sunnuntai 3.7.2022 | 03:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Juhannus ei tule ilman katoavaa perinneherkkua – Nivalasta löytyy yksi jos toinenkin, jolle juhannushera maistuu vielä

Punainen hera pitää edelleen paikkansa yhtenä nivalalaisten suosituimmista juhannusruuista. Juustokeiton perinne uhkaa kuitenkin kuolla sukupuuttoon.

Sini Liikanen
Ma 17.6.2019 klo 13:20 | päivitetty ma 13:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tarja Korrin ensimmäinen kosketus Pohjois-Pohjanmaan alueen perinneherkkuun oli hänen äitinsä herankeittoapurina toimiminen. Tuolloin alle kymmenvuotias tyttö oli kuitenkin liian innokas ja sekoitti äidin juustokokkaremassan rikki.

– Kotona oli onneksi maatila, joten lisää maitoa löytyi uuden juustomassan tekemiseen. Sekoitetusta massasta äiti teki ehkä leipäjuuston, Tarja Korri muistelee hymyssä suin.

Korri on keittänyt heraa noin viidentoista vuoden ajan äitinsä vanhalla reseptillä. Vuosittain heraa syntyy kaksikymmentä litraa jaettavaksi sukulaisten kesken. Juhannus kun ei tule ilman juustokeittoa.

– Aloitan heran teon torstaina. Haen maidon aamulla naapurin navetasta, kahdeksan aikaan alan keittelemään ja siinäpä se kiehuu sitten itsekseen, kun juustokokkareet on saatu lisättyä maitoon. En hämmennä heraa ollenkaan. Iltapäivällä sitten alkaa olla valmista, jonka jälkeen jäähdyttelen heran altaassa kylmässä vedessä.

Heran keitto on vähentynyt paljon viime vuosikymmenten aikana. Syynä lienee aikaa vievä valmistustapa sekä maitotilojen vähentyminen. Hera vaatii osaksensa litroittain maitoa, eikä kaupan purkkimaito sovellu tarkoitukseen yhtä hyvin kuin tuore navettamaito.

– Heran keitto kyllä katoava perinne meidän perheessämme, sillä kukaan lapsista ei ole alkanut sitä keittämään, eivätkä nuorimmaiset ole sitä edes maistaneet. Ystäväpiiristäni en myöskään tiedä enää monta, jotka heraa tekisivät, Tarja Korri tuumaa.

Vähentyneestä teosta huolimatta Nivalasta löytyy yksi jos toinenkin, jolle juhannushera maistuu vielä. Moni ostaa heran suoraan kaupasta tai esimerkiksi Nivalan seurakunnalta, joka on myynyt juhannusherkkua vuosien ajan.

Tarja Korrin heraohje

10 litraa maitoa lämmitetään kädenlämpöiseksi. Sekaan lisätään 1 ruokalusikka juustonjuoksutinta

Toiset 10 litraa maitoa lämmitetään kiehuvaksi. Maidon pitää kiehua koko ajan.

Kun juustomassa on hyytynyt, kokkareita aletaan lisätä kauhalla kiehuvaan maitoon.

Keitä noin 6-7 tuntia.

Lisää valmiiseen heraan halutessasi 1 desilitra sokeria.

Jäähdytä hyvin.

Seurakunnan kolmen keittopäivän aikana heraa syntyy nivalalaisille noin tuhat litraa, ja kaikki myydään. Myynneistä saadut varat menevät lähetystön nimikkolähettien työn tukemiseen.

– Joillakin on mukana kymmenen litran ämpärit. Toki heraa saatetaan myös jakaa, jotkut ostavat siis myös muiden puolesta, seurakuntakodin emäntä Helena Korkiakoski kertoo.

Korkiakosken arvion mukaan suurten heramäärien valmistuksen tarvitaan parisenkymmentä ihmistä joka vuosi. Seurakuntakodin keittiöllä keitellään heraa kahdessa vuorossa samalla, kun lähetystö myy edellispäivän keitokset kyläläisille. Lisäksi mukana on paljon talkoolaisia, jotka auttavat lisäksi heran jäähdyttelyssä ja tonkkien pesemisessä.

– Heran keitto aloitetaan, kun meijeriauto tuo maidon suoraan nivalalaiselta tilalta tänne meille keittiöön. Heraa keitellään noin kymmenen tuntia tai niin kauan, että maito menee puoleen.

Miten heran suosio pitää silti edelleen? Helena Korkiakosken ja Tarja Korrin mukaan juhannusruuan asema alueella on niinkin vahva, ettei juhannus tule ilman heraa. Sitä on vain oltava. Pitäjästä löytyy kotikokkien ohella kuitenkin vielä monta myyjää, joilta oma juhannuksen tuojansa voi käydä ostamassa.

Yksi perinneherkun mielenkiintoisimmista puolista on myös se, että yksinkertaisesta reseptistään huolimatta heran voi valmistaa monella tapaa. Jokaisen hera maistuu erilaiselta myös.

– Reseptiin ei tule muuta kuin maitoa ja juustonjuoksutinta. Maku kehkeytyy pitkässä keittoajassa itse, joten sokeria tai siirappia ei tarvitse lisätä, Helena Korkiakoski paljastaa seurakunnan reseptistä.

– Itse lisään hieman sokeria, kun hera on täysin valmista. Lisään maidon sekaan myös pelkästään juustokokkareet, en niiden mukana syntyvää lientä. Resepteissä voi olla suuriakin eroja, Tarja Korri taas valottaa omaa perinnettään.

Vaikka heramäärät ja valmistustavat eroavatkin seurakunnan ja kotikeittiön välillä, antavat Korkiakoski ja Korri silti samanlaiset vinkit aloittelijoille.

– Heraa pitää malttaa keittää tarpeeksi kauan, sillä siitähän se maku tulee. Tarvitaan pitkiä hermoja. Pitää myös olla tarkkana, ettei hera kuohu yli. Ensimmäisellä kerralla on hyvä olla mukana joku, joka on tehnyt heraa aikaisemminkin.

#