lauantai 6.3.2021 | 19:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kotiseututyö tähän päivään – Risto Puolimatka kiittelee Tupalan nurkilla Nivala-Seuraa tulevaisuuteen käännetyistä katseista

To 29.10.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nyt ollaan Nivala-Seurassa eli kotiseutuyhdistyksessä siellä missä pitääkin: tässä päivässä ja tulevaisuudessa, ei enää vain menneisyydessä. Etsitään tuottavia ja väkeä vetäviä ideoita, helmiä, Lakeuden Helmiä.

Ei silti etteikö tässä olisi oikeastaan jo pidempäänkin saanut todeta, että nyt on kotiseutuyhdistyksellä etunoja. Nivala-Puodissa tehdään kauppaa, peltoluontokeskusta suunnitellaan ja pitkälle siihen liittyen Nivalan maisemaan liittyvää toimintaa pyritään kaupallistamaan.

Yksi esimerkki kaupallistetusta historiasta löytyy edellisestä kotikaupungistani Mikkelistä. Kohtalaisen vähällä käytöllä ollut marsalkka Mannerheimin salonkivaunu Mikkelin aseman kupeessa oli ollut aina kerran vuodessa avoinna, kesäkuun 4. päivänä eli marsalkan syntymäpäivänä, joka on tätä nykyä puolustusvoimain lippujuhlapäivä.

Kohtalaisella rummunpäristyksellä se lanseerattiin: tule syömään Marskin illallinen salonkivaunuun. Ota seurueesi mukaan, ja jos vielä hieman raotat kukkaronnyörejä, itse Marski tulee käymään.

Se ei ollut halpaa, toista tonnia illallinen ja lähemmäs kaksi, jos halusi vielä Marskin, joka on näyttelijä Timo Närhinsalo, roolissaan käsittämättömän vakuuttava.

Valitettavasti tuo kuitenkin loppui. Pieni väkimäärä ja vaivalloinen logistiikka. Alta kymmenen kertaa katettiin salonkivaunuun Marskin illallinen.

Jos heillä Marski, olisiko meillä sitten Kyösti Kallio? Mutta tähän täytyy kyllä sanoa, että niin jäyhästä miehestä ei kyllä keksi viihdehahmoa, vaikka olisi itse Kari Krapu vielä sen roolin tekemässä...

Mutta muuten. Nivala-Seura on avoin ideoille, viime lehdessä kerrottiin että hurjimmatkin raakileet pannaan kehittelyyn. Rohkeasti esittämään.

On pitkässä juoksussa tehdä Nivalasta matkailupaikkakunta. Mutta ei niin pitkässä, etteikö siihen kannattaisi ryhtyä. Ei välttämättä vapaaehtoisvoimin vaan kaupallisesti, hyvin tuotteistamalla.

* * *

Kirjoitan vielä sairaslomalta. Tosin uusi polvi alkaa olla siinä kunnossa, käveltävissä ja pyöräiltävissä, että saattaa olla, että ensi viikoksi tokenen työmaalle vakituisemmin.

#