Pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus? Vertaa eri sähkösopimusten hyödyt

Kaikesta ei voi omassa arjessaan tinkiä saadakseen lisää säästöjä aikaiseksi. Yksi mahdollinen säästökohde on kuitenkin sähkö, jonka kulutuksessa voi säästää jopa satoja euroja vuodessa.

Pörssisähkö on saanut paljon mediahuomiota viime vuosina, ja siitä on tullut jopa trendikäs valinta. Kaikille se ei kuitenkaan ole paras ratkaisu.

Pörssisähköä ja hintaheilahteluja

Pörssisähkön hinta määräytyy tunneittain ja hintaheilahtelut voivat olla jyrkkiäkin. Sähkön hinnan muodostuminen perustuu kysyntään ja tarjontaan Nord Pool-sähköpörssissä.

Käytännön tasolla hintaheilahtelut näkyvät niin, että sähkö on normaalisti edullisempaa yöaikaan ja kalleinta hintaa sähköstä pitää maksaa yritysten, tehtaiden ja kuluttajien käyttäessä sähköä suuremmillaan päiväsaikaan. Pörssisähkön hintaan vaikuttaa myös esimerkiksi sää sekä polttoaineen hinta.

Pörssisähköön liittyy omia riskejä, eikä se suinkaan ole kaikille paras vaihtoehto. Ennen uuden sopimuksen solmimista suoritettava sähkövertailu voi auttaa kartoittamaan omaan kulutukseen parhaiten sopivimmat vaihtoehdot. Pörssisähkön hinnat voivat myös yllättäen lähteä nousemaan jyrkästi, kuten lehdistäkin on saatu lukea.

Monissa kotitalouksissa voi olla myös vaikea optimoida sähkönkäyttöä hiljaisille tunneille, sillä usein esimerkiksi ruoat ja pyykit on tehtävä päivä- ja ilta-aikaan. Pörssisähkö voi tuoda joissakin kotitalouksissa satojen eurojen säästöjä, mutta ellei pelivaraa sähkön käytön suhteen ole, voi sähkölasku myös jopa kasvaa pörssisähkön myötä.

Kiinteä sähkösopimus

Kiinteä sähkösopimus eroaa merkittävästi pörssisähköstä. Tässä sopimusmallissa sähkön hinta määritetään etukäteen, eikä se elä markkinatilanteen mukaan. Kiinteähintainen sopimus sopiikin henkilölle, joka ei jaksa seurata ja stressata hintojen muutoksia.

Moni on myös tottunut aina maksamaan sähköstä kiinteää hintaa, joten vaihtaminen jatkuvasti päivittyvään pörssisähköön voi pelottaa.

Kiinteä sähkösopimus solmitaan usein 1–3 vuodeksi, joskin viime vuosina on nähty myös esimerkiksi vain puolen vuoden mittaisia sopimuksia. Pitkään sopimusaikaan liittyy omat riskinsä ja asiakas sitoutuu maksamaan sovittua hintaa koko sopimusjakson ajan, vaikka sähkön todellinen markkinahinta laskisikin merkittävästi.

Moni onkin tästä syystä ollut viime vuosina tyytymätön solmimaansa pitkäaikaiseen sähkösopimukseen.

Kiinteä sähkösopimus sopii kuitenkin monille kuluttajille hyvin, sillä kiinteän hinnan ansiosta sähkölaskujen suhteen ei ole luvassa suuria yllätyksiä puoleen tai toiseen. Monessa kotitaloudessa sähkön kulutusta ei voida säännöstellä hiljaisille tunneille, mikä niin ikään puhuu kiinteähintaisen sopimuksen puolesta.

Mobiilisovellukset hyötykäyttöön

On hyvä muistaa, että myös esimerkiksi pörssisähkösopimusten suhteen on eroja eri sähköyhtiöiden kesken. Sähköyhtiöt määrittävät sopimuksiinsa omat marginaalinsa, joten itselle paras pörssisähkösopimus löytyy varmimmin vertailemalla eri yhtiöiden tarjouksia.

Vertailusivustojen ja -sovellusten lisäksi kuluttajille on hyödyksi myös muut maksuttomat sovellukset. Useat kotimaiset sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen helppokäyttöisiä sovelluksia, joiden avulla voi seurata reaaliaikaisesti kotitalouden ja myös kesämökin sähkönkulutusta.

Sovelluksista on valtava hyöty eritoten pörssisähkön käyttäjille, sillä niiden avulla omaa sähkönkulutusta voi suunnitella ja optimoida etukäteen. Sovellusten avulla kuluttajat voivat seurata omaa sähkökulutusta ja löytää tapoja säästää sähkökuluissa reaaliaikaiseen tietoon perustuen.

Moni kuluttaja on esimerkiksi pystynyt vähentämään saunan lämmitysaikoja huomaamalla ja ymmärtämällä saunan lämmittämisen hinnan kuukausitasolla.

Erilaisia sopimusmalleja erilaisiin tarpeisiin

Mikäli valinta kiinteähintaisen ja pörssisähkösopimuksen väliltä tuntuu vaikealta, niin tarjolla on myös muita vaihtoehtoja. Sähköyhtiö voi tarjota esimerkiksi hybridisopimusta, jossa sähkön hinta on osittain kiinteä, mutta sen päälle lasketaan vielä tietty osuus pörssisähköhinnan perusteella.

Hybridisopimuksen avulla kuluttaja voikin päästä nauttimaan molempien sopimusmallien hyvistä puolista.

Monille kuluttajille myös toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi olla parempi ratkaisu, kuin määräaikainen sopimus. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tuo liikkumavaraa, kun sopimuksen lopettamisen tai vaihtamisen voi hoitaa milloin tahansa vain kahden viikon irtisanomisajalla.

Lisäksi esimerkiksi muuton yhteydessä voi nykyisen sopimuksen siirtää uuteen osoitteeseen tai tehdä kokonaan uuden sopimuksen. Tämä joustavuus on erityisen hyödyllistä esimerkiksi niille, joiden elämäntilanne saattaa muuttua usein sekä niille, jotka haluavat jäädä kärkkymään sähkön hinnan trendejä.

Lopuksi

Pörssisähkö ja kiinteä sähkösopimus tarjoavat erilaisia hyötyjä ja haasteita kuluttajille. Pörssisähkössä hinnat määräytyvät tunneittain markkinoiden mukaan, mikä voi tuoda säästöjä, mutta myös riskejä hinnan heilahtelujen vuoksi.

Tämä sopimusmalli on edullisimmillaan silloin, kun sähkönkulutusta voidaan ajoittaa edullisimmille tunneille, mutta kaikille kotitalouksille tämä ei ole käytännössä mahdollista. Tällöin perinteinen kiinteähintainen sähkösopimus on yleensä edullisempi vaihtoehto.