torstai 1.10.2020 | 06:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

FC-92:n naiset nousivat Kakkoseen harmillisesti jo ennen viikonlopun päätöspeliä, kun vastustaja luovutti – Valmentaja Niko Aihio vetää monia vaiheita sisältäneen kauden yhteen

Ti 8.9.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kausi 2020 on nyt FC-92:n naisten osalta pelattu. Se sisälsi kaikki hyvän draamakomedian ja urheiluelokuvan ainekset. Joulu-tammikuussa jouduttiin lähtemään siitä liikkeelle, että joukkue saadaan kasaan tavalla tai toisella vaikka yhdistyminen tyttöjoukkueen kanssa ei toteutunut toivotulla tavalla. Tärkeiden pelaajien poisjäänti hankaloitti myös tulevaisuuteen katsomista.

Jos joku kuvitteli siinä vaiheessa kautta, että haasteet olisivat olleet jo toivottavasti takana, hän kuvitteli aivan väärin. Se mitä luontoäiti tämän jälkeen heitti oli aivan oma lukunsa. Erittäin hyvin päättynyt futsalkausi yhteistyössä Toholammin Urheilijoiden kanssa sitoi joukkueen pelaajia ja toimihenkilöitä.

Tämä hidasti selvästi kesään valmistautumista, mutta hitsasi selvästi ryhmään yhtenäisemmäksi. Valitettavasti vain kaksien harjoitusten jälkeen tuli lähes kolme kuukautta kestävä treenisulku koronaviruksen takia.

Tästä johtuen Palloliitto joutui siirtämään sarjojen alkua aina kesäkuulle saakka. Sarjat käynnistyvät vain muutamien harjoitusten jälkeen, mikä näkyi selvästi joukkueen yhteispelissä. Joukkueen huolet eivät päättyneet siihen. Joukkueen pitkäaikainen kapteeni ja kantava pelinrakentaja Jenni Mäenpää loukkaantui sarjan ensimmäisessä pelissä. Tässä vaiheessa jos oma usko joukkueeseen tai pelaajiin olisi ollut yhtään heikompi, olisi luovuttaminen ollut hyvinkin mahdollista.

Kaikista juonenkäänteistä huolimatta halusin pysyä kausisuunnitelmassa. Lupasin syksyllä 2019 kaikille sitoutuneille mahdollisuuden taistella noususta ylemmälle sarjatasolle.

Ajatuksen myyminen pelaajille tuntui aluksi hankalalta, koska pelaajat eivät selvästi nähneet omaa potentiaaliaan ja joukkueen mahdollisuuksia. Usko siihen, että joukkueella oli realistiset mahdollisuudet taistella sarjanoususta vahvistui pelaajien kehittymisen myötä.

Tästä syystä koen, että edessä oleva sarjanousu onkin ollut enemmän kiinni pelaajien oman kehityksen ja itseluottamuksen kasvun tulosta kuin mistään muusta.

Kaikki joukkueen pelaajat ansaitsevat valtavan määrän kiitoksia. Kiitos myös “veljeni”, joukkueenjohtaja Jukka Kumara jälleen uskomattomasta kaudesta. Omasta ja joukkueen puolesta voin sanoa myös suuren kiitoksen pyyteettömästä työstä joukkueen ja sen pelaajien eteen.

On helppoa valmentaa joukkuetta, jota selvästi johdetaan kohti suurempia haasteita ja sen edestä raivataan pois suuriakin haasteita. Tällä kaudella olet joutunut joustamaan ja puolustamaan joukkueen etua ennennäkemättömän paljon. Vilpitön kiitos siitä.

Vaikka kiittäisin sinua miljoonasti eivät kiitokseni silti riittäisi. Kiitos kuitenkin ymmärtämisestä ja tuestasi. Arvostan sitä kaikkein eniten. En varmasti ole helpoin työpari, mutta kiitos siitä, että jopa minä saan paikan näyttää taitojani ja kokea onnistumisia.

Kausi 2020 jää varmasti kaikkien mieleen. Koronakevään, Jennin loukkaantuminen, FC Tarmon ottelusiirto tai loppuhuipennus joka jäi pahasti pannukakuksi GBK:n vuoksi.

Kiva on voittaa ja kiva on nousta, mutta kaikkea tätä tärkeämpää on ollut nähdä yhdessäolo ja tekeminen, yksilöiden kehitys, joukkueen hitsautuminen yhteen, uusien johtajien esiintulo ja aivan uudenlaisen peli-ilmeen löytäminen.

