lauantai 6.3.2021 | 19:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tupalan nurkilta kysellään, onko vanhoillislestadiolaisuus Nivalassa vanhoillista

To 14.1.2021 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ryhdyn tässä nyt pohdiskelemaan ääneen asioita, joista olen yrittänyt tehdä juttua, mutta en ole onnistunut saamaan haastateltavia. Jos tämän pohjalta tulee, haastattelu on edelleen ajankohtainen.

Nimittäin. Muutin pois Nivalasta liki 40 vuotta sitten, ja palasin tänne kolmisen vuotta sitten. Se mitä sinä aikana on tapahtunut vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä, on minun mielestäni valtaisa avautuminen.

Mutta on pari asiaa, jotka ovat vielä toistaiseksi omia pohdintojani. Toki ne ovat valistunutta arvausta tukevammalla pohjalla, ja olen niihin saanut vahvistustakin. Mutta en nimellä annettuja haastattelulausuntoja.

Jossain määrin minua hämmensi Kalevan viimeviikkoinen juttu, jossa kerrottiin hoitokokouksista, niistä pahamaineisista seurakunnan vanhimpien nuhteluista, joilla nuhtelijoiden käsityksen mukaan liian maallisen meininkiin sortunut uskonsisar tai -veli komennettiin takaisin ruotuun – tai ulos uskonyhteisöstä.

Hämmentävää oli nimenomaan se, että hoitokokoukset olisivat jatkuneet vielä viime vuosina. Mutta vielä hämmentävämpää oli yksi mainituista syistä: laulaminen kirkkokuorossa. Kyllä meillä Nivalassa on vanhoillislestadiolaisia sekakuorossa eikä millään lailla salaa, tietenkään. Eli missä takaperillä näitä hoitokokouksia edelleen pidettäisiin, jäin miettimään.

Minun väitteeni – jolle siis olen jotain tukeakin saanut – kuuluu, että liikkeessä etenkin nuoret naiset ovat vahvistaneet asemiaan, ehkäisystä on tullut jos nyt ei julkisesti sallittua niin ainakin hiljaisesti hyväksyttyä ja perheiden lapsiluku on pienentynyt.

Mutta sitten: puhuuko liike edelleen jyrkän linjan miesten äänellä? Onko rauhanyhdistyksissä näkemyksiltään avoimempi oppositio, joka kulissien takana vahvistaa asemaansa, mutta ainakaan toistaiseksi sen ääni ei ole liikkeen ääni?

Tässä asiassa en halua haastatella liikkeestä eronneita. Haluan nimenomaisesti kuulla sellaisen ihmisen äänen, joka on edelleen mukana rauhanyhdistyksessä ja haluaa siellä toimia.

#