Pieni luotto voi olla nyt yllättävän edullinen

Pieni luotto on yleensä vakuudeton laina, jota haetaan pieneen lisärahoituksen tarpeeseen. Lainaa voidaan hakea esimerkiksi yllättävän suuren laskun maksamista varten, kodin hankintoihin tai tuomaan pientä joustoa arjen kulutukseen. Tämän jälkeen luotto maksetaan kohtuullisen nopeasti osissa takaisin.

Vaikka haettava laina olisi pieni, kannattaa lainatarjoukset aina kilpailuttaa. Kilpailuttaminen vie vain hetken, joten sen ehtii tekemään, vaikka lainan tarve olisi kiireisempi.

Kulutusluottojen korkokattoa on laskettu viime vuosina useita kertoja. Sama säätely koskee kaiken kokoisia kulutusluottoja, mikä tekee myös pienistä lainoista yllättävän edullisia.

Pientä lainaa haetaan usein netissä

Pieni luotto on useimmiten vakuudeton laina, jota haetaan netistä. Lainasumma voi olla vain joitain satoja euroja, joka käytetään yksittäisten hankintojen tekemiseen tai isomman laskun maksamiseen.

Yleensä lainasumma halutaan käyttöön mahdollisimman nopeasti, ja parhaimmillaan se onkin mahdollista saada tilille melkein heti lainasopimuksen hyväksymisen jälkeen. Tämä kuitenkin vaihtelee, joten nopeuden ollessa tärkeää, on hyvä tarkistaa asia ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Jo lainaa hakiessa sovitaan takaisinmaksusuunnitelma sekä kuukausittain maksettava lyhennys. Laina maksetaan yleensä takaisin useassa erässä, mutta joskus lainasumman ollessa erittäin pieni, sovitaan takaisinmaksu yhdessä erässä.

Lainan kilpailuttaminen kannattaa aina

Vaikka haettava luotto olisi pieni, kannattaa lainan kilpailutus aina. Myös kilpailuttaminen tehdään kokonaisuudessaan netissä, joten se on helppoa ja nopeaa. Apuna voi käyttää lainavertailuihin keskittyviä sivustoja, jotka auttavat kilpailuttamaan kaikenkokoiset lainat ja luotot.

Edullisimman luoton löytää helposti esimerkiksi tästä palvelusta, jonka kautta kilpailuttaminen vie vain hetken. Vertailemalla löytää itselleen parhaiten sopivimman luoton, jossa varsinaisen lainasumman päälle tulee mahdollisimman vähän kuluja.

Erityisesti pieniä luottoja vertaillessa kannattaa huomioida myös lainaan liittyvät sivukulut. Näillä tarkoitetaan avausmaksua, tilinhoitopalkkiota, laskutuslisää ja muita mahdollisia kuluja, joita maksetaan koron lisäksi. Kun lainasumma on pieni, saattaa sivukuluista muodostua korkoa enemmän hintaan vaikuttava tekijä.

Vertailua varten on kehitetty todellinen vuosikorko, joka löytyy kaikista lainatarjouksista. Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan laskennallista lukua, joka huomioi lainan koron lisäksi nämä sivukulut. Se on siten parhaiten lainan kokonaishintaa kuvaava arvo, jonka kautta lainanhakijan on helppo vertailla eri tavalla hinnoiteltuja luottoja.

Edullisinta lainatarjousta etsiessä valitaan tarjousten joukosta se, jonka todellinen vuosikorko on kaikkein matalin. Myös takaisinmaksuaika vaikuttaa lainan lopulliseen hintaan, koska sivukuluja ja korkoa maksetaan koko laina-ajalta. Yleensä onkin kannattavaa maksaa pieni luotto mahdollisimman nopeasti pois, jotta sen kustannukset eivät kasva kohtuuttoman suuriksi.

Näin vertailet pienet lainat netissä

Lainatarjousten vertailussa hyödynnetään yleensä vertailusivustoja, jotka auttavat edullisimman luoton löytämisessä. Hakijan osalta riittää, että täyttää sivuilla yhden lainahakemuksen.

Palvelu välittää tämän hakemuksen kaikille niille yhteistyökumppaneilleen, jotka myöntävät pienempiä luottoja. Nämä voivat tehdä lainatarjouksen, jonka vertailupalvelu välittää hakijalle. Yleensä kaikki saadut tarjoukset kerätään yhdelle sivulle, jossa niitä on helppo vertailla.

Jos pieni luotto pitää saada käyttöön nopeasti, kannattaa hakijan tarkistaa vielä pikanoston mahdollisuus. Lainantarjoaja voi maksaa kaikki pienet luotot hakijoille nopeasti tai pikamaksusta voidaan veloittaa erikseen lisäkuluja. Osa lainantarjoajista suorittaa maksuja vain toimistoaikoina, jolloin illalla tai viikonloppuna myönnetty laina saadaan käyttöön vasta seuraavana arkipäivänä.

Kuluttajaluottojen korkokatto koskee myös pieniä lainoja

Kuluttajansuojalaissa on määritetty korkokatto, joka koskee kaikkia kulutusluottoja. Korkokattoa on laskettu useita kertoja, ja viimeisin päivitys tehtiin vuoden 2023 lopussa. Sama säätely koskee myös pienempiä luottoja, joita voi saada nyt yllättävän edullisesti.

Kulutusluoton korko saa olla korkeintaan 15 prosenttia, minkä lisäksi voidaan veloittaa korkolain mukainen viitekorko ja sivukuluja. Viitekoron kanssa lainan korkoprosentti saa olla kuitenkin korkeintaan 20 prosenttia, eikä sitä saa nostaa tätä korkeammaksi edes yleisen korkotason noustessa.

Sivukulujen määrä voi olla päivässä korkeintaan 0,01 prosenttia luottosopimuksen luoton määrästä, mutta kuitenkin korkeintaan 150 euroa.

Näiden päivitysten ansiosta pienten luottojen kulut ovat laskeneet, ja lainaa voi saada aiempaa edullisemmin. Kilpailuttaminen kuitenkin aina kannattaa, jotta lainasumman päälle kertyy mahdollisimman vähän kuluja.