Joukkueen esitykset on huomattu ympäri maakuntaa niin vahvoja olemme olleet, ettei alueen entisellä suurseuralla ollut asettaa meitä vastaan kilpailukykyistä joukkuetta sarjan viimeiseen peliin. 358 päivää ilman tappioita. Viimeksi kotona Nivalassa tappio 9.6.2019. Kotona kovia! Kovia lukuja missä tahansa sarjassa. 36 tehtyä maalia, 7 voittoa, kaksi tasapeliä ja vain yksi tappio.

Tappio Myrania vastaan voi mieltä kaihertaa, mutta pelaajat, jos nyt näkisitte itsenne pelaamassa, hymyilisitte. Vastaavan tasoista peliä ei ole varmasti koskaan nähty naisten Kolmosessa.

Monet muutkin kuin minä ovat sanoneet, ettei yhteispelimme ole näyttänyt koskaan näin hyvältä. Siitä on kiittäminen vain pelaajia. Usko omaan tekemiseen ja usko omaan joukkueeseen on ollut vahvasti näkyvä osa tätä joukkuetta ja sen takia etenemme ensi vuonna kohti uusia haasteita.

Kaikille seuran ja joukkueen taustoille iso kiitos tekemästänne työstä joukkueen ja sen pelaajien kehityksen eteen. Kaikille vastustajien pelaajille, kaikki kunnioitukseni hienosta taistelusta. Onnea ja menestystä jatkoon.

Kiitos joukkueen jokaiselle pelaajalle kaudesta 2020! Tämä on niin teidän vuosi!

Niko Aihio

päävalmentaja

Valmentajan kiitokset joukkueelleen

En usko, että olen muistanut kiittää kaikkia, mutta tässä kohtaa muutamia poimintoja.

Jenni.

Oi kapteeni, mun kapteeni. Jos jonkin kauden olisin sinulle suonut niin tämän. Olet edustanut minulle vuosien ajan nivalalaisen naisjalkapalloilun ruumiillistumaan. Kun valmentajana näkee joukkueen pelinrakentaja ja joukkueen sydämen loukkaantuvan kauden ensimmäisessä ottelussa, jää useampi sydämen lyönti välistä ja kyllä siinä pari kourallista hiuksiakin tippuu. Se mitä tulevaisuus sinulle tuo, toivon vahvasti, että voimme kaikki olla siinä tavalla tai toisella mukana. Toipumista, koko sydämellä.

Kiitos uusille pelaajille.

Kiitos Miralle, Veera ja Anetelle. Olette tuoneet uskomattoman lisän joukkueen kokoonpanoon. Toivottavasti olemme tiiminä pystyneet tarjoamaan teille kehitysympäristön ja ilmapiirin, jossa olette päässeet toteuttamaan itseänne. Mira, olet tuonut kokemusta ja rauhallisuutta puolustuslinjan. Oma aktiivisella ja positiiviselle asenteellasi olet tuonut mukavaa pöhinää kentälle ja sen ulkopuolelle. Veeralla ja Anetella on vielä paljon opittavaa, mutta myös meillä on paljon opittavaa heistä. Molempien tinkimätön asenne, omatoiminen harjoittelu sekä taistelutahto ovat valmentajana toivottu lisä ja esimerkki kaikille joukkueen pelaajille.

Aliz ja Julia, kiitos projektiin uskomisesta. Olette olleet tarvittava lisä ja vahvistus joukkueeseen. Julian maaleilla Alizin torjunnoilla on päästy monesta pälkähästä.

Valmiiseen ryhmään mukaan tulo ei varmasti ole ikinä helppoa. Uudet roolit, uudet pelitavat ja kauden aikana tapahtuneet muutokset joukkueen sisällä eivät helppoja asioita. Kiitos Roosalle mukaan tulosta ja omasta panoksesta joukkueen menestyksen eteen.

Susanna, valmentajana en voisi paljoa enempää pyytää. Sitoutunut, hyväntuulinen, ahkera ja kannustava toisia kohtaan. Oli ilo saada sinut mukaan.

Niin sanotut omat juniorit.

