Florida Panthersin piste-ennätys uusiksi – Aleksander Barkov teki seurahistoriaa

Maanantaina 20.3.2023 Alexander Barkov - yksi kovimmista suomalaisista jääkiekkoilijoista - teki seurahistoriaa Florida Panthersin paidassa. Hänestä tuli seuran kaikkien aikojen pistemies, kun hän ohitti Jonathan Huberdeaun kaikkien aikojen pistetilastossa.

Huberdeaun pistemäärä oli 613 (198 maalia, 415 syöttöä) ja nyt uusi ennätys on Barkovin nimissä 614 pisteellä (238 maalia, 376 syöttöä). Nuo ennätyspisteet syntyivät yhteensä kymmenen kauden aikana 652 runkosarjapelissä.

Tällä hetkellä Barkovin 10 miljoonaa dollaria kaudessa maksava sopimus ulottuu aina vuoden 2030 kesään asti ja siihen sisältyy myös siirron estävä pykälä. Ehdit siis halutessasi vielä hyvin näkemään Barkovia tositoimissa Floridan paidassa. Jos haluat nähdä Barkovin otteita ihan livenä, voit ostaa lippuja NHL Yhdysvalloissa ja lähteä aistimaan ison maailman meininkiä.

Seurahistoriaa kirjoitettiin ottelussa, jossa vastakkain olivat Florida Panthers ja Detroit Red Wings. Ottelu päättyi Panthersin 5-2 voittoon, mutta varsinainen ennätys syntyi toisessa erässä, kun Barkov toimi kakkossyöttäjänä ruotsalaisen Gustav Forslingin laukomassa 3-1 maalissa.

Floridan kipparina toimiva Barkov ei itse edes aluksi ymmärtänyt, miksi joukkuekaverit olivat maalista niin innoissaan. Nopeasti hän kuitenkin ymmärsi yskän.

Mitä mieltä Barkov itse tai joukkueen valmentaja sitten olivat mieltä tästä ennätyksestä? Muun muassa nämä asiat selviävät tässä jutussa!

Aleksander Barkovin ura lyhyesti

Aleksander “Sasha” Barkov on vuonna 1995 syntynyt suomenvenäläinen jääkiekkoilija, joka pelaa keskushyökkääjänä. Hänen uransa alkoi Tapparassa, jossa hän voitti muun muassa C-nuorten SM-pronssia (2010) sekä SM-hopeaa (2011).

Vuoden 2011 kevään aikana hän saavutti C-nuorissa tehdyn syöttöennätyksen vain kymmenen ottelun aikana (7+17=24).

Kaudella 2011-2012 Barkov nostettiin A-junioreista miesten liigajoukkueeseen vain viiden ottelun jälkeen. Ensimmäisen ottelunsa Barkov pelasi SM-liigassa 1.10.2011 Bluesia vastaan kotona.

Siitä ura jatkui vuoden 2012 toukokuussa KHL:ään Lokomotiv Jaroslavlin riveihin, joka varasi hänet ensimmäisen varauskierroksen toisena pelaajana.

Barkov pelasi kauden 2012-2013 Tapparassa, jossa vuosien mittaan niitetyt tehot alkoivat tuottaa hedelmää. Hänet varattiin Florida Panthersin toimesta koko varaustilaisuuden toisena pelaajana vuonna 2013, minkä jälkeen hän solmi kolmen vuoden mittaisen tulokassopimuksen.

Barkovin NHL-ura

Barkov teki NHL-debyyttinsä 3.10.2013 Dallas Starsia vastaan ja samalla hänestä tuli nuorin NHL:ssä pelannut Suomi-pelaaja. Hän teki kyseisessä ottelussa heti maalin, mikä teki hänestä nykymuotoisen NHL:n nuorimman maalintekijän.

Aleksander Barkov jatkoi tehoilua tämän jälkeenkin ja kaudesta 2015-2016 tuli hänen todellinen läpimurtokautensa. Barkov teki 66 ottelun aikana yhteensä 59 tehopistettä (28+31), minkä lisäksi hän toimi ratkaisijana useissa rangaistuslaukauskilpailuissa. Samaisella kaudella hän myös kirjoitti kuuden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, joka oli arvoltaan 35,4 miljoonaa dollaria.

Kaudella 18-19 Barkov nimettiin joukkueensa kapteeniksi ja heinäkuussa 2021 hän puolestaan teki pitkän jatkosopimuksen. Sitten tulikin jo vuoden 2023 maaliskuu ja piste-ennätyksen uusiksi kirjoittaminen.

Tälle matkalle on tosin mahtunut lukuisten maalien, syöttöjen ja hienojen suoritusten lisäksi myös ennätyksiä ja saavutuksia Panthersiin liittyen. Tässä muutamia niistä:

● Tammikuussa 2022 Barkov teki uransa 200. NHL-maalin. Kukaan muu Panthersin pelaaja ei ollut ennen tätä hetkeä yltänyt 200 maalin rajapyykkiin tässä joukkueessa.

● Joulukuussa 2022 Sasha teki kaikkein nopeimman hattutempun koko Panthersin historiassa.

● Kauden 2020-2021 lopuksi Barkov sai Frank J. Selke Trophyn, joka jaetaan parhaiten puolustavalle hyökkääjälle.

Barkovin maajoukkueura

Barkov ei hänen isänsä sanojen mukaan valinnut Suomen maajoukkuetta, vaan hän ikään kuin joutui siihen siksi, ettei Venäjältä osoitettu kiinnostusta. Suomessa hänet puolestaan kutsuttiin lahjakkaiden pelaajien leirille.

Aleksander Barkov ei ole ollut kovin usein mukana Leijonissa, mutta sama koskee liki kaikkia muitakin suomalaisia NHL-pelaajia. Hän oli kuitenkin esimerkiksi voittamassa pronssia vuoden Sotšin Olympialaisissa (2014) ja hopeaa vuoden 2016 MM-kisoissa.

Miten Barkov itse suhtautui ennätyksen rikkomiseen?

Barkov itse totesi ennätyksestä sen verran, että ennätyksen saavuttaminen tuntui hyvälle, mutta sen merkityksen tulee ymmärtämään vasta myöhemmin, kun aikaa on kulunut. Sashan mukaan hän tulee muistamaan ikuisesti sen hetken, kun joukkuekaverit alkoivat hurraamaan hänelle.

Joukkueen valmentaja Paul Maurice puolestaan totesi, että Barkov on hänen mielestään kaikkein nöyrin hänen tapaamansa mies sekä eliittitason jääkiekkoilija.