tiistai 20.10.2020 | 08:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Nivala-lehden luontokolumnisti Reijo Jussilainen matkustaa kirjoituksessaan syksyä kohden – Eikä ole lainkaan pahoillaan asiasta

Ti 11.8.2020 klo 15:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Me suomalaiset olemme siinä mielessä erikoisasemassa, että meillä on neljä eri vuodenaikaa. Vuodenajat rytmittävät elämäämme ja antavat oman leimansa meidän harrastuksiin. Luonto muuttuu eri vuodenaikoina kauniista väriloistosta harmaaseen ilottomuuteen ja talven täydelliseen lepotilaan.

Meillä jokaisella on omat suosikkivuodenajat. Itse olen syysihminen. Olen useasti pohtinut mikä siinä syksyssä on se jokin, joka vetoaa tunteisiin ja antaa sykettä elämälle. Kesähän on luonnossa uuden kasvun aikaa. Kaikki kukoistaa ja ihana vihreys täyttää maiseman. Linnut visertävät iloisesti ruokkien poikasiaan.

Siirryttäessä kohden syksyä yöt pimenevät ja kuu valaisee yömaisemaa. Kasvuston vihreys haalistuu ja lintujen laulu lakkaa. Aamuisin usva peittää tienoot sään muuttuessa kirpeän kuulakkaaksi. Linnut kerääntyvät parviin valmistautuakseen syysmuuttoon. Sähkölangoilla isot kottarais- ja pääskysparvet visertävät jäähyväisiä kesälle. Jossain pellon reunassa ensimmäiset kurjet alkavat kokoontua laumoihin äännellen kuuluvasti.

Luonto valmistautuu luovuttamaan sen sadon mitä kesä on kasvattanut. Viljapellot muuttuvat kullankeltaisiksi ja metsissä valmistuvat marjat ja sienet. Syksyyn kuuluu myös tuoksujen kirjo. Viljapeltojen yllä leijuu aromirikas leivän tuoksu! Metsissä voi myös aistia marjojen ja sienten hajut. Tähän kun lisätään väriloisto mikä tulee puiden lehtien muuttuessa värikkäiksi ja maaruskan alkaminen niin syksyn ihanuus on tosiasia.

Syksy tarjoaa meille monet loistokkaat hetket ja kokemukset kunhan me vain huomataan se nopeasti ohikiitävä värienloisto! Syksy on luonnon valmistautumista talven lepoon!

Reijo Jussilainen

Tällä palstalla vuorottelevat nivalalaiset kirjoittajat. Kirjoitusten aiheet löytyvät läheltä: kotoa ja luonnosta.

#