perjantai 30.10.2020 | 16:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Poliisin ohje Nivalan Nuorisoseuran täydelle salille ikäihmisiä, miten pitää rahat ja omaisuus varkailta suojassa: "Jos Töllin Keijo soittaa teille, älkää antako tunnuslukua."

Risto Puolimatka
Su 26.1.2020 klo 09:50 | päivitetty ke 12:54

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Kannattaa hämätä sitä vierasta, kehottaa vanhempi konstaapeli Sinikka Seppälä.

Seppälällä oli torstaina täysi sali Nivalan Nuorisoseuralla, kun Eläkeliiton Nivalan yhdistys oli järjestänyt tilaisuuden ikäihmisten turvallisuudesta.

Seppälä kehotti yleisöä nostamaan käden ylös, kuka liikkuu sosiaalisessa mediassa. Likimain puolet salista nosti kätensä.

– Kun lähdetään matkoille, monesti kerrotaan kaverille, mutta moni tekee sen virheen, että kertoo sen Facebookissa, Seppälä varoitti yleisöä.

Naapurille voi kertoa, Seppälä sanoi, ja samalla naapuri voi tarkkailla, jos pihalla liikkuu sinne kuulumatonta väkeä. Valoja voi panna syttymään ja sammumaan ajastimella tai liiketunnistimella. Nurmikkoa kannattaa ajaa, pihapolun lumia kolata ja postilaatikkoa tyhjentää vaikka naapurin avustuksella. Auton voi jättää parkkiin pihalle.

– Ettei toitotettaisi sitä, että ollaan poissa pari viikkoa, Seppälä neuvoi.

Kun sosiaalisessa mediassa kuitenkin ollaan, niin ei ole syytä kertoa sitäkään, että naapuri on reissussa. Seppälä antoi muutenkin hyviä neuvoja, mitä sosiaaliseen mediaan ei kannata laittaa. Jos lataa kuvia, niissä ei kannata esitellä omaisuutta.

– Mietitään, että siellä ei niin näkyisi esineitä, arvoesineitä varsinkaan.

Toisaalta taas omat arvoesineet kannattaa kuvata mutta ei esille julkisesti. Jos pahin uhkakuva toteutuu ja varkaat iskevät, poliisin on helpompi palauttaa esineet oikeille omistajille, jos voro jää kiinni. Myös vakuutusyhtiö saattaa olla kiinnostunut arvoesineiden kuvista, ennen tai sen jälkeen, jos niille tapahtuu jotain.

Vara-avainta ei kannata panna siihen kaikkein ilmeisimpään paikkaan eli kuistin kukkaruukkuun tai maton alle. Seppälä sanoi, että kannattaa etsiä sellainen piilo, jota väärällä asialla liikkuva kulkija ei hoksaa. Mutta kuitenkin sellainen, jonka itse muistaa, ettei avainta löydä itse sattumalta sitten vuosien päästä.

Eikä avaimenperään kannata panna omaa osoitetta. Jos avain sattuu hukkumaan, siinä on väärälle löytäjälle selvät sävelet, mistä tarjolla olevaa tavaraa voi käydä näppärästi noutamassa.

Pankkikortit ja niiden tunnusluvut tuovat monesti päänvaivaa. Ja valitettavan usein myös uutisia siitä, että tili on tyhjennetty, kun tunnusluku on saatu haltuun. Kortteja ja niiden tunnuksia ei koskaan saa säilyttää samassa paikassa.

– Töllin Keijo käski sanoa, että älkää koskaan kertoko tunnuslukua, jos hän soittaa, Seppälä sanoi työtoverinsa terveiset.

Tällä Seppälä halusi korostaa sitä, että hämäräväki saattaa hyvinkin tekeytyä joksikin tutuksi ja tunnetuksi, vaikka poliisiksi, ja sen varjolla kalastella tietoja. Seppälä sanoi hyvin painokkaasti sen, että oikealla asialla liikkuvat eivät koskaan, ikinä kysy tunnuslukuja. Niitä ei kysy pankki eikä poliisi. Arkaluontoiset pankkiasiat on syytä hoitaa pankissa, pankkitoimihenkilön kanssa naamatusten.

Pankkitilejä voi olla useampi. Käyttötilillä voi olla rahaa vain sen verran kuin tarvitsee jokapäiväisiin menoihin, ettei menetys ole suuri, jos jotain ikävää sattuu. Kertanoston on syytä olla pieni, eikä rahoja kannata levitellä.

Jos asunnon ovella kolkutellaan, Seppälä kehottaa suhtautumaan tulijoihin varauksella. Turvaketju on hyvä, sillä silloin ovea voi raottaa vain sen verran, että selviää kuka sisälle on pyrkimässä. Jos tulijaa ei tunneta, asiallisilla asioilla liikkuvilla on aina mukanaan jonkinlainen tunniste tai virkamerkki.

Seppälä nimesi pari ihmisryhmää, joita ei tarvitse laskea sisälle: janoiset ja puhelimen lainaajat. Janoon ei kuole kukaan, sillä vettä saa aina mistä tahansa huoltoasemalta, ja puhelimia on nykyisin kaikilla. Varsinkaan tuntemattomia ei kannata laskea missään nimessä sisälle kaksittain, sillä toinen veisi huomion ja toinen hoitelisi hämärähommat.

Ettei toitotettaisi sitä, että ollaan poissa pari viikkoa.

Oudot soittajat ja kulkijat ja kameravalvonta nostattivat kysymyksiä

Yleisöllä oli mahdollisuus tehdä kysymyksiä Eläkeliiton järjestämässä tilaisuudessa Nivalan Nuorisoseuralla. Esille nousivat tuntemattomista numeroista tulevat puhelinsoitot, puhelimitse tehtävät rahankeräykset, ovelta ovelle kiertävät kauppiaat ja kameravalvonta.

Kokevatko kameravalvonnasta kertovat kyltit inflaation, jos paikalla on pelkkä kyltti ilman valvontaa?

– Minusta se on ihan hyvä pelote, vanhempi konstaapeli Sinikka Seppälä vastaa.

Ovatko kaikki puhelimella soittajat hyvällä asialla?

– Kannattaa suhtautua varauksella, kuuluu vastaus.

Oudot, ulkomaiset puhelinnumerot ihmetyttivät.

– Yleensä järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa, Seppälä arvioi.

Ovelta ovelle -kauppiaisiin Seppälä suosittelee suhtautumaan heihinkin varauksella. Hän kehottaa tutkimaan tarjouksia mielellään vielä jonkun ulkopuolisen kanssa, hankkimaan toisen näkökulman, ennen kuin papereihin pannaan nimiä alle. Sopimusehdot tuntuvat olevan allekirjoitusten jälkeen kovin eläväisiä.

– On ne ajat muuttuneet. Ennen pantiin luuta oven päälle, kuului yleisön joukosta.

#