Parhaat vitamiinit mukaan mökille ja matkalle

Matkustaminen ja mökkeily tuovat virkistävää vaihtelua arkeen, mutta ne voivat myös suistaa terveelliset elämäntavat pois raiteiltaan. Erityisesti ruokavalio poikkeaa reissun päällä tavallisesta, ja siihen vaikuttavat niin kohteen ruokatarjonta kuin sen valmistustavat.

Kaikkia terveyttä tukevia tuotteita ei välttämättä saa ulkomailta tai mökin lähikaupasta, joten ne on hyvä pakata mukaan. Vitamiinit ovat avainasemassa monissa kehon toiminnoissa, miksi niiden riittävästä saannista on erityisen tärkeä huolehtia. Helpoiten vitamiinit saa mukaan ravintolisien muodossa.

Tärkeimmät vitamiinit ja niiden käyttötarkoitukset

Vitamiineja saa monipuolisesta ja tasapainoisesta ruokavaliosta, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, maitotuotteita ja proteiinilähteitä. Jos ruokiaan ei valmista itse tai vaihtoehtoja on rajoitetusti, voi riittävän monipuolisen ravitsemuksen varmistaminen olla hankalaa.

Onneksi vitamiinit voi saada myös tiivistetyssä muodossa, joista monet menevät helposti pieneen tilaan eivätkä pilaannu helposti. Vitamiinilisiä on niin tabletteina, kapseleina, pehmokarkkeina kuin jauheina tai tippoina. Ne voivat sisältää yhtä vitamiinia tai niiden yhdistelmiä. Tärkeimpiä vitamiineja ovat:

1.A-vitamiini: A-vitamiini on tärkeä näölle, iholle ja immuunijärjestelmälle. Jos matkustat alueelle, jossa on suurempi riski sairastua infektioihin tai viettää paljon aikaa auringossa, A-vitamiinin ottaminen mukaan voi olla viisasta.

1.B-vitamiini: B-vitamiinit ovat tärkeitä energia-aineenvaihdunnalle ja hermoston toiminnalle. B12-vitamiini on erityisen tärkeä kasvissyöjille. B-vitamiinien ottaminen mukaan matkalle voi auttaa pitämään sinut energisenä ja valppaana.

2.C-vitamiini: C-vitamiini tunnetaan antioksidanttina ja se auttaa tukemaan immuunijärjestelmää. Erityisesti lentokentillä ja hotelleissa ollessa C-vitamiini voi olla hyvä lisä matkatavaroissasi.

3.D-vitamiini: D-vitamiini auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia ja fosforia, ja on tärkeä luuston terveydelle. Jos matkakohteessasi ei ole paljon auringonpaistetta, D-vitamiinin lisäsaanti voi olla tärkeää.

4.E-vitamiini: E-vitamiini suojaa soluja vahingolta ja voi auttaa suojaamaan ihoa auringon haitallisilta säteiltä matkan aikana.

5.K2-vitamiini: K2-vitamiini on vähemmän tunnettu, mutta sillä on tärkeä rooli veren hyytymisessä ja luuston terveydessä. Jos suunnitelmissasi on fyysistä toimintaa, kuten patikointia, K2-vitamiini voi olla järkevä valinta matkalaukkuusi.

Vitamiinien tarve voi kasvaa matkalla

Ympäristön muuttuminen ja matkustaminen vaikuttavat kehoon useilla tavoilla, mikä voi johtaa ravintoaineiden, kuten vitamiinien kasvaneeseen tarpeeseen. Ravinnon muutosten lisäksi seuraavat tekijät voivat kasvattaa ravintoaineiden tarvetta:

1. Fyysinen rasitus ja liikunta

Matkustaminen voi olla fyysisesti rasittavaa, erityisesti jos matkassa kestää kauan. Myös mökiltä ja ulkomaanmatkalta tutut aktiviteetit, kuten uinti, kalastus, halonhakkuu ja patikointi kuluttavat energiavarastoja. Esimerkiksi energiatuotantoa tukeva vitamiinien kaltainen ubikinoni voi tällöin auttaa

2. Lisääntynyt alkoholin käyttö

Mökillä tai matkoilla vietetty aika saattaa usein liittyä rentoutumiseen ja irtiottoon arjesta, ja joillekin ihmisille se voi tarkoittaa myös alkoholin nauttimista enemmän kuin tavallisesti. Esimerkiksi tietyissä matkakohteissa alkoholi saattaa olla osa paikalliskulttuuria, tai kuten usein mökillä liittyä sosiaalisiin kanssakäymisiin.

Alkoholi vaikuttaa joidenkin vitamiinien, kuten niasiinin imeytymiseen ravinnosta, jolloin se on saatava ravintolisistä. B3-vitamiini niasiini alentaa kolesterolia ja verenpainetta.

3. Stressin vähentyminen

Mökkeily ja muu matkailu voi olla erinomainen tapa rentoutua ja päästä eroon arjen stressistä. Vähentynyt stressi voi tukea yleistä hyvinvointia ja parantaa ruoansulatusta, mikä voi auttaa kehoa hyödyntämään vitamiineja tehokkaammin. Tämä puolestaan voi lisätä niiden tarvetta.

Jos uskot, ettet voi yleisesti varmistaa vitamiinien riittävää saantia matkasi aikana, ja haluat mennä helpoimman kautta voi oikea valinta olla monivitamiini. Vitamiinien puutosoireet ovat inhottava yllätys reissun aikana, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Tarvittaessa ravintoaineiden tarpeesi voi määrittää lääkäri tai ravitsemusterapeutti.

Säästä aikaa tilaamalla vitamiinilisät netistä

Matkan suunnitteleminen voi olla stressaavaa ja aikaa vievää, ja harvoin sitä haluaa tuhlata ylimääräiseen kauppareissuun. Vitamiinien tilaaminen netistä on kätevä ja nopea tapa saada tarvittavat tuotteet vaikka kotiovelle asti. Verkkokaupoissa on myös fyysisiä kauppoja laajempi valikoima, jolla voit kattaa kaikki terveystarpeesi.

Oiva Apteekki on kotimainen luontaistuotekauppa netissä, joka myy vain huolellisesti valikoitujen valmistajien tuotteita puhtautta ja paikallisuutta painottaen. Tilauksesi käsitellään 1-3 arkipäivässä, ja toimitetaan luotettavasti joko noutopisteeseen tai kotiin asti. Oivalta saat niin ravintolisät, vitamiinit kuin muut terveystuotteet laatutakuulla!