tiistai 26.5.2020 | 08:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Mizza Hautala tekee käsitöitä ystäviensä iloksi – "Töitä olisi paljon enemmän, mutta olen antanut niitä ystäville lahjaksi"

Sini Liikanen
To 22.8.2019 klo 12:00

Tillarigalleriassa on meneillään todellisen moniosaajan näyttely. Esillä on Tuula ”Mizza” Hautalan savi-, metalli- ja puutöitä, valokuvia, kynttilänjalkoja sekä paljon erilaisia käsitöitä vuosien varrelta. Ensimmäiset metallityöt ovat peräisin vuodelta 1978.

– Töitä olisi paljon enemmän, mutta olen antanut niitä ystäville lahjaksi. Esimerkiksi näyttelystä löytyviä puulautasia olen tehnyt 50-60 kappaletta, joista suurin osa on mennyt lahjaksi ja osa myyntiin, Mizza kertoo.

Seitsemänkymmentävuotias taiteilija aloitti uransa jo lapsena. Käsitöiden tekeminen alkoi tuohitöistä ja savitöitä taiteilija ryhtyi tekemään löydettyään maastosta savea.

Hieman myöhemmin Mizza päätyi hevoshommiin, jotka veivät pitkälti aikaa aina kolmikymppiseksi asti. Sivussa tuli tehtyä kuitenkin myös taidetta, ja esimerkiksi Laukaan hevostilalla työskennellessä syntyi metallitöitä ja kynttilänjalkoja sekä pärekehto.

Myöhemmin Mizza keskittyi enemmän taiteilijan elämään, kun hän haki opiskelemaan Vammalan Taide- ja käsityökouluun. Hänet valittiin opiskelijaksi, mutta valitettavasti opintie jäi lyhyeksi puuttuvan rahoituksen myötä. Vuonna 1983 Mizza suoritti puuseppäkoulun Nivalassa, minkä jälkeen hän on työskennellyt ahkerasti kansalaisopiston kursseilla. Kursseilla on syntynyt töitä sängynpäädystä mattoihin ja liinoihin asti.

Suurin osa näyttelyn töitä on peräisin vuosien varrelta, mutta taiteilija ei ole jäänyt vielä eläkkeelle. Esimerkiksi kevään aikana syntyi useita kymmeniä virkattuja pipoja ja hattuja, joista valtaosa on tavalliseen tapaan annettu lahjaksi.

– Teen kaikennäköistä: metalli-, puu-, virkkaus- ja savitöitä. Illalla parvekkeella käydessä saa hyviä ideoita, joten joka illalle piisaa ohjelmaa, taiteilija nauraa.

Näyttelyssä on esillä myös suurempia ryijytöitä. Sinivalkoinen yksilö syntyi viime syksynä ja sen tekeminen vei kaksi kuukautta. Seinävaate valmistui juuri sopivasti jouluaatoksi.

– Ensi syksynä, eli ihan kohta, alkaa uuden ryijyn tekeminen, Mizza vihjaa mutta kertoo tulevan teoksen ulkonäön olevan vielä korkeimman luokan salaisuus.

Mizza Hautalan monipuolinen näyttely on esillä Tillarigalleriassa 4. syyskuuta asti.

Ensi syksynä, eli ihan kohta, alkaa uuden ryijyn tekeminen.

#