Unelmien kesämökki - näin päivität mökkisi kesäkuntoon

Kesä tulee ja haaveissa siintää unelmien kesämökki. Saatat muistella, mitä mökille pitikään hankkia tai mitä korjata, jotta tuleva kesä sujuisi mökillä viihtyisästi.

Ehkä ikkunaan pitää hankkia sopiva hyttysverkko ja keittiön valaisimeen kirkkaampi lamppu? Pelkkä hyttysverkko ja lamppu yksinään eivät kuitenkaan vielä tee kesämökistä unelmien mökkiä, vaan siihen tarvitaan muutakin.

Mitä tarvikkeita kesämökillä tulisi olla?

Jokapäiväiseen elämään tarvittavien asioiden, kuten liinavaatteiden ja astioiden lisäksi kesämökiltä pitäisi löytyä mökin olosuhteisiin ja varusteluun liittyvät tarvikkeet. Hyttysverkot ovissa ja ikkunoissa ovat olennaiset etenkin metsätontilla sijaitsevalla mökillä. Jos mökillä on takka tai grilli, tulisi mökiltä löytyä myös niihin liittyvät tarvikkeet. Älä unohda venettä: löytyyhän mökiltä pelastusliivit ja muut veneilyyn tarvittavat välineet?

Ennen vanhaan kesämökiltä ei vaadittu mitään erikoisempia mukavuuksia. Nykyään kesämökkeily on kuitenkin muuttunut enemmän kodinomaiseksi asumiseksi ja jopa luksuslomailuksi. Useimmat kesämökit on liitetty sähkö- ja vesijohtoverkkoon, mikä mahdollistaa esimerkiksi ruoanlaittoa helpottavien koneiden hankkimisen myös mökille. Niiden lisäksi voit hankkia pienempiä laitteita, jotka tekevät mökkeilystä mukavaa. Esimerkiksi vohvelirauta tai voileipägrilli ovat pienkoneita, joilla on hauska tehdä ruokaa mökillä.

Laitteiden lisäksi kesämökin ilmanvaihdosta tulee huolehtia. Hyvä ilmanvaihto on olennaista paitsi rakennuksen kunnon kannalta, myös mukavuuden vuoksi. Kesällä paahtavan kuumassa mökissä on tukalaa olla, saatika nukkua. Ilmanvaihtoon saattaa tarvita avuksi ilmastointilaitteen.

Tarkista kesämökin varustelu säännöllisesti aina ennen mökkeilykauden alkua. Muista testata välineiden kunto ja toimivuus. Hanki rikki menneiden tilalle uudet tarvikkeet helposti esimerkiksi Hobby Hallin verkkokaupasta.

Unelmien kesämökki on rentouttava paikka

Usein kesämökeille saatetaan viedä tavaroita, joita ei enää tarvita kotona. Näin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, sillä kesämökin sisustuksesta tulee helposti kaoottinen. Pahimmassa tapauksessa kesämökki muuttuu vain varastoksi, johon kaikki tarpeettomat tavarat päätyvät.

Unelmien kesämökki tarkoittaa monille paikkaa, jossa voi rentoutua ja rauhoittua. Mieti siis kesämökin sisustusta tältä kannalta. Ylimääräinen tavara ei edesauta rentoutumista, joten karsi turha tavara kesämökiltä pois. Valitse esineitä ja kalusteita, jotka sopivat mökin käyttötarkoitukseen ja sisustustyyliin.

Kesämökin kalustuksessa ja sisustusmateriaaleissa kannattaa huomioida kestävyys ja käytännöllisyys, varsinkin jos mökillä ei ole pyykinpesukonetta. Jos mökillä majoittuu satunnaisesti enemmän ihmisiä, hanki olohuoneeseen tai tupakeittiöön sopiva vuodesohva. Vuodesohvan kanssa sopii hyvin sohvapöytä, jossa on pyörät tai jonka saa muuten helposti siirrettyä avattavan sohvan tieltä.

Kesämökin sisustukseen ei tarvitse upottaa tuhansia euroja, vaan kivan sisustuksen voi saada aikaan edullisesti. Karsimalla ylimääräisen tavaran pois saa tilasta heti avaramman tuntuisen. Pienilläkin uusilla jutuilla voi olla suuri vaikutus. Kannattaa vilkuilla tarjouksia esimerkiksi Hobby Hall -verkkokaupasta, josta voit samalla tilata sekä sisustustuotteet että muut mökillä tarvittavat asiat.

Unelmien kesämökki tarjoaa monia ajanviettomahdollisuuksia

Elämiseen ja sisustukseen liittyvien tavaroiden lisäksi voi olla tarpeen päivittää kesämökin vapaa-ajan viettoon tarkoitettuja välineitä. Jos mökillä tuntuu olevan tylsää, on ehkä tarpeen hankkia myös ihan uusia juttuja ajanviettoa ajatellen.

Kesämökillä vietetään usein aikaa pihalla, joten pihakalusteisiin kannattaa panostaa. Aurinkoiselle mökkitontille aurinkotuoli on rentoutumista edesauttava hankinta. Sen lisäksi voit harkita päivittäväsi mökkipihaa esimerkiksi puutarhakeinulla tai riippumatolla.

Rentoutumiseen liittyviä tarvikkeita ovat myös muun muassa kylpytynnyri tai -palju. Jos kesämökki ei ole rannalla, mutta vettä on kuitenkin saatavilla, saattaisi uima-allas olla kiva ratkaisu.

Pihapeleistä mökillä suositaan yleensä rentoja, yhdessä perheen kanssa pelattavia pelejä, kuten mölkkyä tai tikanheittoa. Ulkopelien lisäksi kannattaa mökin kaappiin hankkia myös kiinnostavia lautapelejä sadepäivien iloksi.

Tarkista ja päivitä kesämökkisi tarvikkeet, sisustuksen ja ajanviettoon liittyvät välineet säännöllisin väliajoin. Siten saat pidettyä kesämökkisi viihtyisänä vuodesta toiseen!