maanantai 27.1.2020 | 12:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pienen koululaisen repussa on tänä päivänä kimallusta, eläimiä tai urheiluvälinemerkki. Reppua kannattaa kantaa molemmilla olkapäillä, neuvoo Selkäliitto.

Risto Puolimatka Nivala-lehti
Ma 5.8.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koulurepussa pitää nyt olla glitteriä eli kimalletta, eläimiä tai urheiluvälinemerkin nimi. Tällainen on nykymuoti.

– Koululaisilla ne on reppuja, hyvin vähän menee muunmallisia, sanoo myyjä Elina Vähäsöyrinki Nivalan Halpa-Hallista.

Selkäliitto ry on listannut hyvän repun ominaisuuksia. Tutkimusten mukaan koulurepun paino, koko tai sen kantotyyli ei ole yhteydessä lasten ja nuorten selkäkivun riskiin. Repun ominaisuuksilla, kuten koolla, painolla ja säädettävyydellä sekä kantotyylillä, voi kuitenkin vaikuttaa siihen, onko reppu mukava selässä.

Selkäliitto neuvoo, että reppua on hyvä kantaa molemmilla olkapäillä. Näin kädet pysyvät vapaana ja ne rytmittävät kävelyä. Myös repun painosta johtuva kuormitus jakautuu tasaisesti molemmille hartioille. Lisäksi reppu pysyy tukevasti selässä, mikä on tärkeää esimerkiksi pyörällä ajaessa.

– Reppuostoksille kannattaa lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jotta hän voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia ja istuvuutta. Reppu on lapselle liian iso, jos se ulottuu pepun päälle, kertoo järjestö- ja liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen Selkäliitosta.

Ja kyllä ostoksilla käydäänkin yhdessä. Suurin reppuja ostava joukko ovat tietenkin ekaluokkalaiset. Vähäsöyrinki kertoo, että reppuostoksilla ei välttämättä olla vanhempien kanssa vaan repun ostajina on yhtä lailla isovanhempia tai kummeja.

Vähäsöyringillä on itsellään jo tovi vierähtänyt omista kouluajoista, mutta muistot ovat vahvat.

– Minulla oli hevosreppu. Vaikka en ollut hevostyttö niin se oli varmaan komean näköinen, Vähäsöyrinki nauraa.

Selkäliiton vinkit repun ostoon

Pieni koululainen ei tarvitse isoa reppua. 10-15 litran reppu on sopiva.

Hyvät olkahihnat ovat säädettävät ja sopivan levyiset eivätkä hierrä. Pehmustetut ja napakat olkahihnat eivät rullaannu helposti.

Repun takaosan on hyvä olla tukeva ja jämäkkä mutta pehmeä selkää vasten. Ilman pitää päästä liikkumaan, jottei selkä hiostu.

Repun kanto- ja käyttömukavuuden kannalta sen tulisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Aikuisen kannattaa tarkastaa, että koululaisen repun säädöt ovat tarpeeksi kireällä.

Repussa pitää olla heijastimet ja sen tulee kestää kulutusta ja pitää vettä. Hyvälaatuiset, vedeltä suojatut vetoketjut lisäävät repun käyttömukavuutta ja -ikää.

Lisää vinkkejä reppuostoksille: selkakanava.fi/hyva-reppu.

#