perjantai 29.5.2020 | 02:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuuskan ja huumeiden käyttö Nivalassa moninkertaistunut. Nivalan peruskoululaiset nousseet Kallion alueen kuntien kovimmiksi nuuskaajiksi.

Risto Puolimatka
Ti 5.11.2019 klo 12:40 | päivitetty ti 12:42

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan peruskoululaisten nuuskan käyttö on likimain kaksinkertaistunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kyselystä selviää, että nuuskan käyttö peruskoululaisten keskuudessa on lisääntynyt Ylivieskaa lukuun ottamatta kaikissa Kallion kunnissa eli Alavieskassa, Sievissä ja Nivalassa.

Kaksi vuotta sitten peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaista Nivalassa kertoi käyttäneensä nuuskaa reilut neljä prosenttia. Tänä vuonna nuuskaa kertoi käyttäneensä liki kahdeksan prosenttia peruskoulun ylimpien luokkien oppilaista.

Kaksi vuotta sitten Ylivieska oli nuuskaamisen suhteen Kallion pahinta aluetta. Nyt nuuskaaminen on siellä vähentynyt ja uuden kyseenalaisen kärkipaikan haltija Kallion alueella onkin Nivala.

Nivalan lukiolaisista nuuskaa kertoi syyskuussa käyttävänsä päivittäin yli kuusi prosenttia. Kaksi vuotta sitten nuuskaavia lukion 1-2-luokkalaisia oli reilut kaksi prosenttia. Nivalalaiset ammattioppilaitosten opiskelijat nuuskaavat vielä enemmän, mutta siellä kasvu ei ole enää ollut niin raju eli 13:sta 16,6 prosenttiin kahdessa vuodessa.

THL:n tuore kysely kertoo myös, että huumeiden kokeilu on lisääntynyt sekin hurjasti. Peruskoulun ylimpien luokkien oppilaista kertoi käyttäneensä kannabista ainakin kerran 6,4, prosenttia. Kaksi vuotta sitten prosenttiluku oli 3,4.

Nivalalaisten lukiolaisten kokeilut ovat liki kolminkertaistuneet. Kaksi vuotta sitten ainakin kerran kannabista kokeilleita oli 4,4 prosenttia ja nyt syyskuussa 12,3.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Tänä vuonna teemana on kannabis. Nivalassa toimintaa on kohdennettu yläkouluikäisille. Keskiviikkona vanhempi rikoskonstaapeli Keijo Tölli luennoi Nivalan huumetilanteesta yläkoululaisille.

Huumekokeilut Nivalassa eivät ole enää kovinkaan paljon alle valtakunnan keskitason. Eroa on enää prosenttiyksikkö, pari.

#