keskiviikko 7.12.2022 | 03:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Poppanasta on moneksi – Pirkko Palo ja Irja Liinamaa kutovat kolme metriä leveää poppanakangasta sängynpeitoksi

Sari Pekonen
La 14.3.2020 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Idea poppanan tekoon lähti siitä, kun Pirkko Palo halusi tehdä jotain kiitokseksi vuokraisännälle järjestettyään asunnon hänelle. Vuokraisännällä on jenkkisänky, johon Palo halusi tehdä sängynpeitteen.

Eläkkeellä olevalta käsityönopettajalta Irja Liinamaalta löytyi tiedot monen vuosikymmenen kokemuksella, ja siitä lähti ajatus ryhtyä suunnittelemaan poppanan tekoa.

– Haasteita pitää olla, sanoo poppanaa paukuttava Palo.

Kolminkertaiseksi taitettu poppana herättää kiinnostusta.
Sari Pekonen

Mikä poppana sitten on? Poppanan alkuperäinen idea on sängynpeite mutta siitä voi tehdä liinoja, lattiatyynyjä ja esimerkiksi lastenhuoneeseen säkkituolin. Poppanan tekoon tarvitaan vain kangaspuut, kuusi loimilankoja kannattelevaa niisivartta, pingoitin, nuppineuloja ja vanhoja lakanoita, mistä voi repiä suikaleita poppanan tekoa varten.

– Säkillinen materiaalia löytyy, Palo kertoo käytettävissä olevan tavaran määrästä.

Palo on saanut vanhoja lakanoita pesulasta, ja ajatuksena hänellä ollut kierrätys poppanan teossa. Myös kangaspuiden soveltaminen pieneen tilaan kiinnosti, varsinkin leveiden kankaiden tekeminen. Eri materiaaleja yhdistämällä saadaan isoista kankaista kevyitä. Poppana on paksu, ja lopuksi, kun poppana pestään, kalalanka kutistuu.

– Näin siihen saadaan joustoa ja kankaasta ei tule "peltiä", Palo tuumaa.

Pirkko Palo ja Irja Liinamaa ovat tutustuneet toisiinsa käsitöiden kautta.
Sari Pekonen

Poppanan teko on helppoa ja mukavaa. Palon mielestä haastavinta ollut polkusten sidonta ja koska poppanan kuteissa kangas leikataan vinoon, niin se on kaikista suurin työ.

– Poppana on helposti toteuttavissa, tekijä sanoo.

Koska sängynpeitteestä tulee kolme metriä leveää ja kangaspuut ovat metrin leveät, Palo ja Liinamaa keksivät taittaa kankaan kolminkertaiseksi. Pingoittimen kaveriksi tarvitsee nuppineuloja, ja pingoittimen tärkein tehtävä on saada leveys pysymään samana. Palon haaveena on ollut saada pitkäpiikkinen pingoitin, mutta sitä hän ei ole vielä löytänyt.

Kolminkertaisena kudottava poppana ei ole kovin tavanomainen. Siksi esimerkiksi kansalaisopistoissa on kiinnostuttu sen teon tekniikasta.

Liinamaa näyttää, mitä muuta poppanasta voi syntyä.
Sari Pekonen

Palon vapaa-aikaan on aina kuulunut käsitöiden tekeminen kangaspuilla. Poppanaa tehdessä voi tehdä samaan aikaan muutakin.

– Monta tuntia menee kangaspuiden kanssa ja äänikirjaa kuunnellen, Palo sanoo.

Palo tekee käsitöitään hänen vanhan käsityönopettajansa, Irja Liinamaan luona. Liinamaan vuosien kokemus ja intohimo näkyvät hänen kodissaan. Verhot, pöytäliinat, matot, pitsineuleet ja tuolinpäälliset ovat kaikki hänen itsensä tekemiä.

#