Talven kuivattamat hiukset kesäkuntoon!

Talven kuivattamat hiukset ovat monelle jokakeväinen ongelma. Kun pakkaskausi päättyy, paljastuvat kuivuneet ja takkuuntuneet latvat pipon alta.

Moni luulee, että ainoa ratkaisu on varata aika kampaajalle ja leikata latvoista reippaasti pituutta pois, jotta hiukset saisi edustuskuntoon kevään ja kesän juhlia varten. Näin ei kuitenkaan ole, sillä latvojen kuntoa voidaan elvyttää myös muilla keinoin! Usein latvojen maltillinen saksiminen on hyvä lähtökohta, mutta se ei yksistään riitä pitämään hiuksia kauniina ja kiiltävinä.

Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit hiusten elvyttämiseen ja oikeiden tuotteiden löytämiseen!

Hiusöljystä apua

Monet kosmetiikkatalot, esimerkiksi Hairlust, vannovat hiusöljyjen nimeen. Hiusöljy onkin loistava tapa saada hiuksiin lisää kiiltoa ja pehmeyttä nopeasti. Se syväkosteuttaa hiuksia ja vähentää pörröisyyttä: kun hiusöljy suojaa hiuksen ulointa kerrosta, kosteus ei pääse hiuksen sisälle aiheuttamaan pörröisyyttä. Hiusöljy helpottaa hiusten käsittelyä: sitä voi helposti puristella esimerkiksi kiharoihin hiuksiin kesken päivän, jos kiharat kaipaavat hieman ekstrakosteutusta. Hiusöljy antaa kiiltoa, joten sitä kannattaa sipaista hiuksiin esimerkiksi suoristuksen tai kiharruksen jälkeen. Paras hiusöljy kuiville hiuksille tarjoaa hiuksille niiden kovasti kaipaamia ravitsevia ainesosia, kuten vitamiineja, antioksidantteja ja tarpeellisia rasvahappoja.

Hiusten huokoisuusaste

Toiset hiustyypit ovat luonnostaan kuivempia: esimerkiksi kiharille hiuksille kuivuus on lähes luonteenomaista. Tärkeintä on oppia tuntemaan oma hiustyyppinsä ja tietämään, mitä se kulloinkin kaipaa. Erilaisista värjäys- ja lämpökäsittelyistä vaurioituneet hiukset sekoitetaan usein kuiviin hiuksiin. Vaurioituneet ja kuivat hiukset kaipaavat kuitenkin eri raaka-aineita ja erilaista hoitoa, joten niitä ei kannata sekoittaa toisiinsa.

Hiustyypin voi jakaa kolmeen eri huokoisuusasteeseen. Monen suomalaisen hiustyyppi on matalahuokoinen. Matalahuokoiset hiukset kaipaavat kevyitä, nestemäisiä hoitotuotteita. Korjaavat ja syväkosteuttavat tuotteet ovat näille usein liian tuhteja. Matalahuokoiset hiukset ovat kiiltävät, kuivuvat hitaasti eivätkä ime itseensä helposti vettä tai tuotteita. Yksittäinen hius on tiiviis ja tasainen.

Korkeahuokoiset hiukset ovat joko geenien tai vaurioiden aiheuttamia. Hiuksen keratiinikerros on aukkoinen, joten kosteus imeytyy ja haihtuu hiuksista nopeasti. Korkeahuokoiset hiukset kaipaavat rutkasti kosteuttavia ja rakennepaikkaavia raaka-aineita. Matala- ja korkeahuokoisen hiustyypin välillä ovat normaalihuokoiset hiukset, jotka ovat helppohoitoisia ja ottavat vastaan myös voimakkaasti hoitavia tuotteita.

Hiusöljy - silikonilla vai ilman?

Kun hiusöljyjen INCI-listaa ryhtyy lukemaan, monesti listalta löytyy ensimmäisten raaka-aineiden joukosta sillikoni. Silikoni on tehokas kosmetiikkateollisuuden raaka-aine, jonka vaikutus on nopea ja välittömästi nähtävissä: silikoni tekee hiuksesta pehmeän, sileän ja kiiltävän. Silikonipitoiset tuotteet sopivat suorille hiuksille tai esimerkiksi kampauksen pohjalle tuomaan kiiltoa ja pehmeyttä.

Silikonittomiakin hiusöljyjä on nykyisin tarjolla runsaasti. Joillakin silikoni voi latistaa hiuksia ja aiheuttaa hiuksiin kertymiä, jotka saattavat estää hiusta saamasta sen tarvitsemaa kosteutusta. Monet kuivahiuksiset vannovat silikonittoman hiusöljyn nimeen, sillä se ei jätä hiukseen kertymiä ja jättää hiukset hyvinvoiviksi.