maanantai 24.2.2020 | 03:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Nivala-lehden päätoimittaja esittää synkkää syksyhuumoria Tupalan nurkilta

Nivala-lehti
To 17.10.2019 klo 06:00 [päivitetty to 10:05]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Mitä tässä mitään heijastimia käyttämään, kun on luuvalo otsassa ja hullunkiilto silmissä”, kerrotaan Nivalan seurakunnan kymmenten vuosien takaisen nuoriso-ohjaajan Mari Sormusen letkauttaneen. Veikkaan, että hänellä kuitenkin oli se heijastin.

Tunnustan heti kärkeen: olen synkän huumorin ystävä. Enkä ole pitänyt liiemmin turhasta hartaudesta kommentoinneissa, vaikka paikka olisi vakava. Lohdutukset ja surunvalittelut saavat olla reippaita. Niitä olen saanut ja niitä olen viljellyt.

Tässä viikolla riemastutti vanhan kollegan Facebook-päivitys, tällainen kulovalkean tavoin leviävä miniviisaus: ”Jos liikut ulkona pimeällä ilman heijastinta, rekisteröidy elintenluovuttajaksi. Se voi pelastaa jonkun hengen.” Sitä paitsi se oli kaikella tapaa ajankohtainen huomio: illat sattuivat pimenemään samaan aikaan kun vietettiin Euroopan elinsiirtoviikkoa.

Asuessani Helsingissä pähkäilin sitäkin, että miksi heijastinta pitäisi muka käyttää vain valaisemattomilla katuosuuksilla. Kyllä auttaa autoilijaa paljon paremmin havaitsemaan sielläkin jalankulkijan tai pyöräilijän, jolla on heijastimet tai valaistus kunnossa.

Kun nyt tässä sormi pystyssä heristelen muille, yritän pitää oman tonttini kunnossa. Kävelin yksi ilta kauppaan valaisemattomalla tiellä, ja aloin miettiä missä minulla on heijastin. Tossuissa oli vähän joka suuntaan, olalta heilui yksi pitkässä ketjussa, repussa oli heijastin. Toisessa hanskassakin oli yksi.

Ja sillä samalla tieosuudella minua tuli vastaan koiranulkoiluttaja, nainen, joka oli pukeutunut täysmustaan ulkoiluasuun, enkä kyllä nähnyt ensimmäistäkään heijastinta siinä. Tuli myös polkupyöräilijä, mies, jolla ei ollut pyörässään valoa eikä päässään kypärää.

Joskus Helsingissä pyöräillessäni käytin heijastinliiviä tai -takkia, sellaista oranssia tai neonkeltaista hiviz-vaatetta. Olin sitä mieltä, että ei se välttämättä estä autoilijaa ajamasta päälle, mutta saapahan hän sen jälkeen ainakin keksiä normaalia paremman selityksen.

#