maanantai 16.12.2019 | 03:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Teknologiahankkeella tehoa toimintaan

Uuden tekniikan testaamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Hannu Tölliin

Kaija Vähäsöyrinki Nivala-lehti
To 10.1.2019 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalassa viritetään hanketta, jolla parannetaan maatilojen toiminnan kannattavuutta tehostamalla uusimman teknologian hyväksikäyttöä.

– Tavoitteena on parantaa rehun- ja lietteenajon logistiikkaa yhteistyössä Kpedun Kannuksen ja Jedun Haapajärven toimipisteiden kanssa. Selvitämme myös drone -tekniikan (kauko-ohjattava kopteri) käyttöä sadon mittaamisessa yhdessä Centrian kanssa, kertoo hankehakemuksen esiselvitystä vetävä agronomi Essi Saarinen.

Saarinen esitteli hanketta ProAgrian Nivalan toimipisteen avoimissa ovissa.

Teknologiahankkeessa selvitetään myös antureilla peltomaasta ja erilaisilla mittareilla suoraan kasvustosta kerätyn tiedon hyödyntämistä.

– Tarkoituksena on testata maatalousteknologian uusinta kalustoa käytännön tiloilla ja kouluttaa niiden käytössä. Esimerkiksi vuokraamalla automaatio-ohjauslaitteisto, joka liitetään tilan omaan traktoriin. Kyydissä on oltava, mutta automaatio huolehtii traktorin ohjaamisesta niin, että ajolinjat ovat optimaaliset eikä päällekkäisyyksiä tule.

Tietoa ja käyttökokemusta hankitaan myös karjatiloille tarjolla olevasta tietotekniikasta ja kasvavan sadon laadun analysoinnista suoraan paikan päällä.

ProAgria Oulu on yksi mukana hankkeessa olevista toimijoista.

– Maatiloilta kerätään paljon tietoa, mutta sitä hyödynnetään liian vähän. Datan hyväksikäyttöä tullaan kehittämään myös neuvontajärjestön sisällä, johtaja Vesa Nuolioja ProAgriasta kertoo.

– Ongelmana on, kuka omistaa kerätyn tiedon. Olemme jo kymmenen vuotta voineet kerätä tietoa säilörehunurmen sadosta, nyt jo neliön tarkkuudella. Laitteisto maksaa noin 30 000 euroa. Tiedon kuitenkin omistaa laitevalmistaja, ei urakoitsija eikä asiakas, kertoo ProAgrian valtuuskunnan puheenjohtajana juuri aloittanut kansanedustaja ja urakointiyrittäjä Juha Pylväs.

Asiakas kyllä saa tiedon, mutta tietoa ei voi siirtää esimerkiksi ProAgrian käyttöön viljelysuunnitelmien täsmentämiseksi. Sama ongelma koskee myös lehmien tuotos- ja hyvinvointitietoja kerääviä toimijoita, jotka pitävät datan vain omassa käytössään.

Maatilojen määrä on puolittumassa viiden vuoden kuluessa.

– Litrat ja hehtaarit kuitenkin pysyvät, sillä Pohjois-Pohjanmaalla investoidaan edelleen aika voimakkaasti. Yhä isommat yksiköt haastavat myös neuvontaa ja yritämme pysyä kehityksessä mukana, ProAgria Oulun johtaja Vesa Nuolioja sanoo.

– Tiloilla työ helpottaa fyysisesti, mutta hereillä on oltava. Valvonta ja työn johtaminen on yhä tarkempaa automaatiota käyttävillä tiloilla. Maatilayritysten johtaminen alkaa olla sillä tasolla, että yrittäjät pystyisivät johtamaan vaikka pörssiyhtiöitä.

Pärjäämiseen ei ole mitään hokkus-pokkus -temppua.

– Omaan tekemiseen pitää uskoa ja panostaa ydintekemiseen. Resurssit on käytettävä yhä tarkemmin hyväksi, johtaja Vesa Nuolioja linjaa.

Teknologiahankkeeseen etsitään lisää yhteistyökumppaneita ja neuvotellaan yksityisrahoitusta tuovien yritysten kanssa.

– Hankehakemus jätetään helmikuun lopussa. Budjetti on noin puoli miljoonaa euroa. Hanketta hallinnoi Nivalan kaupunki ja hankeaika on kolme vuotta. Hankealueena on Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosa, Essi Saarinen kertoo.

Viljelijät, joilla on ajatuksia hankkeen eteenpäin viemiseksi sekä mielenkiintoa kokeilla ja testata uutta tekniikkaa, voivat ottaa yhteyttä Saariseen tai maaseutujohtaja Hannu Tölliin.

ProAgria

ProAgria Oulun Nivalan toimipaikassa työskentelee 12 eri alojen asiantuntijaa.

Apua saa muun muassa talouden hallintaan, kirjanpitoon, verotukseen ja sukupolvenvaihdoksiin.

ProAgria Oulu on tehnyt työtä maaseudun ihmisten hyväksi jo 190 vuotta.

Sillä on kaikkiaan 80 työntekijää ja 13 toimipistettä ympäri maakuntaa.

Yhdistyksen toimintaa johtavat viljelijöistä ja maaseudun asukkaista valitut henkilöt.

24-jäsenisen valtuuskunnan puheenjohtajana on juuri aloittanut kansanedustaja, urakointiyrittäjä Juha Pylväs.

Maanlaajuisesti toimivalla neuvontajärjestöllä on yhteensä 660 työntekijää.

#