maanantai 28.9.2020 | 14:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Risto Puolimatka kysyy pääkirjoituksessa: Milloin sotaa pitäisi muistella, sen alettua vai loputtua?

Ke 27.11.2019 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Millä päivämäärällä sotaa tulee muistella? Tuleeko vihollisuuksia muistella, kun ne alkoivat vai silloin kun ne loppuivat? Yhdellä tavalla tulkiten, jos muistellaan sotien alkamista, ihannoidaan sotaa. Saman tulkinnan mukaan rauhan tulon päivämäärän muistelu tekee meistä rauhan ihmisiä, sodan vastustajia.

Ettei tulkinnan teko olisi yksinkertaista, sitten tulevat rauhanehdot. Suomella ei ole ollut viime jaoissa sitä onnea, että rauhat olisivat olleet tälle kansakunnalle edullisia. Ehdot ovat olleet raskaat, tulleet kalliiksi ja pienentäneet valtakunnan pinta-alaa. Puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä, kun on menetetty sotilaita, siviilejä, kotikontuja.

Ratkaiskoon sävy. Tässäkin lehdessä muistellaan talvisotaan lähtöä, mutta joka sieltä löytää sodan ihannointia, on näitä tämän päivän valitettavia muoti-ihmisiä, tahallaan väärin ymmärtäjiä.

Toivotaan sitä, että vastaisuudessa ei enää tarvitse muistella uusien sotien aloituksia eikä lopetuksia. Lauantaina tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun talvisota alkoi.

Millä päivämäärällä sotaa tulee muistella?

#