keskiviikko 27.1.2021 | 16:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toimiva kyläkoulu ja vilkasliikenteinen valtatie pitävät Karvoskylän alueen elinvoimaisena – Uudistuksia kuitenkin tarvitaan kyläyhteisön tulevaisuuden takaamiseksi

Sini Liikanen
Pe 15.5.2020 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen ja valtatie 27:n varteen sijoittuva Karvoskylä kattaa suuren alueen aina Koskenperältä Pahkaperälle asti. Kylän joki- ja peltomaisemissa asuu noin 800 ihmistä, ja alueelta löytyy paljon isoja maatiloja sekä yrittäjähenkisyyttä.

– Karvoskylältä löytyy paljon vapaita tontteja, kyläkoulu on merkityksellinen tekijä ja valtatie takaa hyvät kulkuyhteydet, kylän asukkaat Eveliina Paavola ja Ritva Jämsä kuvailevat asuinpaikkaansa.

Kylältä löytyy myös verrattain aktiivinen yhteisö, mistä kertoo aikaisemmin keväällä saatu Kyläluuta-palkinto. Kylien välillä käydyn leikkimielisen kisan voitto kertoo edelleen tiiviistä naapuriyhteisöstä, vaikka kyläkulttuuri on muuttunut hieman vuosien varrella.

Naapurisuhteiden vastapainoksi asuinalueelta löytyy myös omaa tilaa, jota on kaivattu erityisesti tässä maailman tilanteessa.

Yksi Karvoskylän elinvoimaisuutta ylläpitävä tekijä on edelleen toiminnassa oleva kyläkoulu. Paavola ja Jämsä muistelevat, että aikoinaan kylällä toimi jopa viisi koulua, kun jokaisessa kulmakunnassa oli omansa. Ja oppilaita riitti hyvin jokaiseen niistä.

Vähentyneiden oppilasmäärien myötä Karvoskylällä on nykyään jäljellä enää yksi koulu, mutta muihin Nivalan sivukylänkouluihin verrattuna sen tulevaisuus näyttää hyvältä. Karvoskylän koulu on Nivalan kyläkouluista ainoa, jonka oppilasmääräennuste seuraavalle parille vuodelle on positiivinen. Tällä hetkellä koulussa on 49 oppilasta, kolme opettajaa sekä avustaja.

– Toimiva koulu on tärkeä kylälle, ja sen loppuminen olisi todella huono juttu. Kylän tulevaisuus ilman nuoria lapsiperheitä, ja ylipäätään nuoria, ei näytä hyvältä, Paavola ja Jämsä tiivistävät.

– Vaikka Nivalassa on edelleen aika isoja lapsiperheitä, syntyvyys laskee silti vuosittain niin, että yksi luokka pitää sulkea. Se tarkoittaa noin kolmeakymmentä lasta. Tämä alkaa näkymään ajan saatossa, mutta nämä ovat asioita, joille emme voi mitään, Eveliina Paavola jatkaa harmitellen.

Nivalan tarjoamalla ammatillisella koulutuksella, teollisuudella sekä liikuntapaikoilla on karvoskyläläisten mukaan suuri vaikutus poismuuton vähentämiseen. Kaupunkiin opiskelemaan lähtenyt nuori palaa harvoin takaisin, joten ammattikoulun olemassaolo on elintärkeä tekijä sekä paikalliselle teollisuudelle että nuorille ympäri Nivalaa.

Vilkasliikenteinen valtatie on positiivinen asia Karvoskylälle. Tien yhteyteen kuitenkin kaivattaisiin kevyenliikenteenväylää, joka parantaisi asutusalueen turvallisuutta ja lisäisi harrastusmahdollisuuksia.
Sini Liikanen

Kyläkoulun ohella Karvoskylän toinen valttikortti on aluetta halkova valtatie. Hyvät kulkuyhteydet takaavat edelleen alueen aktiivisen asuttamisen, sillä moni karvoskyläläinen käy töissä Haapajärvellä tai Ylivieskassa. Vilkasliikenteiseen tiehen kaivattaisiin kuitenkin uudistuksia, jotka parantaisivat alueen turvallisuuden lisäksi harrastusmahdollisuuksia.

– Kevyenliikenteenväylä olisi karvoskyläläisten toive, sillä se parantaisi esimerkiksi lasten turvallisuutta. Lisäksi täällä on paljon pyöräilyharrastajia, naiset esittävät.

Eveliina Paavola ja Ritva Jämsä kertovat, että sivukylän alueelle riittää edelleen tulijoita, mutta ihmisten työt ja harrastukset ovat usein muualla. Omalla kylällä ei vietetä enää samalla tavalla aikaa kuin ennen, ja Karvoskylällä on tehty uudistuksia tämä huomioiden. Esimerkiksi koulun takaa lähtevä pururata sekä sen varrelta löytyvä laavu kunnostettiin äskettäin, mutta kevyenliikenteenväylä laajentaisi vapaa-ajanviettotapojen valikoimaa.

Kevyenliikenteenväylän lisäksi kyläläisten suuri toive olisi Makkaratien päällystäminen, ja sitä on toivottu hartaasti jo useamman kymmenen vuoden ajan. Huonossa kunnossa olevalla tiellä ajaa päivittäin paljon esimerkiksi puuteollisuuden ja maitotuotannon autoja.

– Tien päällystäminen olisi ehdoton vetovoimaisuustekijä, sillä sen ympäristöön rakentuu jatkuvasti uusia taloja, joihin muuttaa lapsiperheitä. Nämä kaksi tieasiaa olisivat sellaisia vetovoimatekijöitä, jotka toisivat tälle kylälle laatua ja asukkaita jatkossakin, Eveliina Paavola ja Ritva Jämsä perustelevat.

#