lauantai 6.3.2021 | 18:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ossi Savolainen painottaa Tupalan nurkilta, että verotietojen julkaiseminen on tarpeellista yhteiskunnan avoimuuden takia

To 5.11.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tiistaina oli jälleen se päivä, jolloin tiedotusvälineissä seurattiin silmä kovana suurituloisten suomalaisten verotietoja. Myös Nivala-lehden nettisivuilla julkaistiin uutisia paikallisesta näkökulmasta – niin suurituloisimmista yksityishenkilöistä kuin yrityksistäkin.

Noin 4 400 suurituloista eli yli 100 000 euroa tienaavaa suomalaista käytti tänä vuonna mahdollisuuttaan kieltää verotietojensa julkaisemisen tiedotusvälineille. Kieltoa on yleensä perusteltu turvallisuuden tai terveyden vaarantumisella. Nämä seikat on ehdottomasti tarpeen ottaa huomioon.

Verotulojen julkaiseminen on joka tapauksessa tärkeä osa yhteiskunnan avoimuutta. Vaikka suomalaiseen luonteenlaatuun kuuluukin, että rahasta on usein vaikea puhua, on yhtenä päivänä vuodessa hyvä nostaa asia tapetille.

Ensinnäkin yritysten julkiset verotiedot tuovat toimintaan läpinäkyvyyttä sekä lisäävät kuluttajien luottamusta. Toiseksi niiden avulla on mahdollista seurata laajastikin maan talouden ja elinkeinoelämän kehityssuuntaa. Tämä pätee myös yksityishenkilöiden verotietoihin.

Kolmanneksi on sanomatta selvää, että suurta yleisöä verotiedot kiinnostavat – eiväthän lehtien etusivut niistä muuten täyttyisi. Esimerkiksi Nivala-lehden uutinen eniten tienanneista yksityishenkilöistä on keskiviikon tilanteessa kerännyt verkossa neljänneksi eniten lukukertoja viimeisen 30 päivän aikana julkaistuista artikkeleista.

Uutiset, joissa esiintyy ihmisiä, ovat poikkeuksetta luettuja ja Facebookissa todella tykättyjä. Verotietouutinen on kuitenkin poikkeus, sillä tykkäyksiä sille on – lähes 2 000 lukukerrasta huolimatta – annettu vain kaksi. Sen sijaan yritysten verotietoja käsittelevä uutinen on kerännyt vain reilut 600 lukukertaa. Silti sen tykkäysmäärä on 18-kertainen.

Voisiko syynä olla kateus isotuloisia kohtaan? Ja voisiko muiden kateus olla myös syynä, miksi omat verotiedot halutaan pitää poissa julkisuudesta?

Hyvin todennäköisesti.

Ison tilin ohella on tärkeää muistaa, että suurituloiset maksavat myös eniten veroja.

Verokuningattarien ja -kuninkaiden kadehtimisen sijaan onkin syytä olla iloinen, että he osaltaan mahdollistavat hyvinvointivaltion olemassaolon.

#