tiistai 7.7.2020 | 21:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivala tarjosi Italian, Espanjan ja Ranskan koululaisille yllätyksiä, elämyksiä ja oppimisvinkkejä ja lumikin satoi sopivasti eteläeurooppalaisille vieraille

Risto Puolimatka
Pe 7.2.2020 klo 14:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yllättääkö joku asia Suomessa ja Nivalassa, kun nuori ala-asteikäinen koululainen tulee Espanjasta viikoksi Euroopan tykkänään toiselle laidalle?

– Niin vähän auringonvaloa ja vielä pilvet edessä, huokaa alicantelainen koululainen Boyan Fernandez.

– Teillä syödään lounas niin aikaisin, 11:ltä eikä kahdelta tai kolmelta, säestää koulutoverinsa Mario Serra.

Mutta nuo olivat pieniä murheita. Iloisia yllätyksiä sen sijaan olivat suomalainen, maksuton kouluruoka, sukkasillaan kulkeminen koulun tiloissa ja vielä sekin, että tavaroitaan uskaltaa jättää johonkin ilman että joku vie ne.

Fernandez ja Serra olivat Nivalassa viikon tammi-helmikuun vaiheessa. Kaikkiaan oppilaita oli Nivalassa 19 osana EU:n rahoittamaa Erasmus-vaihtoa. Oppilaat olivat kotoisin Espanjan lisäksi Italiasta ja Ranskasta.

Oppilaat ovat 12-13-vuotiaita. He majoittuivat nivalalaisissa perheissä ja heidän opettajansa hotellissa.

Saunassa oli käyty. Kokemus oli jännittävä ja hyvä – tiettyyn rajaan saakka. Kun Uikossa oli heitetty löylyä niin, että lämpötila nousi yli 80 asteen, se oli alicantelaispojille jo liikaa.

Kouluruokailu saa kehuja: se on maksuton ja vaihtoehtoja on valittavissa. Espanjassa taas koulussa ruoka maksaa, vaihtoehtoja on vähemmän ja silti syöminen on enemmän tai vähemmän pakollista.

Sen sijaan muusta ruuasta erot kulkivat päinvastaiseen suuntaan. Yleensä aterialla Espanjassa ruokalajeja on tarjolla enemmän. Lihaa syödään siellä enemmän kuin Suomessa, nuoret miehet listaavat.

Oppilaita Erasmus-vaihdossa oli siis tuo 19 ja opettajia 11. Heistä osa oli käynyt Nivalassa jo aiemmin.

– Mukava kokemus silloin ja nyt, sanoo toista kertaa Nivalassa vieraileva italialainen opettaja Augusta Chiappini.

Chiappini on kotoisin Rooman läheltä. Eteläeurooppalaisten vierailu liittyy Kyösti Kallion koulun kansainvälisyyshankkeeseen. Kaksivuotisen hankkeen teemana on kestävä kehitys otsikolla Toimi! Opi! Elä kestävästi!

– On opittu paljon asioita: on opittu tekemällä, ja on ollut hienoa todeta, miten se on pantu täällä käytäntöön, vahvistaa juuri tuon teeman opettaja Sara Gosalbez Espanjan Alicantesta.

Erasmus-ohjelmaan kuuluvat olennaisena osana myös vierailut mukana oleviin kouluihin. Kyösti Kallion väki on jo vieraillut Italiassa joulukuussa 2018 ja Ranskassa toukokuussa 2019. Jäljellä on vielä vierailu Espanjaan tämän vuoden toukokuussa.

Onko Suomi tarjonnut opettajille yllätyksiä?

– Paljon, kuuluu Gosalbezin vastaus.

Suomessa elämä kuuluu olevan rennompaa ja rauhallista – mutta silti tehokasta.

– Meillä on aina kiire, kuvailee Gosalbez elämää Espanjassa.

– Te olette hiljaisia ja tehokkaita, luonnehtii suomalaista ja nivalalaista väkeä ranskalainen opettaja Christine Legros, kotoisin Metzin kaupungista ja hänkin toista kertaa Nivalassa.

Mutta puhutaanko täällä sitten liian vähän?

– Ei, tulee opettajakolmikolta yhdestä suusta.

Legros luettelee hienoja asioita, joita pääsi kokemaan Suomessa: perheet, luistelu, sauna.

– Valkoinen paratiisi!

Lunta tuli juuri parahiksi Nivalaan ennen eteläeurooppalaisia vieraita. Heilläkin oli odotusarvona jo vähän se, että onko ilmastonmuutos vienyt kaiken lumen Suomesta

– Hyvin avointa ja ystävällistä, luonnehtii Gosalbez kokemuksiaan.

Viikkoon mahtuu monenlaista ohjelmaa, muun muassa yhteisen taideteoksen tekemistä, talviurheilua, toiminnallista oppimista, vierailu Ouluun ja tietysti suomalaisen arjen elämistä yhdessä isäntäperheen kanssa.

Viikon aikana koululaisilla oli työpajoja. Robotiikan työpajassa ajettiin tabletin sovelluksen avulla kilpailu roboteilla lattialle merkityllä radalla.

Toimintamatolla toteutettiin toiminnallisen oppimisen metodia. Isolla matolla on läpinäkyviä taskuja, joihin voi sujauttaa kirjaimia, numeroita, muotoja, koodimerkintöjä, sanoja, symboleja. Sen avulla opeteltiin muun muassa matematiikkaa, kirjoittamista ja kieliä.

Te olette hiljaisia ja tehokkaita.

#