keskiviikko 19.2.2020 | 19:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja odottelee Tupalan nurkilla näille lakeuksille uusia tankkausasemia ja latauspisteitä

Nivala-lehti
To 10.10.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ainahan se on haaveissa. Auton vaihto nimittäin. Usein vain finanssipoliittinen tilanne pitää moiset ajatukset haaveen tasolla.

Olen viime aikoina alkanut tosissaan pohtia, että seuraava autoni voisi toimia biokaasulla. Vielä tällä hetkellähän näillä lakeuksilla ei kaasuautolla paljonkaan tee, mutta mikäli Nivalaan saataisiin tankkausasema, muuttuisi tilanne kertaheitolla.

Biokaasulla ajaminen on helposti perusteltavissa kahdesta syystä: itsekkäästi ajateltuna se on halpaa, maailmanpelastamisen näkökulmasta se on ympäristöystävällistä.

Kuten tässä lehdessä olevassa jutussa kerrotaan, on biokaasussa harvan tankkausasemaverkoston lisäksi muitakin askarruttavia seikkoja. Kaasua joutuu tankkaamaan tiuhemmin kuin bensiiniä tai dieseliä, minkä lisäksi autoa saa myös huollattaa useammin.

Käyttövoimavero ei ole kuin pari sataa euroa vuodessa, mutta periaatteen tasolla se on todella ärsyttävä: maksaa nyt ”sakkomaksua” siitä, että käyttää liki kokonaan hiilidioksidipäästötöntä polttoainetta!

On mielenkiintoinen kysymys, miltä autoliikkeiden myyntilistat tulevat viiden tai kymmenen vuoden päästä näyttämään.

Noin paperilla täyssähköautot ovat tietysti paras ratkaisu, mutta niissä tekniikka on vielä pahasti kehitysvaiheessa. Vaikka akut kehittyvät koko ajan, ei yhdellä latauksella pääse kovinkaan pitkälle. Latauspisteitä on toki täälläkin päin, mutta jos matkanteko on mallia ”tunti ajoa ja puoli tuntia lataamista”, ei se kuulosta houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Verotus tulee varmasti ohjaamaan autoilijoita kohti ekologisia käyttövoimia. Luotan kuitenkin, että nykyihminen on siinä määrin ympäristötietoinen, että kaasu- ja sähköautot tulevat yleistymään muutenkin, kunhan itse autot ja tankkausasematiheydet paranevat.

Sitäkin väläytellään tämän tästä, että harva yksityishenkilö tulee tulevaisuudessa enää omistamaan autoa. Joukkoliikenne ei täällä päin ole vielä ratkaisu, mutta yhteiskäyttöautot tulevat eittämättä yleistymään. Ja jos autoa tarvitsee vain satunnaisesti, vuokraaminen tai taksilla ajaminen on jo nyt edullisin vaihtoehto.

#