keskiviikko 3.6.2020 | 19:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nimipäivä: Pellervo viljelee maan kasvavaksi

Joni Leinonen
To 2.4.2020 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tämän viikon torstaina nimipäiviään viettää Pellervo. Nivala-lehti ei tavoittanut ketään Pellervoa nimipäivähaastatteluun.

Pellervo on suomalainen miehen etunimi. Se tulee suoraan suomen kielen pelto-sanasta.

Nimi on tuttu Elias Lönnrotin kansalliseepos Kalevalasta, jonka runoelmissa se mainitaan ensimmäisen kerran. Pellervo-nimellä kutsutaan tarinassa esiintyvää haltijaolento Sampsa Pellervoista.

Kalevalassa Pellervo on pellon haltija, sadon ja peltojen suojelija, joka alussa kylvää aution maan viljavaksi ja kukoistavaksi. Pellervon nimi on ollut Suomen almanakassa vuodesta 1908, mutta käytössä jo 1800-luvulta lähtien.

Nimen on saanut tähän päivään mennessä 6661 miestä ja alle 15 naista. Nimi oli suosituimmillaan 1920-1959, jolloin nimettiin yli 4000 Pellervoa. Pellervon naispuolinen sisarnimi on Tellervo.

Tunnettuja suomalaisia Pellervoja olivat muun muassa toivakkalainen taidemaalari ja keksijä Pellervo Lukumies, Ähtärissä työskennellyt kirurgi, tietokirjailija ja lääkintöneuvos Pellervo Petäys, Valion ja maatalouden tutkimuskeskuksen entinen pääjohtaja Pellervo Saarinen.

Vuonna 1899, Venäjän vallan aikaan perustettiin Pellervo-seura Suomen valtaväestön eli maanviljelijöiden taloudellisen aseman parantamiseksi. Pellervo-seura edisti osuustoimintaa maanviljelyksen ja teollisuuden saralla.

Yleisradion Elävästä arkistosta löytyy kymmenen minuutin mittainen Pellervo-seuran vuonna 1939 ennen sotaa julkaisema filmi seuran toiminnasta ja tavoitteista.

Pellervo-seura vaihtoi nimensä 2018 ja toimii nykyisin Osuustoimintakeskus Pellervona, ja sen osana ovat aikakauslehdet Maatilan ja Kodin Pellervo sekä Osuustoiminta. Pellervon verkkosivuilta löytää paljon tietoa osuuskuntatoiminnasta ja sen historiasta.

#