maanantai 28.9.2020 | 16:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Karkottaako valeampiaispesä pistäjähyönteiset pihalta? Kokeile, virkkaa itse tai osta pikkurahalla

Risto Puolimatka
Ke 22.5.2019 klo 12:40 | päivitetty ke 12:44

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Totta vai huuhaata? Onko meillä tässä vähän kuin ihmevoiteen mainos, jossa käyttäjät todistavat, että auttaa kyllä vaivaan kuin vaivaan. Mutta kun niin monesta suusta on saatu kuulla, että valeampiaispesä toimii ja karkottaa ampiaiset muualle pesäntekopuuhiin.

– On nämä ollut, vastaa Emmi Tölli kysymykseen, ovatko nämä kesän varsinainen hittituote.

Tölli on yksi Tarhin toimintakeskuksen asiakkaista, joka askartelee ja kutoo toimintakeskuksessa. Heillä on pitänyt viime aikoina kiirettä, ja ampiaispesiä on saanut tehdä suorastaan sarjatyönä.

Tarhin versio valeampiaispesästä syntyy siten, että pohjaksi otetaan kuusen käpy, sellainen ylivuotinen jossa suomut jo harittavat. Sitä ennen on virkattu harmaasta kuteesta pitkä soiro, joka sitten kierretään kävyn ympärille niin, että kävystä tulee harmaa kotelo, ja soiro kiinnitetään paikalleen liimapyssyllä.

Valepesä kruunataan tietysti valeampiaisella. Sen vaikutuksesta toimintaan suuntaan tahikka toiseen ei ole tietoa.

Eri työvaiheista ja sarjatyöstä on se etu, että mahdollisimman moni toimintakeskuksen asiakas pääsee työtehtävästä osalliseksi. Mutta sitten se kysymys, että toimiiko valepesä, karkottaako se ampiaiset pesimään muuanne ja näitäkö ihmiset osatavat?

– Ei yksi riitä. Ihmiset ostavat niitä etu- ja takaterasseille. Ja monen suusta on kuultu, että toimii, suorittaa myyntipuheen ohjaaja Sari Tajakka.

Ja toimi tai ei, se on suloinen koriste millä tahansa terassilla. Hintakaan ei toimintakeskuksessa huimaa, se on puolitoista euroa.

Tarhin toimintakeskuksessa käytetään paljon luonnonmateriaaleja. Kävyistä ja myös sopivista kivistä on välillä puute.

Tarhin asiakkaat lähtevät kesälomalle juhannukselta. Siihen saakka kuitenkin tuotanto toimii, ja myynti on avoinna kesän läpi.

Monen suusta on kuultu, että toimii.

Valepesän virkkaaminen itse

Valepesän virkkaamiseen tarvitset harmaata, keltaista ja mustaa lankaa sekä virkkuukoukun, parsinneulan sekä täytteeksi vanua, kangaspaloja, sanomalehtiä tai yllätysmunakotelon.

Aloitus: Tee langasta lenkki ja virkkaa lenkkiin 6 kiinteää silmukkaa. Kiristä lenkki tiukaksi ja sulje kierros piilosilmukalla ensimmäiseen kiinteään silmukkaan. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.

1. krs: Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 pylvästä. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.

2. ja 3. krs: virkkaa 1 pylväs yhteen pyvääseen, virkkaa 2 pylvästä yhteen pylvääseen, toista tätä koko kierroksen ajan. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa

4. -8. krs: virkkaa 1 pylväs jokaiseen pylvääseen. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.

9. krs: (kavennuskierros) virkkaa 3 pylvästä (yksi pylväs aina yhteen pylvääseen) ja jätä 1 pylväs välistä, toista tuota koko kierros. Sulje kierros piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa.

10. krs: (kavennuskierros) virkkaa 2 pylvästä (yksi pylväs aina yhteen pylvääseen), jätä 1 pylväs välistä, toista tätä koko kierros. Sulje kierros piilosilmukalla.

Täytä työ.

Lopetus: Virkkaa 1 kiinteä silmukka jokatoiseen pylvääseen. Jatka näin kunnes täyttöaukko on suurinpiirtein kiinni. Katkaise lanka jättämällä pitkä ”häntä” ripustusnarun virkkaamiseen ja päättelyyn. Pujottele langalla muutaman kerran aukko kunnolla kiinni.

Lähde: Marttojen ohje hieman sovellettuna

#