maanantai 27.1.2020 | 10:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Miika Tenhusen taktiikka puri: tiukka taistelu Kalevan kisojen hopeamitalista ratkesi nivalalaisen hyväksi viimeisellä esteellä ja loppukirissä

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti
Ma 5.8.2019 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuosi sitten Miika Tenhunen lähti Kalevan kisoihin 3000 metrin esteiden kauden kotimaisen tilaston kolmosena ja tuli kisoista pois pronssimitalin kanssa.

Tänä vuonna Tenhunen on tilastossa toisena, mikä tiesi Kalevan kisoissa sitä, että uran toinen aikuisten SM-mitali oli väriltään hopeinen. Tenhusen aika oli 9.01,28.

– Hopea oli tavoitteena ja se täyttyi. Tunsin juoksun aikana, että jalat eivät ole ihan parhaimmillaan. Nopeasti päätin, että jätän voimia loppukiriin. Voisi kuvailla, että juoksu oli keskinkertaisen päivän perussuoritus, Tenhunen kertaa tapahtumia.

Jos estejuoksun tämänhetkisen valtiaan, Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitasen voitto oli läpihuutojuttu, muista mitaleista käytiin tiukka taistelu.

Nivalan Urheilijoiden edustaja juoksi suurimman osan matkasta pääjoukon keulilla. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden nuori Eemil Helander sekä viime vuoden hopeamitalisti, Lahden Ahkeran Hannu Granberg olivat kuitenkin Tenhusen etupuolella. Nivalalainen käänsi taiston voitokseen viimeisellä esteellä.

– Se meni kuten ajattelinkin. Taktiikkana oli syödä kilpakumppaneilta loppukiriä pois ja ratkaista viimeisellä kierroksella. Silloin vauhti oli kovaa, ja minulla esteen lukeminen paranee, kun vauhti kasvaa. Pääsin sujuvasti esteen yli ja sain revittyä muutaman metrin eron, joka kesti loppuun asti.

Toinenkin taktiikkavaihtoehto Miika Tenhusella oli mielessä: Raitasen kyytiin lähteminen ja mahdollisimman pitkään mukana pysyminen.

– Se olisi ollut epävarmempi taktiikka. Lopussa olisi voinut hyytyä sen verran, että pojat olisivat ehtineet ohi.

Kilpailun tulostaso jäi koleassa kelissä vaisuksi. Tenhunen jäi omasta heinäkuussa syntyneestä ennätyksestään yli kuusi sekuntia. Voittaja Raitanenkin pysäytti kellot omaan tasoonsa nähden vaatimattomasti aikaan 8.45,91.

– SM-kisoissa juostaan sijoituksista ja mitaleista, ennätykset siellä harvoin paranevat.

Tällä kaudella Miika Tenhunen on kohentanut ennätystään sekä esteissä että sileällä. SM-hopean ja ennätysten arvoa nostaa rikkonainen harjoituskausi.

Talvella juoksija sairasteli paljon, ja hallikisat jäivät välistä. Myös lonkka vaivasi useamman viikon ajan ja Amerikassa leireillessä akillesjänne tulehtui viikon jälkeen.

– Huhtikuun puolivälissä sain paikat kuntoon. Antaahan se kovasti uskoa, kun näillä taustoilla on saanut ennätyksiä parannettua.

Seuraavan kerran Tenhunen on viivalla Oulun Tähtikisassa ensi viikon keskiviikkona. Kalevan kisojen lisäksi kauden toinen suurempi maali on Ruotsi-ottelu elokuun lopussa.

– Se on ollut yleensä kyttäilyä, mutta nyt kun minullakin on kirikyky kehittynyt, se ei välttämättä ole huono asia, toteaa Tenhunen, joka suunnittelee päättävänsä ratakautensa Ruotsi-otteluun.

#