Miksi lainojen kilpailuttaminen kannattaa?

Monille meistä tulee elämässä vastaan tilanteita, joissa hankintoja tehdään ulkopuolisen rahoituksen avulla. Olipa kyseessä sitten asuntolaina, autolaina tai pienempi kulutusluotto, on tärkeää löytää itselleen edullisin vaihtoehto. Näin ei päädy maksamaan lainasta liikaa sen takaisinmaksun aikana.

Edullisin mahdollinen tarjous löytyy kilpailuttamalla ja vertaamalla kilpailutuksen kautta saatuja lainatarjouksia. Tässä voi käyttää apua lainavertailua, kuten Rahalaitos.fi -sivustoa, jonka kautta pääsee helposti vertailemaan suuren määrän eri lainantarjoajia.

Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia syitä, miksi lainojen kilpailuttaminen kannattaa.

Edullisin laina löytyy kilpailuttamalla.

Vain vertailemalla voi löytää edullisimman tarjouksen

Kun harkinnassa on vakuudeton laina tai kulutusluotto, kannattaa tarjouksia aina pyytää useammasta paikasta. Jokainen kuluttajalainoja myöntävä toimija hinnoittelee omat palvelunsa itse, joten eri toimijoiden lainatuotteet ovat yleensä myös eri hintaisia.

Lainan kustannukset koostuvat lainan koroista ja lainaan liittyvistä kuluista. Lainan kuluja voivat olla esimerkiksi tilinhoidosta veloitettavat maksut, laskutuslisä ja lainan avaamisesta veloitettavat palkkiot. Jokaisella toimijalla on näiden suhteen oma hinnastonsa, joten eri lainanmyöntäjien kustannukset eroavat näiden suhteen.

Tarjottavan lainan korkoon vaikuttaa puolestaan moni asia. Esimerkiksi lainasumma, takaisinmaksuaika sekä lainantarjoajan hinnoittelu eri tyyppisille lainatuotteille vaikuttavat kaikki siihen, mille tasolle haettavan lainan korkoprosentti asettuu.

Näiden lisäksi myös hakijasta itsestään tehty riskiarvio vaikuttaa lainan korkoon. Mitä pienemmän riskin lainan myöntävä taho katsoo ottavansa lainaa myöntäessään, sen edullisempi lainakorko yleensä on. Jokainen toimija tekee kartoituksen muista riippumatta, joten myös lainakorot voivat muodostua eri suuruisiksi.

Yhden hakemuksen välityksellä tavoittaa monta toimijaa

Lainat kannattaa yleensä kilpailuttaa lainanvälittäjän kautta, koska näin voi säästää aikaa ja vaivaa. Lainanvälittäjät tekevät yhteistyötä useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten kanssa, joten riittää, että täyttää yhden hakemuksen, joka välitetään useille eri lainantarjoajille.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saa lainatarjouksia ja pääsee vertailemaan niitä suoraan lainanvälittäjän nettisivuilla. Tämä tekee lainojen vertailun erittäin helpoksi, ja mahdollistaa edullisimman saadun tarjouksen löytämisen.

Lainat voi kilpailuttaa myös itse, mutta silloin on täytettävä useita hakemuksia eri toimijoiden sivuilla. Saatuja tarjouksia joutuu vielä vertailemaan itse, joten prosessi vaatii huomattavasti enemmän omaa aikaa ja aktiivisuutta.

Huomio todelliseen vuosikorkoon

Kun kilpailutetaan lainoja, kannattaa kiinnittää huomio erityisesti todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainasta aiheutuvat kulut, kuten korot, kaikki palkkiot ja muut kulut. Se antaa selkeän kuvan siitä, kuinka paljon laina todellisuudessa maksaa. Vertailemalla todellisia vuosikorkoja voi löytää edullisimman vaihtoehdon ja saavuttaa selvää säästöä lainan takaisinmaksun aikana.

Kokonaisuudessaan lainojen kilpailuttaminen kannattaa, sillä se auttaa löytämään edullisimman tarjouksen. Kun harkinnassa on kulutusluotto, kannattaa lainaprosessi aloittaa aina kilpailuttamisella.

Vertailemalla eri toimijoiden tarjouksia voi säästää rahaa ja valita juuri itselleen edullisimman vaihtoehdon. Huomio kannattaa kiinnittää todelliseen vuosikorkoon, jotta saa selkeän kuvan lainan kokonaiskustannuksista. Kilpailuttaminen on erityisen helppoa ja vaivatonta silloin, kun se tehdään lainanvälittäjän avulla.