Voiko ulosotossa oleva alkaa kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjyys ja laskutuspalveluiden käyttö sopii haastavassakin elämäntilanteessa olevalle. Kuva: Fiksukuluttaja.fi
Kevytyrittäjyys ja laskutuspalveluiden käyttö sopii haastavassakin elämäntilanteessa olevalle. Kuva: Fiksukuluttaja.fi Kuva:

MAINOS - FIKSUKULUTTAJA.FI

Kevytyrittäjyyttä markkinoidaan lähestulkoon kaikille työnhakijoille ja useimmille aloille sopivana vaihtoehtona.

Kevytyrittäjäksi voi alkaa jo 15-vuotiaana, eikä yläikärajaa ole. Entä muodostuuko ulosotto esteeksi laskutuspalvelun käytölle?

TaloussivustoFiksukuluttaja otti tästä selvää tutustumalla siihen, mitä suositut laskutuspalvelut Pooli, Eezy ja Ukko.fi asiasta sanovat.

Ulosotto ei estä laskutuspalvelun käyttöä

Sekä Poolin, Eezyn että Ukko.fi:n käyttäminen on mahdollista maksuhäiriömerkinnästä ja/tai ulosotosta huolimatta.

Esimerkiksi laskutuspalvelu Pooli kertoo, ettei setarvitse luottotietojasimissään vaiheessa, vaan kuka tahansa ei-luvanvaraisella alla toimiva voi alkaa laskuttaa töistään sen kautta.

Myös Eezy ja Ukko.fi vakuuttavat, ettei luottotietojen menetys tai ulosotto ole este kevytyrittäjyydelle.

Laskutuspalvelu maksaa osan palkkioista ulosottoon

Toimeksiantajat – siis työsi tilaajat – eivät saa tietää ulosotosta, eikä heidän näin ollen tarvitse myöskään hoitaa ulosottopidätystä.

Työn tilaaja saa töistäsi laskun laskutuspalvelun nimellä ja y-tunnuksella, ja hän maksaa laskun laskutuspalvelun tilille.

Koska laskutuspalvelu kuuluu ennakkoperintärekisteriin, työn tilaajalla on mahdollisuus kotitalousvähennyksen hakemiseen.

Laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle sen, mitä laskusta on jäänyt jäljelle verojen, laskutuspalvelun palvelumaksun ja esimerkiksi sairausvakuutusmaksun jälkeen.

Jos kevytyrittäjä on ulosotossa, laskutuspalvelu siirtää kevytyrittäjälle ehkä vain suojaosuuden verran, ja loppuosa menee suoraan ulosottoon.

Ulosottolaitoksen mukaan ulosottovelalliselle jätettävä suojaosuus vuonna 2022 on 23,20 euroa päivässä. Periaatteessa kaikki muu voidaan ulosmitata, mutta ulosoton määrään on toki useita poikkeuksia (joista voi lukea lisää ulosottolaitoksen sivuilta).

Mitä eri laskutuspalvelut kertovat ulosottopidätyksestä?

Eri laskutuspalvelut vaikuttavat hoitavansa ulosottopidätyksen automaattisesti kevytyrittäjän puolesta.

Verohallinnon näkökulmasta laskutuspalvelun kautta saadut tulot ovat kevytyrittäjän palkkaa. Näin ollen laskutuspalvelu saa yleensä maksukiellon, mikä koskee palkkatuloja. 

Laskutuspalvelu saa ulosotolta suoraan tiedon myös maksukiellon päättymisestä, eli kevytyrittäjän ei tarvitse tehdä tästäkään erillistä ilmoitusta.

Laskutuspalvelu Pooli ilmoittaa sivuillaan näin: “Kevytyrittäjäpalveluun kuuluu ulosottopidätyksen hoitaminen ja se käsitellään heti kun tieto maksukiellosta on tullut”.

Eezy kertoo puolestaan näin:“Jos ulosottovirasto lähettää meille sinua koskevan palkanmaksukiellon, pidätämme ulosottoviraston määrittelemän osuuden joko nettopalkastasi tai laskutussummastasi, ja tilitämme sen ulosottoviraston tilille.”

Eezyn mukaan kevytyrittäjän tulee sopia laskutuspalvelun kanssa säännöllisistä palkanmaksupäivistä, jotta suojaosuus voitaisiin huomioida.

Eezy jatkaa asian tiimoilta kertomalla, että ulosotto ei tavallisesti koske kevytyrittäjälle maksettavia verovapaita korvauksia tai korvattavia kuluja.

Asialle löytyy vahvistus muista lähteistä, eli ainakin osa esimerkiksi kilometrikorvauksista voidaan jättää ulosmittaamatta.

Ukko.fi muotoilee käytäntönsä tällä tavalla:“UKKO.fi maksaa ulosottomiehelle sovitun osuuden palkasta ennen kuin loppupalkka tilitetään yritäjän tilille. Laskutuspalvelun käyttäjä voi luottaa siihen, että ulosmitattava osuus pidätetään asianmukaisesti ja velka todella lyhenee.”

Ukko.fi tarjoaa myös toisen vaihtoehdon ulosottomaksun maksamiseen.

Halutessaan kevytyrittäjä voi yrittää sopia ulosottoviranomaisen kanssa siitä, että ulosottomaksua ei pidätetä suoraan palkasta.

Tuolloin ulosottovelallinen huolehtisi itse ulosottomaksun maksamisesta.

Ulosotto ei estä toiminimiyrittäjyyttäkään

Ulosotto ei estäisi varsinaiseksi yrittäjäksi ryhtymistäkään, mutta se voisi hankaloittaa toiminimiyrittäjän tai esimerkiksi osakeyhtiön alkutaivalta monin tavoin.

Jos siis olet ulosotossa ja mietit,sopiiko sinulle paremmin toiminimi vaiko kevytyrittäjyys, kannattaa harkita vakavasti kevytyrittäjyyttä.

Ulosotto voi estää toiminimiyrittäjää esimerkiksi pääsemästä ennakkoperintärekisteriin.

Myös rahoituksen saaminen, yrityspankkitilin avaaminen, vakuutusten hankkiminen ja muiden sopimusten solmiminen voivat hankaloitua yrittäjän ulosottotuomion takia.

Ulosotossa oleva voi hakea starttirahaa, mutta starttirahan saaminen voi kuitenkin edellyttää erilaisten lisäselvityksien tekemistä.

Kevytyrittäjyyteen ulosotto ei juurikaan vaikuta, sillä kevytyrittäjä ei tarvitse esimerkiksi uutta pankkitiliä. Vakuutuksetkin tulevat usein laskutuspalvelun kautta.

Koska kevytyrittäjyys ei sovi laajamittaiseen tavaroiden myyntiin, tukkusopimusten solmiminenkaan ei aiheuta vaikeuksia.

Ulosotto haittaa kevytyrittäjänä toimimista oikeastaan vasta silloin, jos tarvitsee lainaa yritystoimintaa varten. Kevytyrittäjän on nimittäin aina pakko ottaa lainaa omiin nimiin, ja silloin tarvittaisiin puhtaita luottotietoja.

Yhteenveto

Ulosotto ei siis ole este kevytyrittäjäksi ryhtymiselle. 

Kevytyrittäjyys voi monissa tapauksissa olla hyvä vaihtoehto työllistyä ja saada rahaa velkojen maksuun.

Laskutuspalvelu Eezy muistuttaa myös siitä, että töiden tekeminen ja velkojen lyhentäminen on merkki siitä, että oikeasti haluaa maksaa velkansa pois. Tästä saattaa olla hyötyä, jos aikoo hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä.