maanantai 28.9.2020 | 15:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Ehostettu Pyssymäki alkaa olla valmiina loppiaisen hiihtokansanjuhlaan – Helena Takalon, Juha Miedon ja laadukkaan kilpailun uskotaan houkuttelevan Nivalan maakuntaviestiin 3 000 katsojaa

Eetu Kupulisoja
Pe 8.11.2019 klo 16:12 | päivitetty ke 12:46

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan maakuntaviestin järjestelyporukka on seurannut pitkän ajan sääennusteita tarkalla silmällä ja hymyssä suin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että viestissä päästään käyttämään sekä yhden, kolmen että viiden kilometrin latuja luonnonlumen voimin.

– Nyt on ollut (lumitilanteen osalta) sellainen syksy, jollaista ei ole nähty aikoihin. Ennusteetkin näyttävät hyvältä. Se helpottaa ja alentaa kustannuksia. Tykkilunta on keväällä säilötty varastoon 7500 kuutiota, Nivalan Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja, stadionpäällikkö Juhani Kumpusalo kertoo.

Tykkilumi takaa sen, että käytännössä viestin hiihtämisen loppiaisena voi estää vain kova pakkanen. Kilpailun pakkasraja on -15 astetta. Mikäli pakkanen estää kilpailemisen loppiaisena, varapäivä on 19. tammikuuta.

– Jos viesti pitää siirtää, päätöstä ei jätetä viimeiselle aamulle, kilpailun johtaja Sari Gummerus lupaa.

Päivi Karikumpu, Henri Heiska, Sari Gummerus, Ilpo Åivo ja Juhani Kumpusalo toivovat, että mahdollisimman monesta kunnasta saadaan fanijoukkoja maakuntaviestin uutuuteen, kannustuskilpailuun.
Eetu Kupulisoja

Valmistelutöitä Nivalassa on tehty kahden vuoden ajan. Kuten viestipaikkakunnilla yleensäkin, myös Nivalassa investoinnit on ajoitettu viestiä silmällä pitäen, sanoo kaupunginjohtaja, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Päivi Karikumpu.

Pyssymäen muuten mäkisiin maastoihin on rakennettu vajaan kahden kilometrin mittainen tasainen kuntolatu, joka toimii viestissä lämmittelylatuna. Se sijaitsee Pyssymäentien toisella puolella, ja tien alitse on tehty tunneli, josta pääsee hiihtämällä läpi.

– Pyssymäki on erinomainen urheilualue. Maastot ovat tähän asti olleet harrastelijoille hieman raskaat, mutta uusi latu on jatkossa kaikkien kuntoilijoidenkin käytössä, Karikumpu huomauttaa.

Karikumpu muistuttaa, että seuroilla ja aktiiveilla on hurjan tärkeä rooli paikkakunnan olosuhteiden kehittämisessä. Esimerkiksi lumitykit on hankittu Nivalan Urheilijoiden toimesta Leader-tuen avulla.

Muitakin parannuksia Pyssymäelle on luvassa.

– Äänentoisto- ja kuulutuslaitteistot uusitaan tämän kuun aikana lähestulkoon kokonaan. Se palvelee hyvin maakuntaviestiä. Pyssymäellä on muutenkin paljon tapahtumia ympäri vuoden, joten päivityksiä on mietitty sen kannalta, että ne palvelevat muutenkin seuroja, yhteisöjä ja harrastajia, liikuntasihteeri, viestin pääsihteeri Henri Heiska avaa.

Keväällä järjestetty koululaisten maakuntaviesti oli järjestelyporukalle hyvä esikisa ennen varsinaista voimainkoitosta.
Jari Jyrkkä

Yksi vielä auki oleva asia on pysäköinti. Keski-Pohjanmaan maakuntaliiton maakuntaviestitoimikunnan varapuheenjohtaja Ilpo ÅivoVetelistä kehuu Pyssymäentien vartta erinomaiseksi paikaksi vinopysäköinnin järjestämiseen.

– Noin hyvää tienvarsialuetta ei ole nähty missään. Muutenkin täällä on harvinaisen hyvät maastot ja stadionalue. Teltat ja muut mahtuvat aivan stadionalueen viereen, Åivo hehkuttaa.

Sari Gummerus vakuuttaa, että Åivon ehdotusta Pyssymäentien vinoparkista harkitaan.

Palkintojenjako järjestetään keskustassa Kyösti Kallion koululla viestin jälkeen.

Helena Takalo toimii synnyinkaupunkinsa maakuntaviestin suojelijana.
Clas-Olav Slotte

Maakuntaviestin suojelijaksi on lupautunut olympiavoittaja, "Pyssymäen takaa" lähtöisin oleva Helena Takalo. Lähtölaukauksen ampuu toinen olympiavoittaja Juha Mieto.

– Mieto sanoi, että hän tulee paikalle mielellään, kun täällä järjestetään yksi ainoista jäljellä olevista maakuntaviesteistä. Aikoi laittaa viestin "kalenterihin", Henri Heiska raportoi.

Vetonaulojen ja tasokkaan urheilujuhlan houkuttelemana yleisöä Pyssymäelle odotetaan 3 000 henkilön verran. Stadionalueella katsojilla on hieman siirtymällä mahdollisuus nähdä hiihtäjät kilpailun aikana moneen otteeseen. Kuulutuksesta vastaavat Reijo Alakoski ja Jarl-Erik "Lalle" Broberg.

Elina Läspä on yksi Nivalan syömähampaista kotiviestissä. Kuva Haapajärveltä tämän vuoden viestistä.
Eetu Kupulisoja

Kilpailun urheilullinen taso saa järjestäjät hykertelemään. Joukkueiden lopulliset kokoonpanot selviävät luonnollisesti vasta lähempänä loppiaista, mutta ainakin Juhani Kumpusalo odottaa mitaleista kovempaa taistelua kuin viime vuosina on nähty.

– Perinteiset menestyjät, kuten Haapajärvi, Veteli ja Kruunupyy, ovat edelleen vahvoilla. Silti näyttää, että etenkin Kalajokilaaksossa on otettu loikkia eteenpäin. Ylivieskan ja Kalajoen osalta odotan vahvoja suorituksia, Kumpusalo ennakoi ja lupaa, että myös isäntäjoukkue Nivala on viime vuotta vahvempi - ainakin ankkurin osalta.

Kumpusalo hiihti itse viime vuonna ankkuriosuuden.

Ilpo Åivo pitää luonnollisesti omiensa puolta.

– Vetelillä on kova porukka, tosi kova. Kuisma Taipale sai viime vuonna hopeaa, nyt hän toivoi kultaa, Åivo kertoo Nivala-lehden nimipäivähaastattelussakin hiljattain esiintyneen hiihtolegendan haaveista.

Profiililtaan Pyssymäen latu on hieman helpompi kuin Haapajärvellä tänä vuonna, mutta viiden kilometrin ladulle mahtuu silti 103 nousumetriä.

– Hankalammankin ladun tänne saisi tehtyä, Kumpusalo tuumii.

Juttua muokattu 13.11. klo 11.29. Maakuntaviestin pakkasrajaksi muuttui -15 astetta aiemman -17 asteen sijasta.

#