keskiviikko 3.6.2020 | 18:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tupalan nurkilta: Nimettömiä kirjeitä

Pe 24.1.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Olen ollut Nivala-lehden päätoimittajan pestissä kohta kaksi vuotta. Tänä aikana toimituksemme on saanut kaksi nimetöntä kirjettä.

Lukija suokoon anteeksi, että pyörittelen asiaa kertomatta, mitä aiheita kirjeet koskevat. Selitän alempana, miksen.

Toimitukseen tuli useita A4-arkkeja sisältävä siisti kirje, se oli osoitettu minulle. Mukaan oli askarreltu Aamulehdessä julkaistu lehtileike mielipidekirjoituksesta. Lähetysosoite oli tulostettu, postileima oli Helsingistä. Kirjeen mukaan olin ottanut suuren riskin kirjoituksillani.

Toinen nimetön kirje oli käytetyssä kirjekuoressa, käsin tikkukirjaimilla kirjoitettuna ruutupaperilla, osoitettu Nivala-lehdelle. Vuodenvaiheessa julkaistusta lehden viime vuotta käsittelevästä uutiskoosteesta oli jätetty pois kirjeen mukaan merkittävä asia.

Kaksi nimetöntä kirjettä kahdessa vuodessa on kaiketi melko vähän. Mutta ne kaksikin ovat turhia, sillä ne eivät voi saada aikaan toimituksessa katumusta eivätkä mielenmuutosta, sillä me emme – yllätys, yllätys – voi tietää lähettäjää.

Ovatko ne peräisin sieltä mistä ne näyttäisivät olevan peräisin? Vai ovatko ne lähtöisin niin sanotulta vastapuolelta, joka haluaa asettaa toisen puolen huonoon valoon, leimaamalla sen vain nimettömien kirjeiden lähettäjäksi?

Muistan urani alkuajoilta uutisen, jossa kerrottiin erästä laillista elinkeinoa kohdanneesta tuhopoltosta. Toimittaja raportoi, että elinkeinon vastustajat olivat tehneet iskun. Sanoin kollegoilleni, että eihän uutista noin voi kertoa. Mistä silloin tuoreeltaan olisi pystytty tietämään, jos vaikka elinkeinonharjoittaja itse olisi tehnyt tuhopolton, provokaationa, vakuutusrahojen toivossa?

Koska noista yllä olevista tapauksista emme tiedä tekijää, siksi minusta ei ole viisasta kertoa sen tarkemmin, mitä aihealuetta ne koskevat.

Aikoinaan hiihtäjälegenda Marja-Liisa Kirvesniemi puuskahti uransa notkahdusvaiheessa, kun postilaatikko oli tulvinut vihapostia, jossa vanhaa akkaa kehotettiin jo viimeinkin luopumaan hiihdosta: ”Kyl mie ihmettelen, että niin paljon on kastamattomii ihmisii, kun ei ole kirjeen alla nimmee.”

Silloin tulin siihen tulokseen, että hiihtäjä on suuri humoristi. Ja urakin nousi siitä vielä.

#