool -sähköpörssin mukaan. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain pörssinoteerausten mukaan, jolloin sähkön hinta voi olla korkea esimerkiksi talvipakkasilla ja matala silloin, kun sähköä on markkinoilla runsaasti tarjolla. Halvin pörssisähkö löytyy vertailemalla. Pörssisähkösopimus voi olla edullinen, kun markkinahinta on matala, mutta se tuo mukanaan myös hintapiikkejä. Pörssisähkösopimus sopii erityisesti sinulle, jos olet valmis ottamaan riskin ja seuraamaan aktiivisesti sähkömarkkinoita.

Kiinteä sähkösopimus - ennakoitavuutta ja turvallisuutta

Kiinteässä sähkösopimuksessa hinta on lukittu etukäteen määrätyksi ajaksi, esimerkiksi yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi. Tämä tarkoittaa, että maksat sähköstäsi saman hinnan koko sopimuskauden ajan, riippumatta siitä, mitä sähkömarkkinoilla tapahtuu. Kiinteä sähkösopimus antaa taloudellista ennakoitavuutta, sillä tiedät tarkalleen, paljonko maksat sähköstä joka kuukausi. Toisaalta kiinteä sopimus ei anna sinulle mahdollisuutta hyötyä markkinahintojen laskusta.

Pörssisähkön hinta vaihtelee koko ajan. Jos et halua stressata hinnasta, kannattaa valita kiinteä sähkösopimus.

Kumpi sopimus sopii sinulle?

Valinta pörssisähkön ja kiinteän sähkösopimuksen välillä riippuu pitkälti henkilökohtaisesta riskinottokyvystäsi ja siitä, kuinka paljon haluat seurata sähkömarkkinoita. Jos arvostat ennustettavuutta ja turvallisuutta ja haluat välttää yllättävät sähkölaskut, kiinteä sähkösopimus on hyvä vaihtoehto. Kiinteä sopimus tarjoaa taloudellista vakautta, sillä tiedät tarkalleen, mitä sähkölaskusi tulee olemaan joka kuukausi. Toisaalta, jos olet valmis ottamaan enemmän riskiä ja seuraamaan sähkömarkkinoita, pörssisähkö voi olla houkuttelevampi vaihtoehto. Pörssisähkösopimus mahdollistaa suuremmat säästöt silloin, kun markkinahinta on matala, mutta sinun on myös oltava valmis mahdollisiin hintapiikkeihin.

Valitsetpa minkä tahansa sopimuksen, on tärkeää muistaa kilpailuttaa sähkösopimukset säännöllisesti. Sähköyhtiöt tarjoavat usein houkuttelevia tarjouksia uusille asiakkaille, joten sopimuksen vaihtaminen voi tuoda säästöjä. Vertaile eri sähkösopimuksia huolellisesti ja valitse sellainen, joka parhaiten sopii sinun tarpeisiisi ja elämäntilanteeseesi.