Emma, Emilia, Iida, Jonna, Julia E. ja Julia K. Kausi todellakaan lähtenyt liikkeelle niin kuin olisin toivonut. Oman joukkueen äkillinen loppuminen, epävarmuus jatkosta, koronatauko. Kaikkea tätä valmentajat hakevat jos haluavat paskoa hyvin alkaneet urheilijaurat.

Kaikesta huolimatta olette vakiinnuttanut paikkanne harjoituksissa ja saaneet peleissä arvokasta kokemusta aikuisten peleistä. Uskon vahvasti, että tämän seuran tulevaisuus on teissä. Sitä toivoo varmasti koko Nivala. Älkää missään nimessä luovuttako lajin suhteen. Sillä on vielä paljon annettavaa teille.

8vs8-sarja.

Joukkueen yhteistyökuviot ovat tarjonneet kaudella 2020 uuden mahdollisuuden joukkueen nuorille pelaajille saada arvokkaita peliminuutteja aikuisten peleissä. 8 vastaan 8 -sarjan taso on selvästi kehittynyt vuosien saatossa. Se näkyi pelien tasaisuudessa.

Farmisopimuksen sääntöjen myötä myös aikuispelaajilla oli mahdollisuus pelata molemmissa joukkueissa aiempaa vapaammin mikä mahdollisti varsinkin toimintaan palaavien pelaajien lisäpelaamisen.

8vs8-joukkueen toiminnan myötä varsinkin nuoremmat pelaajat ovat päässeet tutustumaan vanhempiin pelaajiin joka on lujittanut joukkuehenkeä ja yhteenkuuluvuutta. Kiitos Toholammin Urheilijat ja K-pallo Kalajoki. Toimintamme on pitkään riippuvainen yhteistyösopimuksista ja yhteistyö on selvästi kehittänyt toimintamme molemmissa seuroissa.

Manageri Matti Peltola.

Iso kiitos Matille osin näkymättömästä työstäsi joukkueen eteen. Positiivisuutesi ja kannustuksesi ei ole jäänyt joukkueelta huomaamatta. Kiitämme tuestasi ja kyydityksistä kauden aikana.

Iida Nylander.

Kiitos taustoista ja Jopoxin päivittämisestä. Arki helpottunut ja varsinkin yhteisjoukkueen pelien järjestely on ollut sinun vastuulla. Iso kiitos siitä.

Muita unohtamatta.

Kiitos Sara, Suvi, Taru ja Venla. Ilman teitä ei oltaisi missään nimessä pärjätty näin hyvin. Vaihtopenkiltä on usein kuulunut iso "HUH", jonka on aiheuttanut teidän hyvät suorituksen. Aina jostain on Venla noussut ilmojen haltijaksi, Taru tehnyt hienon nousun, Suvi vipeltänyt purkamaan palloa tai Saran jalat blokkaamaan vastustajan laukauksia.

Kiitos Tea lukuisista mustelmista joita otit ja aiheutit vastustajille tällä kaudella. Mutta ennen kaikkea joustamisesta ja taisteluasenteesta.

Kiitos molemmille Lauroille. Kehitystä tällä kaudella on ollut molemmissa erittäin paljon ja sitä on ollut mukava päästä seuraamaan ja antamaan siihen osansa. Lahden Laurasta olen usein sanonut, että voi että kun tuo olisi 25-v. kolmen lapsen äiti, mutta tämä kausi on osoittanut jälleen kerran ajatukseni vääriksi. Määrätietoinen harjoittelu ja periksiantamaton asenne johtaa vääjäämättä kehitykseen ja tuloksiin. Kuin viini Laura on parantunut otteitaan vuodesta toiseen eikä hiipumisen merkkejä ole nähtävissä. Kysymys kuuluukin, että vieläkö Laura on mukana kun noustaan Liigaan?

Kiitos Janika! On ollut mukava nähdä miten olet kehittynyt tällä kaudella. Olet saanut myös kauan odotettuja onnistumisia. Valmentajana peliajan riittäminen on ollut epämiellyttävä asia kun peliajan joutuu jakamaan kolmen hyvän pelaajan kesken.

Kiitos Miralle, Viiville, Ninnille. Kiitos Marzalle ja Riinalle. On ollut mahtava saada teidät takaisin mukaan. Takamatkalta mukaan tulo vaatii erilaista asennetta mutta sitä teistä molemmista varmasti löytyy että toisten etumatkaa niiltä osin kun on tarpeen on mahdollista kuroa kiinni.

#