perjantai 5.6.2020 | 15:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tyhymä kysymys Tupalan nurkilta

To 6.2.2020 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Minulla on toimittajan työssä yksi mieliaihe. Se on tyhmä kysymys tai nivalaksi tyhymä kysymys.

Aihe nousi esille Haikaran koululla, kun olimme siellä koko lehden väki kertomassa oppilaille ja opettajillekin, mitä lehden tekeminen oikein on. Olimme Haikarassa siksi, että nyt vietetään sanomalehtiviikkoa. Rakensimme kertomisemme hyvin pitkälle sen varaan, mitä koululaiset lehden tekemisestä haluavat tietää.

Siinä kohtaa pääsin kehottamaan nuoria ihmisiä, että kysykää tyhymiä. Meitä toimittajia vaivaa välillä, että jossakin tiedotustilaisuudessa pitää vilauttaa enemmänkin omaa tietämistä ja kysyä niin mukamas fiksuja, etteivät muut toimittajat ole kärylläkään, mitähän kollega haluaa tietää, ja pahimmillaan tiedotustilaisuuden pitäjäkin on ihan kuutamolla, mitähän tuo oikein on vailla.

Niin sanottu tyhmä kysymys on parasta, mitä toimittaja voi esittää. Eli se on sellainen aivan perustavaa laatua oleva kysymys, vähän niin kuin entisvanhaisen viihdeohjelman uutissketsissä, jossa lähetyksen uutisankkurit halusivat tietää erikoistoimittaja Aimo Surakalta, mitä tämä nyt oikein tarkoittaa.

Armoitettu kollegani Ylen radiouutisten ajoilta Pirkko Toivio esitti aikoinaan ihan loistavia ”tyhmiä” kysymyksiä. Esimerkiksi silloin kun Wilma Schlizewski, silloinen Hantta Krause pääsi läpi kunnallisvaaleissa Helsingissä, että ”mitä sinä, Hantta, ymmärrät politiikasta”. Tai kun sosiaalihallituksen pääjohtaja Vappu Taipale esitti, että varusmiespalvelukseen pitäisi ottaa pakollisena harjoittelujakso päiväkodissa, että ”pääjohtaja Taipale, oletteko te nyt ihan tosissanne”.

Niissä niin sanotuissa tyhmissä kysymyksissä on parasta se, minkälaisen vastauksen niillä saa. Ja noihin kumpaankin kysymykseen haastateltava vastasi todella hyvin, se jäi mieleen.

Meiltä kysyttiin Haikaran koululla muun muassa, millä autolla kukin ajaa tai missä kaupassa käy. Ehkä pientä uteliaisuutta, mutta taustalla saattaa hyvinkin olla pyrkimys selvittää toimittajan sidonnaisuudet.

Haikaran koululaiset jättivät hyvän mielen. Vaikka siellä ei kukaan ainakaan siinä paikassa uskaltanut tunnustaa, että aikoo isona toimittajaksi, toivottavasti joku ajatus jäi kytemään. Tämä ala vaatii ihmisiä, jotka osaavat kysyä. Siihen Haikaran koululaisilla on jo hyvät pohjat.

#