lauantai 28.3.2020 | 19:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupungin kassaan riittämätön jättipotti – Nivala saa ensi vuonna 2,6 miljoonaa euroa lisää valtionosuuksia, mutta se ei kuitenkaan kompensoi tarpeeksi menojen kasvua

Eetu Kupulisoja
Ke 4.9.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivala saa ensi vuonna 2,6 miljoonaa euroa enemmän valtionosuuksia kuin tänä vuonna. Summasta tosin suurin osa menee kilpailukykysopimuksen poistuttua täysimääräisten lomarahojen maksamiseen työntekijöille, eikä loppujakaan rahoja tuhlaamaan päästä.

– 2,6 miljoonaa kuulostaa paljolta, mutta kun lomarahojen leikkaus poistuu ja kustannustasot ovat talouden trendien mukaisesti nousussa, tulee maksettavaksi paljon myös uusia kuluja. Ei tämä lisärahaa tuo, tämä on vain aiempien leikkausten kompensointia, Nivalan kaupungin talousjohtaja Ulla Alin selvittää.

Mikäli valtiolta kaupungin kassaan kilahtavasta summasta jäisi käteen esimerkiksi neljäsosa, tarkoittaisi se noin 650 000 euron kasvua tähän vuoteen verrattuna. Tarkkoja summia voi tässä vaiheessa vuotta vain arvailla.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltomenot ovat viime vuosina kasvaneet useita prosentteja joka vuosi. Ja kun ne ovat jo liki 40 miljoonaa euroa, jo prosentin nousu tarkoittaa 400 000 euroa, hän havainnollistaa.

Valtionosuutta Nivalalle on alustavan tiedon mukaan tulossa ensi vuonna 39 miljoonaa euroa, kun veromenetysten kompensaatiot lasketaan mukaan. Yhteensä valtionosuudet nousevat ensi vuodeksi 1,1 miljardia euroa. Kuntaliiton laskelmien mukaan valtionosuudet nousevat kahta vaille kaikissa Suomen kunnissa. Laskelmat perustuvat valtiovarainministeriön budjettiesitykseen vuodelle 2020.

Lukemat tarkentuvat 7. lokakuuta, jolloin julkaistaan valtion talousarvioesitys ja kuntatalousohjelma. Lopulliset valtionosuuspäätökset vahvistetaan vuoden vaihteessa.

Valtionosuuksien nousu perustuu edellisen hallituksen tekemien leikkausten purkamiseen. Edellinen hallitus muun muassa jäädytti indeksitarkistukset ja otti käyttöön kikyn. Nyt ei siis olla tekemässä korotuksia, vaan perumassa aiempia leikkauksia.

Leikkaukset ovat johtaneet siihen, etteivät valtionosuudet ole pysyneet mukana yleisen kustannustason kasvussa. Suomen Pankki ja valtionvarainministeriö odottavat kustannusten kasvun jatkuvan tulevaisuudessakin.

– Jos vaikka se 600 000 euroa tulee lisää, se on hirveän hyvä asia, mutta ei se kata kulujen kasvua. Tiukalla raamilla lähdetään tulevaa budjettia rakentamaan, Ulla Alin toteaa.

Nivalan kaupunki on hakenut valtiolta myös 900 000 euroa harkinnanvaraista valtionosuutta, mutta talousjohtaja ei pidä toiveita kovin korkealla sen suhteen, että yhteensä 10 miljoonan euron potista lohkeaisi siivua Nivalalle, sillä hakijoissa on kuntia, joilla menee huonommin kuin Nivalalla.

Miten Nivalalla sitten tällä hetkellä menee?

– Tarkkana saa olla rahan kanssa. Tuoreimman osavuosikatsauksen jälkeen näyttää siltä, että tilinpäätös voi jäädä tämän vuoden osalta alijäämäiseksi. Vielä on isoja liikkuvia eriä, mutta riski on olemassa, että miinukselle mennään.

Alijäämä ei luonnollisesti ole koskaan hyvä asia, mutta vielä vähemmän se on sitä nykyisten investointipaineiden alla.

– Koko ajan on paineita investoinneille. Uutta pitäisi rakentaa ja muun muassa kouluverkkoa ylläpitää. Rahaa siihen tarvittaisiin, Alin paketoi.

Sote-menoissa jo prosentin nousu tarkoittaa 400 000 euroa.

#