perjantai 26.2.2021 | 17:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hullun kiilto silmissä ei riitä pyörävaloksi Nivalassakaan – Tupalan nurkilta esitetään harras toivomus: älkää pyöräilkö pimeänä mutta älkää häikäiskökään

To 19.11.2020 klo 07:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuntuu olevan polkupyöräily ja etenkin sen varusteet niin Eetun kuin minunkin kestoaiheita. Eetu kirjoitti tuossa kesän korvalla melko ytimekkäästi pyöräilykypärästä, taisi olla historian ytimekkäin Tupala, jossa ei juuri muuta ollutkaan kuin että ihmiset, käyttäkää pyöräilykypärää.

Olen tässä jo uskaltautunut tällä uudella polvellani jokusen kerran pyörän sarviin. Näinä aikoina jos työpäivän jälkeen sen teen, luonnonvalosta ei ole enää tietoakaan, omat pitää olla.

Ennen kuin menen itse aiheeseen, pakko kertoa pieni kevennys. Nivalan seurakunnalla oli joskus 1970-luvulla nuoriso-ohjaaja Mari Sormunen. Siihen maailman aikaan puhuttiin paljon heijastimista, liekö ollut jotain kampanjaa, heijastinpakkoa ei vielä silloin tunnettu. Tähän keskusteluun Mari letkautti: "Mitään heijastimia tässä tarvi, jos on luuvalo otassa ja hullunkiilto silimissä."

Vitsihän se oli Marilta. Mutta kun tuntuu, että tänä päivänä ihmiset ajattelevat jotain tuonsuuntaista ihan tosissaan.

Nyt on tullut uuden liikennelain mukana takavalopakko. Itsekin hankin moisen värkin, vaikka on minulla pyörässä heijastinkin. Tai niitähän tuossa mankelissa on lukuisia, punainen taakse, valkoinen eteen, oranssit pinnoissa ja polkimissakin vielä, oranssit nekin lienevät. Ja sitten napadynamo ja sen päässä etuvalo.

Niin oli joku kanssapyöräilijä ottanut tosissaan tämän uuden lain: pyörässä oli takavalo. Mitään muuta siinä ei sitten ollutkaan, eikä pyöräilijällä edes sitä kaikkein halvinta ja tehokkainta henkivakuutusta, kypärää. Pimeällä jännän näköinen valoshow: ilmassa leijuu punainen vilkkuvalo eikä mitään muuta ole näkyvissä ennen kuin ihan vieressä.

Jos polarisoituu eli ääripäistyy politiikka, lukekaa Ilkka Ruostetsaaren kolumni tuosta vierestä, sama tuntuu käyvän polkupyörän valoillekin. Niitä joko ei ole tai sitten on niin tehokkaat ladattavilla akuilla varustetut ledit, että vastaantulija häikäistyy. Ei sekään ole hyvä.

#