keskiviikko 3.6.2020 | 19:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan yhteistoiminta-alueen maaseutuasiamies Mervi Vähäsöyrinki miettii muun muassa, mistä saadaan rahat tulevaisuuden maataloustukiin – Nivala avasi uudet nettisivut, joille on koottu oleellisin ja ajankohtainen tieto viljelijätukiin liittyen

Eetu Kupulisoja
To 2.4.2020 klo 12:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pääosa viljelijätuista haetaan keväällä. Käytännössä ruuhkia ei kuitenkaan pääse syntymään, sillä tukien hakeminen käy tätä nykyä näppärästi Vipu-palvelun kautta.

– Haku on kehittynyt valtavasti sähköisten järjestelmien myötä. Päätukihaku on keväällä, mutta pienempiä hakuja on pitkin vuotta. Tukien maksut keskittyvät loppuvuoteen, joten maksuprosessit työllistävät syksyllä, sanoo Nivalan yhteistoiminta-alueen maaseutuasiamies Mervi Vähäsöyrinki.

Maaseutuasiamiehenä hänen päätehtävänsä on nimenomaan Euroopan unionin ja kansallisten viljelijätukien hakuun ja maksamiseen liittyvät tehtävät. Hän viihtyy roolissaan.

– Olen kiinnostunut tukiasioista ja tykkään pyöritellä niitä. Se on pikkutarkkaa työtä, ehkä se siksi sopii luonteelleni.

Vähäsöyrinki rohkaisee kaikkia tukiasioiden kanssa painivia viljelijöitä ottamaan rohkeasti yhteyttä maataloustoimistoon, jos kysymyksiin tarvitsee löytää vastauksia.

Nivalan kaupunki vastaa maaseutupalveluiden järjestämisestä viiden kunnan alueella. Nivalan yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Nivalan lisäksi Kärsämäki, Oulainen, Sievi ja Ylivieska.

Yksikkö on juuri avannut uudet verkkosivut osoitteesta maatalous.nivala.fi.

– Sivuille pyritään kokoamaan oleellisin ja ajankohtainen tieto viljelijätukiin liittyen. Sieltä löytyy myös tarpeellisia lomakkeita ja sopimuspohjia sekä mielenkiintoista tilastotietoa alueen maataloudesta.

Nivalassa oli määrä järjestää eilen keskiviikkona tuki-info ajankohtaisista tukiasioista, mutta se peruttiin koronaviruksen vuoksi muiden kaupungin järjestämien yleistapahtumien tavoin. Tilaisuuteen piti tulla myös MTK:n tutkimuspäällikön Juha Lappalaisen kertomaan uuden EU-ohjelmakauden suuntaviivoja.

EU:n rahoituskausi on siis vaihtumassa ja siihen liittyy myös maatalouspolitiikan uudistus. Ohjelmakauden vaihtuminen ja sen myötä tulevat muutokset kiinnostavat kovasti myös Mervi Vähäsöyrinkiä. Ohjelmakauden piti vaihtua jo täksi vuodeksi, uusi yritys on ensi vuoden alusta.

– Sekin kuulostaa optimistiselta aikataululta, jatkoaikaa tullee vielä lisää. Nykyisillä säännöksillä mennään todennäköisesti vielä useampi vuosi.

Ohjelmakauden vaihtuminen tuo muutoksia rahoituslinjoihin sekä tukiehtoihin. Maatalouden osuus EU:n budjetista on pienentynyt ja pienenee edelleen. Todennäköistä on, että tukitasot tulevat hiukan laskemaan.

Nyt näyttää, että eläinpuolen tukiin ei ole tulossa isoja muutoksia, muutokset tulevat enemmänkin peltopuolelle. Ympäristöasiat ja ilmastonmuutoksen hillitseminen tulee näkymään entistä enemmän tukiehdoissa.

– Mitä käytännön toimia tulee ja mikä on vapaaehtoista ja mikä on pakollista? Se kiinnostaa niin viljelijöitä kuin minuakin.

Kotiinpaluu Kannuksesta työuran alkusijoille

Mervi Vähäsöyrinki on työskennellyt Nivalan yhteistoiminta-alueen maaseutuasiamiehenä lokakuun alusta alkaen. Sitä ennen hän toimi vastaavassa tehtävässä Kannuksessa viitisentoista vuotta, viimeiset vuodet Kannuksen rinnalla myös Toholammilla.

Kun paikka kotiseudulla aukesi, ei sitä voinut olla hakematta.

– Nivala on vahva maatalouspitäjä. Toki se on myös syntymäpitäjä, ja sukulaiset ovat täällä. Asun vielä Kannuksessa, mutta ajatus on siirtyä tänne myös asumaan, kertoo Haikarasta lähtöisin oleva Vähäsöyrinki.

Toimistopäivistään Vähäsöyrinki viettää neljä Nivalassa ja yhden Kärsämäellä, mutta hoitaa toki päivittäin kaikkien yhteistoiminta-alueen kuntien asioita.

– Perustyö on ihan samaa kuin Kannuksessa ja Toholammilla. Muutos on ollut se, että viljelijät ja sidosryhmät ovat vaihtuneet.

Maatalouden parissa Vähäsöyrinki on työskennellyt käytännössä koko työuransa. Lukion jälkeen hän lähti siskonsa jalanjäljissä maamieskouluun ja valmistui agrologiksi. Harjoittelussa Nivalan maataloustoimistossa heräsi kiinnostus tukiasioihin.

Ensimmäinen työpaikka oli Nivalassa luomumaitoprojektin parissa, sen jälkeen kului kolme vuotta ProAgrialla maitoneuvojana.

– Sitten palasin Nivalan maataloustoimistoon toimistoagrologiksi kolmeksi vuodeksi ennen Kannukseen lähtöä. Vaikka paljon on muuttunutkin, oli Nivalaan palaaminen osittainen kotiinpaluu. Tiesin, mihin tulen.

#