maanantai 3.8.2020 | 14:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sankari on se, joka ottaa hommansa tosissaan ja pitää huolta ystävistään – Nivalassa puhunut Johannes "Hatsolo" Hattunen kehottaa miettimään, miten oman mielentilansa ja asenteensa saa liekkivaihteelle joka päivä

Eetu Kupulisoja
Ti 26.11.2019 klo 11:35 | päivitetty ke 10:43

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Miten kuka tahansa meistä voi olla sankari? Helposti, jos uskotaan breakdance-ammattilaista, yrittäjää ja motivaatiopuhujaa Johannes "Hatsolo" Hattusta.

Sankarin kriteerit ovat jotakuinkin samat kuin hyvän tyypin tai kovan jätkänkin. Sellaisia Hattunen kannustaa kaikkien olemaan - kunhan sen tekee oikealla tavalla.

– Kaikkien kovimmat tyypit eivät ole niitä, joilla on kovin show ja jotka pitävät eniten mökää. Kovimmat ovat niitä, jotka ovat valmiita kysymään kaverilta, "mitä kuuluu, miten sulla menee?". Niitä, jotka uskaltavat hymyillä. Niitä, ketkä tulevat paikalle kun pyydetään ja ovat valmistautuneet, Hattunen luettelee.

Viimeksi mainittu on Hattuselle tapa osoittaa arvostusta ja kunnioitusta toisia kohtaan. Hän muistuttaa, että esimerkiksi tanssiharjoitus ei onnistu ilman, että myös tanssikaveri saapuu paikalle ja ottaa homman tosissaan.

– Miten näytät ihmiselle vieressäsi, että hän on sinulle tärkeä? Luottamus rakennetaan pienissä arjen teoissa. Haluammeko olla niitä muka-kovia tyyppejä, vai niitä oikeasti kovia tyyppejä, jotka tekevät siistejä juttuja ystävilleen?

Hattunen kylvi näitä ajatuksen siemeniä Koulutuskeskus Jedun Nivalan toimipisteellä pitämässään esityksessä. Tilaisuuden järjesti Raudaskylän Kristillisen Opiston Vankkuri-hanke.

Jedun Nivalan toimipisteen opiskelijat saivat olympialaisiin valmistautuvalta Hattuselta paljon ajattelemisen aihetta muun muassa siihen, miten voisi olla vieruskaverilleen vielä hieman nykyistä parempi ystävä.
Eetu Kupulisoja

Asenne ratkaisee. Se on vanha fraasi, jonka kaikki ovat varmasti kuulleet. Sitä toistelee myös Johannes Hattunen: asenne ratkaisee sen, mitä elämässä voi saavuttaa.

Hattunen kertoo tutkineensa paljon ilmiötä, jota hän nimittää tappiomielialalla päivään lähtemisen ilmiöksi. Käytännössä tämä ilmenee muun muassa siten, että itsensä esitellessään ääni madaltuu ja ryhti painuu kumaraan. Erilaisissa tilaisuuksissa mennään takariviin ja yritetään olla mahdollisimman huomaamattomia.

Siitä Hattunen kannustaa pyrkimään eroon.

– Että osattaisiin olla ylpeitä siitä ketä me olemme, mistä me tulemme, mitä me teemme ja mitä haluamme saavuttaa. Ne ovat tärkeitä juttuja.

Hattusella itsellään on tapana aamulla peilin edessä kysyä "kuka on paras" ja vastata siihen "minä oon paras!". Hän uskoo, että päivän suunta määritetään aamulla. Kaikille oman parhauden hokeminen ei ole omin tapa, mutta keinot ovat onneksi monet.

– Jos olet muusikko, otatko kitaran käteen, menet keikalle ja toivot, että kitara on vireessä? Toivottavasti et. Meidän mielemme on meidän instrumenttimme. Miten pidät huolta, että mielesi ja asenteesi on kunnossa joka päivä, että pysty tekemään parhaasi ja olemaan se hyvä tyyppi, Hattunen kysyy.

