perjantai 5.6.2020 | 14:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Nivala-lehden päätoimittaja kysyy Tupalan nurkilta, kertoiko Kajaanin kaupunginteatterin Fundamentalisti uskonnosta

To 20.2.2020 klo 07:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kajaanin kaupunginteatteri vieraili Nivalassa. Sen alueteatterin ryhmä esitti Kyösti Kallion koululla näytelmän Fundamentalisti.

Näytelmässä maallistunut julkkispappi kohtaa lahkouskovaisen perheenäidin, ja heidän kahdenkymmenen vuoden takainen menneisyytensä herää eloon, kirjoittaa näytelmän esittelyteksti.

Tottahan toki tuollainen näytelmä piti käydä katsomassa. Kutkuttavan asetelman ja jo senkin takia, että ammattiteatterin esitykset Nivalassa ovat harvinaista herkkua.

Seurasi puolitoista tuntia väkevää draamaa, lavalla vain nuo kaksi erilaista uskovaista, näyttelijöinään Janne Kinnunen ja Salla Loper.

Mutta loppujen lopuksi, oliko näytelmässä kyse liberaaliteologisen ja fundamentalistisen uskon ristiriidasta?

Minusta se oli kuitenkin kehys tarinalle, jossa pohdittiin ihmissuhteiden, parisuhteen, tämän yhteiskunnan ristiriitoja. Mikä on oikein tai totta ja ennen kaikkea sitä, että totuus tai oikein ei ole yksinkertaista eikä suoraviivaista, vaan ne koostuvat monesta päällekkäisestä ja rinnakkaisesta asiasta. Mediakin sai huutia.

Näytelmän viimeisissä repliikeissä kohupappi (näytelmän iltapäivälehdistön keksimä termi) lausui lavalla julistaen, että tässä yhteiskunnassa fundamentalismikin on sallitumpaa kuin mielenterveysongelmat. Sain kuulla jälkeen päin näyttelijä Kinnuselta itseltään, että lause ei ollut alkuperäisessä Juha Jokelan käsikirjoituksessa, vaan Kinnunen oli sen itse sinne lisännyt. Oivallinen lisäys, täytyy sanoa.

Näin väkevä ja isoja tunteita nostattava näytelmä voisi olla otollinen paikka yleisön normaalista poikkeaville reaktioille. Kuulemma yhdessäkään Fundamentalistin näytöksessä ei ole ollut mitään tavanomaista teatteriyleisön käytöstä kummempaa.

Kyösti Kallion koulun yleisössä näkyi paikkakunnan hengellisen elämän johtavia toimijoita sekä evankelisluterilaisesta kirkosta että karismaattisemmista suunnista. Siitä voi olla vain iloinen.

#