torstai 1.10.2020 | 07:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaukolämpö kiinnostaa nyt omakotiasujia – Nivalan Kaukolämmön vaaleanpunainen traktori levittää hyvää mieltä katukuvaan ja kertoo, että tien varressa puuhaavat juuri Kaukolämmön työntekijät

Liisa Ängeslevä
To 10.9.2020 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vaaleanpunainen Valmet erottuu Nivalan katukuvassa, kun se kuljettaa peräkärryssään kaukolämpöputkia tai maata.

Traktori on ollut Nivalan Kaukolämmöllä kymmeniä vuosia. Alunperin 705-sarjan punainen Valmet oli aurauskäytössä. Traktorin vuosimalli on 1989 ja kun se alkoi olla jo melko huonossa kunnossa piti päättää mitä tehdä sille. Traktoriin on tehty koneremontti, uusittu renkaat, vaihdettu takalasi, uusittu valoja ja teipattu alkuperäinen punainen maali peittoon yrityksen pinkillä värillä.

– Kun puuhataan tuolla tien varressa niin yritetään olla mahdollisimman vähän häiriöksi. Pinkistä väristä ihmiset tietävät, että me siellä kaivamme, toimitusjohtaja Hannu Petäistö kertoo.

Vanha traktori palvelee vielä hyvin, siinä on kaikki ominaisuudet mitä tarvitaan eli neliveto ja sillä pystyy vetämään kärryä.

Yrityksen graafinen ulkoasu muuttui kolmisen vuotta sitten. Sitä mukaileva pinkki traktori on huomattu katukuvasta ja moni onkin kiinnostunut teippausmahdollisuudesta. Petäistön mukaan työauto tulee uusittavaksi lähivuosina ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä se teipataan samaan tapaan kuin traktorikin.

Petäistö on erityisen hyvillään siitä, että traktorin kunnostustyöt pystyttiin tekemään Nivalassa paikallisin voimin.

– Teippaus oli nopea ja kustannustehokas tapa siistiä kulunut maalipinta.

Toisaalta alkuperäinen maalipinta on alla eli traktori voidaan palauttaa alkuperäiseen kuosiin helposti, Petäistö kertoo taustoja.

Traktori on ollut ahkerasti liikenteessä kesän aikana, sillä kaukolämpöverkko laajenee samassa tahdissa taajaman kasvun kanssa.

Teollisuus on pitkälle kaukolämmön piirissä. Se on toimitusjohtajan mukaan alkuinvestointina edullinen ja sitä voi kasvattaa tarpeen mukaan.

Nyt kaukolämpö tuntuu kiinnostavan yhä enemmän myös omakotiasujia, sillä öljylämmityksestä luopumiseen saa 4000 euron avustuksen.

Nivalan Kaukolämpö käyttää polttoaineena pääasiassa kierrätyspuuta, turpeen osuus on alle 20 prosenttia. Turpeessa luontaisesti olevaa rikkiä tarvitaan metsätähdettä poltettaessa.

– Vielä 1990-luvulla lämpölaitos toimi pelkästään turpeella, mutta vuoteen 2020 mennessä Nivalassa on saavutettu jo EU:n vuoden 2050 päästötavoitteiden leikkaus, Hannu Petäistö sanoo.

Tulevalla viikolla kaukolämpölaitoksella aloitetaan lämmöntuotanto talvikauden lämmityskattilalla ja Petäistö huomauttaa, että nyt on kotona ja muissa kiinteistöissä aika katsoa, että säädöt ovat kohdallaan, kun lämmityskausi pikkuhiljaa alkaa.

Kuun alusta yhtiö on tarjonnut lämmön hetkellisseurantapalvelua. Sen avulla voi kehittää energiatehokkuutta vertaamalla energiankulutusta ja tilojen lämpötiloja erilaisissa sääoloissa.

Nivalan Kaukolämmöllä on reilut 600 asiakasta, joista omakotitaloja 350.

Tänä kesänä on rakennettu 800 metriä uutta kaukolämpöputkea teollisuuden tarpeisiin Kurunpuhtoon. Kaukolämpöä on laajennettu myös Mäntylään ja Hourupuhtoon. Ensi vuonna alkavat työt Tiilimaan alueella.

Vuoteen 2020 mennessä Nivalassa on saavutettu jo EU:n vuoden 2050 päästötavoitteiden leikkaus.

#