lauantai 19.9.2020 | 11:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja kertoo Tupalan nurkilla kokemuksiaan älykellosta, joka tuntuu jumaloivan kestävyysliikuntaa ohi kuntopiirin

To 21.11.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koulutuskeskus Jedulla on kova halu saada opiskelijansa ja henkilökuntansa liikkumaan ja olemaan muutenkin aktiivisempia. Tavoite on erinomainen ja sitä kohti kannattaa tehdä töitä.

Yksi osa hanketta on valmentaa opiskelijoita työkyvyn seurantaan älykellojen avulla. Nivalan parturi-kampaajaopiskelijat kokeilivat älykelloja pilottiryhmänä työssäoppimisjaksonsa ajan. Heidän ajatuksiaan löytyy tästä lehdestä.

Hankin oman älykellon vuoden alussa. Pääsyy oli se, että halusin hiihtolenkillä nähdä reaaliajassa, missä sykkeet huitelevat. Taskussa matkannut pyöräilytietokone kun ei oikein sitä kertonut. Jälkikäteen kyllä osasi kertoa, ettei noin korkeilla sykkeillä rehkiessä peruskuntoa rakenneta.

Vajaan vuoden kokemuksella on helppo yhtyä viisaampien näkemykseen siitä, että äly- ja urheilukellot ovat hyviä renkiä, mutta huonoja isäntiä. Jos kellon antama aktiivisuuslukema kannustaa liikkumaan illalla tavoitteen täyteen, on se mainiota. Vielä parempi, jos liikkumisessa säilyy ilo mukana.

Oman kokemukseni mukaan aktiivisuusprosentti ei itsessään ole paras mittari. Vaikka viettäisi puolet päivästä jalkojen päällä kierrellen ympäri kaupunkia ja sen kauppoja, voi olla, että aktiivisuustavoitteesta täyttyy vain kaksi kolmasosaa. Samaan lukemaan saattaa jäädä, jos työpäivän päälle tekee kotona puolen tunnin kuntopiirin.

Kello jumaloi kestävyysliikuntaa. Jos käy tunnin rauhallisen pyörälenkin, on taulussa yhtäkkiä 160 prosenttia. Voin vannoa, että kuntopiiri otti aika paljon kovemmalle.

Luotettavampana mittarina pidän kalorinkulutusta. Toki sekin on vain sinne päin oleva laskennallinen arvio, mutta saa siitä hyvän käsityksen, paljonko on varaa syödä, jos haluaa jäädä miinuksen puolelle. Toinen urakka olisi sitten laskea ne sisään tulevat kalorit...

Älykello on myös ahkera jakamaan passiivisuusleimoja. Jos jumittuu koneen äärelle harjoittamaan ammattia tunniksi, kello huomauttaa, että olisi aika lähteä liikkeelle. Merkinnän rikosrekisteriin tosin välttää sillä, kun ottaa kuusi askelta (kyllä, laskin) avarampaan tilaan ja pyörittää muutaman kerran kättä, jossa kello olla möllöttää. Liikuntaahan sekin on.

#