sunnuntai 28.2.2021 | 01:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Nivala-lehden päätoimittaja Risto Puolimatka siteeraa Goetheä ja kehottaa pitämään lyhyempiä puheita itsenäisyyspäivän juhlassa

Ke 9.12.2020 klo 19:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hienon itsenäisyyspäiväjuhlan olivat meille järjestäneet kaupunki, kotiseutuyhdistys, seurakunta ja Kallion museosäätiö. Hyvää ja kaunista ohjelmaa oli yllin kyllin. Vaikka sitä ei päässyt paikan päälle seurakuntakotiin seuraamaan, yleisö löysi sinne verkon kautta.

Puhujillakin oli asiaa. Heillä oli sanottavaa, mitä historia opettaa tämän päivän ihmiselle.

Mutta puhujilta karkasi mopo käsistä. Ohjepituus oli 15 minuuttia – mikä on ruhtinaallisesti aikaa – mutta sekään ei riittänyt hautajaishistoriikin ja juhlapuheen pitäjille. Juhlapuheen pitänyt Tytti Isohookana-Asunmaa puhui peräti 23 ja puoli minuuttia.

Tuota taustaa vasten korostuukin Kyösti ja Kalervo Kallion museosäätiön puheenjohtajan Toni Saalastin puhe: hän sanoi sanottavansa alle kymmenessä minuutissa. Ehkäpä juuri napakka ilmaisu nosti hänen puheensa sanottavankin ylitse muiden.

Goethen kerrotaan letkauttaneen joskus, että kun hänellä ei ollut aikaa kirjoittaa lyhyttä kirjettä, niin vastaanottaja sai tyytyä pitkään. Tämä kertoo juuri sen, että tiivistäminen ei ole helppoa, se on aikaa viepää puuhaa. Mutta kuulijaa kunnioittava puhuja näkee sen vaivan.

Napakka ilmaisu nosti puheen sanottavankin ylitse muiden.

#