Peukku ylös peilin edessä ja muutama kaunis sana itselle? Voi tuntua aluksi vaikelta, mutta toimii, Hattunen vakuuttaa.
Eetu Kupulisoja

Yksi "Hatsolon" tärkeimmistä esineistä on punainen supersankarikortti, jonka taakse on kynällä kirjoitettu "Sinä olet sankarini". Sen hän on saanut nuorelta breakdance-oppilaaltaan, jolla kesti vuosi, että hän uskaltautui viikoittaisissa harjoituksissa tanssimaan muiden nähden.

Nuorella pojalla riitti kuitenkin motivaatiota oppia breikkaamaan, ja yli sata kansainvälistä kilpailua voittaneella Hattusella motivaatiota hänen opettamiseensa ja rohkaisemiseensa.

Breakdance on ensimmäistä kertaa olympialaji Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisissa. Johannes Hattusen kova tavoite, "hullu unelma" on tuolloin, 39-vuotiaana, olla edustamassa Suomea olympialaisissa.

Sen unelman saavuttamiseen Hattunen elää kuten opettaa ja noudattaa muutamaa tuttua perussääntöä, kuten "syö hyvin" ja "lepää riittävästi". Niitä hän suosittelee myös muille.

Ennen kaikkea olympiaunelmaa kohti ajaa säännöistä se tärkein: "tee mitä rakastat".

– Tosi usein teemme ehdoin tahdoin sellaisia asioita, jotka tuovat meille huonon fiiliksen. Esimerkiksi kiusaaminen on tällaista. Olen myöhemmin kysynyt omilta kiusaajiltani, tuliko heille voittajafiilis. Ei tullut. Nämä ovat sellaisia asioita, joita kannattaa miettiä. Mitä ovat niitä siistejä juttuja, joita haluat tehdä?

Yhden päätöksen Hattunen kehottaa kaikkia tekemään heti tänään. Se tosin vaatii tekijältään asennetta.

– Päätä, että olet hyvä ihminen.

"Hatsolo" Hattusen suurieleinen esiintymistyyli ei jätä kuulijaansa kylmäksi. Väliin hän tarjoili breakdance-liikkeitä 20 vuoden ammattilaisuran tuomalla kokemuksella.
Eetu Kupulisoja

Mihin jäivät selfien pyytäjät?

KOMMENTTI

Eetu Kupulisoja

eetu.kupulisoja@nivala-lehti.fi

Johannes "Hatsolo" Hattusen esitys oli erinomainen. Hän on energinen, vuorovaikutteinen ja innostava puhuja. Hän kyselee paljon asioita yleisöltään ja eittämättä myös odottaa vastauksia.

Sellaisia hän ei Nivalassa juuri saanut. Ei edes kaikkein yksinkertaisimpiin kysymyksiin. Hän kysyi hieman karrikoiden muun muassa sitä, ketä on joskus väsyttänyt aamulla. Paristasadasta kuulijasta, jotka olivat todella suurelta osin Jedun opiskelijoita, kovinkaan moni ei nostanut kättään. Olisihan se ollutkin kamalaa heittäytyä edes sen verran.

Kun tunnin show oli ohi, kuulijat lähtivät suorinta tietä kohti ulko-ovea heti loppuaplodien jälkeen tai jo niiden aikana. Nähdäkseni yksi (1) yleisön edustaja kävi sanomassa Hattuselle jotain, taisivatpa ottaa yhteiskuvankin eli -selfien.

Ihmettelin todella. Omasta mielestäni esitys oli siinä määrin hyvä ja antoi sen verran ajattelemisen aihetta, että olisi ollut kohteliasta edes kiittää Hattusta ohi kävellessään. Kenties jopa ottaa se yhteiskuva osoittaakseen Hattusenkin julistamaa arvostusta ja kunnioitusta.

Tai edes siksi, että Hatsolo on suosittu sosiaalisen median persoona, jonka kanssa otettu selfie eittämättä keräisi paljon tykkäyksiä.

#