tiistai 7.7.2020 | 21:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Yhteissoiton iloa ilman pönötystä – Viidettä kertaa järjestetty Palje+ rohkaisee nuoria hankkimaan esiintymiskokemusta

Hanna Perkkiö
To 28.11.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Hyvä, tytöt! Hienosti meni!

Kolme iloisen ja helpottuneen näköistä nuorta soittajaa on juuri palannut lavalta yleisön aplodien ja soittokavereiden kannustavien sanojen saattelemina.

Nivalalainen Trio Töllin sisarukset oli yksi 38 kokoonpanosta, jotka osallistuivat lauantaina Kerttulan Saalastinsalissa järjestettyyn Palje+-tapahtumaan. The Dubliners -yhtyeen tunnetuksi tekemä King of the Fairies kajahti tällä kertaa harmonikan, pianon ja kitaran voimin.

Iida (15), Hanna (9) ja Jenni (8) Töllille päivä oli erityinen, sillä kolmikko pääsi ensimmäistä kertaa yhdessä yleisön eteen.

– Kotona ollaan harjoiteltu tätä varten, mutta sitä ennen ei paljoa ole vielä yhdessä soitettu, Iida kertoo.

Iidalla esiintymiskokemusta on luonnollisesti kertynyt enemmän kuin nuoremmilla sisaruksilla. Hän tunnustaakin kantaneensa koko joukon puolesta huolta kappaleen kasassa pysymisestä. Huoli osoittautui tosin aivan turhaksi.

– Joo, hyvinhän se meni.

Trio Harmoonia eli Veikka Jussi-Pekka, Petra Isokangas ja Tarvo Kantola pistivät polskaksi.
Hanna Perkkiö

Esiintyminen on Iidan mukaan tärkeä osa soittoharrastusta. Aina se ei tunnu helpolta, sillä jännitys on varsin tuttu tunne monille kokeneemmillekin muusikoille.

– Ennen keikkaa jännittää, lavalla vielä enemmän, ja sen jälkeen helpottaa. Silloin kun menee hyvin, tuntuu kuitenkin kivalta, Iida summaa.

Tällä kertaa kokemus oli niin myönteinen, että kolmikko saattaa nousta lavalle uudestaankin sopivan tilaisuuden tullen.

Juuri rohkaisevien kokemusten kerryttäminen on yksi Palje+-tapahtuman tavoitteista, toteaa harmonikansoiton opettaja Tarvo Kantola Jokilaaksojen musiikkiopistosta.

– Täällä on sopivan leppoisa ympäristö ilman liikaa pönötystä.

Musiikkiopistossa nuorille tarjotaan Kantolan mukaan mahdollisimman matala kynnys esiintymiseen, ketään kuitenkaan siihen pakottamatta. Aloittelijatkin pääsevät lavalle yhdessä orkesterin kanssa.

Kantola pyrkii myös luomaan oppilailleen luottamusta omaan tekemiseen. Kun kappaleet on harjoiteltu kuntoon, voi rauhassa mennä esiintymään ja ottaa tilanteesta ilon irti. Virheetkään eivät haittaa.

– Harvoin yleisö niitä edes huomaa. Omassa päässä ne helposti tuntuvat isommilta kuin ovatkaan. Tsemppaan oppilaita menemään esiintymiseen tunne edellä, ei niinkään oikeat äänet edellä, Kantola toteaa.

Palje+-tapahtumassa esiintyi haapajärvinen Miukeli-yhtye, joka on ennättänyt jo levytysstudioonkin.
Hanna Perkkiö

Jo viidettä kertaa järjestetyssä Palje+-tapahtumassa soittajat eivät kilpaile keskenään, vaan jokainen lavalle noussut saa aplodien lisäksi mukaansa palkintopussukan ja ammattilaisraadin kannustavan palautteen.

Tällä kertaa raatilaisten joukossa istuivat oman soololevynsä juuri julkaissut Henna-Maija Vannemaa ja ensimmäistä kertaa myös pitkän linjan muusikko Timo Alakotila.

– Olen ihan häkeltynyt siitä, miten rikasta toimintaa täällä on, Alakotila toteaa.

Kaksikko vakuuttaa, että tuomaritkaan eivät etsi soitosta virheitä, vaan huomio kiinnittyy kaikkeen muuhun: yhteissointiin, tunnelmaan, intoon ja energiaan.

– Silloin kun Palje+:aa lähdettiin luomaan, oli pula tapahtumasta josta on ulkoistettu kaikki kilpailu ja jossa on vain puhdasta yhteissoiton iloa. Nyt on hienoa nähdä, kuinka tämä tapahtuma kasvaa kaiken aikaa, Vannemaa sanoo.

Ennen keikkaa jännittää, lavalla vielä enemmän, ja sen jälkeen helpottaa.

Palje+

Yhteissoittokatselmus, joka järjestettiin nyt viidettä kertaa.

Järjestäjänä Jokilaaksojen musiikkiopisto.

Avoin erilaisille kokoonpanoille duoista ja trioista bändeihin ja orkestereihin.

Jokaisesta kokoonpanosta on löydyttävä ainakin yksi harmonikka.

Tänä vuonna osallistujia tuli Jokilaaksojen ja Ylivieskan seudun musiikkiopistojen lisäksi Kokkolasta ja Kemijärveltä saakka.

Mukana oli 38 kokoonpanoa ja yhteensä lähes 90 nuorta soittajaa.

Kaikki osallistujat saavat suullisen ja kirjallisen palautteen ammattilaisraadilta.

Raatiin kuuluivat tällä kertaa Henna-Maija Vannemaa, Timo Alakotila, Esko Grundström ja Jesse Ojajärvi.

Tapahtuma välitettiin livenä ja taltioitiin Paikallis-TV:n avulla.

#