sunnuntai 15.9.2019 | 09:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirjankuvittaja Sari Airola haluaa kohdata yleisönsä – Nivalassa selvitetään onko kirjailijavierailuilla vaikutusta lukutaitoon

Risto Puolimatka Nivala-lehti
Pe 15.3.2019 klo 07:00

Kirjankuvittaja ja kuvituksen opettaja Sari Airola askartelee Peltotien esikoululaisten kanssa. Pöydällä on viirejä, tusseja, kaikkea mitä askartelussa tarvitaan.

– Se on se hieno hetki, kun kohtaa sen lapsen, joka on saanut kokemuksen siitä kirjasta, Airola sanoo.

Sari Airolan vierailu kuuluu Nivalan kirjaston Ensin eskarit -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on innostaa eskarit lukuharrastuksen pariin ja edistää lukutaidon alkeita ennen lasten ekaluokalle menoa.

Airola on kuvittanut ja kirjoittanut oppikirjoja ja lasten- ja nuortenkirjoja, joista tuoreimmat ovat viime vuonna ilmestyneet Vuh! Vuh! Kuka siellä? ja yhdessä Eppu Nuotion ja Sanna Iston kanssa tehty Typy ja paukutteleva peikko.

Airola pitää työpajoja sekä päiväkoti- että esikouluikäisille. Nivalaan hän saapui Lappeenrannasta, ja sanoo, että lapset ovat iloisessa Itä-Suomessa samanlaisia kuin täällä lakeuksillakin.

– Ehkä Helsingissä ovat vähän erilaisia, hälisevämpiä – ja siellä näkyy monikulttuurisuus, se suurkaupunki. Sitä pitää ajatella, että kaikki pääsevät mukaan, ettei kukaan joudu erityisasemaan, sanoo nimen omaan kansainvälisyyskasvatuksesta kiinnostunut taiteilija.

Työpajojen määrä vaihtelee kovasti. Joskus Airolalla on niitä pari vuodessa, mutta tänä vuonna hän kertoo olleensa puhumassa siellä ja täällä, Shanghaita ja Gdanskia myöten. Nivalassa hän oli ensimmäistä kertaa. Paitsi kuvittaa kirjoja, Airola pitää työpajoja ja myös opettaa Aalto-yliopistossa.

Huomaako jo päiväkodissa tai esikoulussa, kenestä tulee isona kuvataiteilija?

– Ei ehkä näin nopeasti, mutta näkee jos joku on kiinnostunut. 45 minuuttia on lyhyt aika, mutta ehkä jos vuoden olisin, sitten huomaisin, Airola arvelee.

Nivalassa Peltotien päiväkodissa lapsille tarjotaan esimerkiksi juuri kirjailijavierailuja, satutunteja ja kirjavinkkausta. Sillä tutkitaan, vaikuttaako lukukokemuksen vahvistaminen lukutaitoon. Samoja asioita katsotaan Nivalassa myös ryhmistä, joille vastaavia vierailuja ja muuta lukuinnostamista ei tarjota. Hankkeen avulla pyritään luomaan malli Nivalan kaikkien eskariryhmien lukuharrastuksen kehittämiseksi.

#