keskiviikko 3.6.2020 | 18:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan Osuuspankin uusi rahoitusjohtaja Jouko Isosaari tulee Toholammilta ja joutuu järjestämään työnsä koulujen koronaopetusten varjossa

Risto Puolimatka
Ke 1.4.2020 klo 17:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ei juuri olisi työpaikan vaihto voinut osua erikoisempaan aikaan kuin nyt. Nivalan Osuuspankki saa uuden rahoitusjohtajan Jouko Isosaaren Toholammilta, josta tullessaan hän joutuu miettimään, miten oma tytär käy koulua. Asiakkaidenkin kanssa suhteet hoidetaan tavanomaisesta poiketen.

– Ei se varmasti sen kummempaa olisi ollut edellisessäkään työpaikassa, Isosaari kuittaa tyynesti.

Kotona tapahtuvaan tyttären koulunkäyntiin saa apua lähipiiristä, ja asiakkaita palvellaan normaaliakin enemmän verkon kautta ja puhelimitse. Nivalan Osuuspankki on kyllä avoinna, mutta asiakkaita ei oteta sisälle kovin monta kerrallaan.

Isosaari tulee Nivalaan Toholammin ja Kannuksen Avain Säästöpankin konttorinjohtajan työstä. Hän on syntyisinkin Toholammilta ja on asunut siellä nyt taas kohta 20 vuotta. Sitä ennen hän on ollut muun muassa Kaustisen maaseutuasiamies, ProAgria Keski-Pohjanmaan talousneuvoja ja satakunnan TE-keskuksen tukitarkastaja ja maaseutuvirkamiehenä Merijärvellä ja Lestijärvellä.

– Ei varmaan eroja, Isosaari vertaa pankinjohtajan työhön Toholammilla.

– Samanlaista aluetta, säestää pian muualle siirtyvä edeltäjä Jussi Kuittinen.

Yhdessä kuitenkin sanovat yhden ison eron: Nivalassa tulee olemaan enemmän yritysasiakkaita Teollisuuskylän myötä. Maatilayrittäjiä asiakkaina on niin Toholammilla kuin Nivalassa, mutta Nivalassa tilakoko on jonkin verran suurempi: Nivalassa on neljän robotin navettoja enemmän kuin Toholammilla.

– Täällä ollaan tavallaan jo pykälän edellä, Isosaari luonnehtii Nivalaa.

Jouko Isosaari aloittaa Nivalan Osuuspankin rahoitusjohtajana pääsiäisen jälkeen. Hän on koulutukseltaan agrologi. Ainakin toistaiseksi hän jatkaa asumista Toholammilla.

– Pitää miettiä, pitääkö tehdä asumisjärjestelyjä, mutta eihän tuo ole paha työmatka, reilu puoli tuntia, Isosaari pohdiskelee.

Toisaalta asuntokauppa ei ole ensimmäisenä mielessä. Asuntojen kehno realisointitilanne ei sitä nyt suosi.

Koronavirus heijastuu myös työpaikalle. Monet asuntovelalliset miettivät näinä aikoina lyhennysvapaita, ja uusien lainojen otto on melko lamassa.

– Pahimmillaan tulee työttömyyttä ja konkursseja, mutta ei tämäkään tilanne iäisyyksiä kestä, hän miettii.

Kunhan koronaviruksen aiheuttamasta lamaannuksesta päästään, Isosaari uskoo, että alalla seuraa lainapiikki.

Vaikka Isosaari vaihtaa työpaikkaa pankkiryhmästä toiseen, yhteistäkin niillä on. Sekä entinen että tuleva työnantaja on itsenäinen pankki.

– Sitähän minä kysyin työhaastattelussakin, että pysyykö Nivalan Osuuspankki itsenäisenä.

Se hänelle luvattiin, ja edeltäjä nyökyttelee vieressä, ettei fuusioita ole suunnitteilla.

Vaikka pankkipalvelu menee koko ajan enemmän verkkoon, tiedot henkilökohtaisen palvelun kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

– Kyllä yritysasiakkaiden kanssa pyritään tapaamaan face to face (naamakkain), käydään yrityksessä tai maatilalla, mutta myös monet asuntolaina-asiakkaatkin haluavat tulla pankkiin henkilökohtaisesti, Isosaari sanoo.

– Lähes puolet alkaa olla verkon kautta. Sähköinen allekirjoitus on asiakkaallekin helppo, sanoo puolestaan Kuittinen.

Esimerkiksi autolainan vanha asiakas saattaa saada parissa tunnissa. Uuden asiakkaan kanssa tunnistautumisineen menee enemmän aikaa.

Nivalan Osuuspankin aiempi rahoitusjohtaja Jussi Kuittinen on valittu Tervolan Osuuspankin toimitusjohtajaksi. Hän aloitti työt siellä kuun vaihteessa.

– Haikea mieli, koska kohta olisi tullut viisi vuotta täyteen. Tämä on ollut työuran parhaita aikoja, Nivalassa on tekemisen meininki, elinvoimaisia yrityksiä. Nivalalaiset saavat olla ylpeitä, Kuittinen sanoo.

Täällä ollaan tavallaan jo pykälän edellä.

#