keskiviikko 3.6.2020 | 19:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pirjo Toikkanen kehuu kolumnissaan kesäkeittoa: Kasvisten kulta-aika

Ma 8.7.2019 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Avomaan kasvisten ensisadot on nostettu. Kyselin ammattiviljelijöiden tämän hetken tunnelmia, ja he kertoivat, että viileähkö kevät ja alkukesän ajoittaiset sateet tuottavat nyt laadukkaita vihanneksia. Varsinkin kaalikasvit ovat menestyneet hyvin. Alueellisia eroja toki on, mutta yleistilanne kautta maan vaikuttaa hyvältä. Kyllä kelpaa noudattaa lautasmallia ja täyttää lautanen puolilleen värikkäitä kasviksia!

Kasvisten kultakausi alkaa, kun kotimaan varhaiskaalit, mansikat, uuden sadon perunat, porkkana-, sipuli-, nauris- ja retiisiniput, avomaan salaatit ja suloiset kukkakaalit ilmestyvät toreille ja kauppoihin. Kasvisesikoiset eli primöörit ovat erityisherkkuja. Mehukkuus, rapea suutuntuma ja vihanta maku ovat vertaansa vailla. Pohjoisen valoisat yöt lisäävät kasvisten makukertoimia. Tutkitusti esimerkiksi tilli kasvaa Suomen oloissa aromiltaan maailman parhaaksi.

Kesän keräkaali on mielestäni suvisalaatin luottoaines. Haukatessa se rapsahtaa raikkaana ja maistuu mehukkaalta ja makealta. Siinä on kaloreita vain vähän, mutta sitäkin enemmän kivennäisaineita, vitamiineja, flavonoideja ja kuitua. Puolita kaali tai useampiakin ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Siirrä isoon kulhoon ja ripauta mausteeksi suolaa ja purista sitruunanmehua.

Sekoita paksuun jugurttiin noin kolmanneksen verran majoneesia. Mausta sitruunalla, sinapilla ja mieliyrtilläsi. Lehtipersilja, tilli, minttu ja moni muu sopivat. Yhdistä kastike kaaliin kahdella lusikalla käännellen. Viipaloidut retiisit tai pikkuporkkanat naatteineen sopivat mukaan. Tämä salaatti käy grilliaterialle, niin makkaran, lihan kuin kalankin kylkeen sekä burgereiden ja tacojen täytteeksi.

Oletko kesäkeiton ystävä? Kesäkeitto pitää valmistaa silloin, kun vihannekset ja perunat ovat herkimmillään. Turha yrittääkään kehitellä tätä ruokaa talvella. Veikkaanpa, että talven aineksista ylikypsäksi keitetty ns. kesäkeitto on syypää siihen, että kaikkien suosikkeihin kesäkeitto ei kuulu.

Nivalalainen perinneherkku maitopotut on minusta kesäkeiton esiaste. Lapsuudessani siihen kuuluivat uudet potut, uusi sipuli, tilli, maito ja voi. Hyvältä maistui! Nyt mukaan pilkotaan monia eri kasviksia.

Kesäkeitto ei jää luiruksi, kun tukevoitat liemen nokareella sulatejuustoa. Lehtien ruokajutuissa on tänä kesänä suosittu myös kirkasliemisiä, vegaaneille sopivia kesäkeittoja. Maku on aina tarkistettava oman suun mukaiseksi. Ruisleipä tai hapankorput täydentävät aterian.

Pirjon kesäkeitto

1 nippu porkkanoita

750 g uusia perunoita

6 dl vettä

1 tl suolaa

1 nuori kukkakaali

2 nippusipulia

2 dl (baby)pinaatinlehtiä

½ l herneenpalkoja

mustapippuria

ripaus sokeria

5 dl kevytmaitoa

50– 100 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)

1 dl persiljaa

1 dl tilliä

– Harjaa porkkanat ja perunat puhtoisiksi. Paloittele porkkanat ja lohko perunat.

– Huuhtele kukkakaali ja irrottele nupuiksi. Viipaloi kantaosa ja suojalehdet, samoin sipulit.

– Mausta kiehuva vesi suolalla. Lisää porkkanat ja perunat. Keitä viitisen minuuttia, ja lisää kukkakaali. Keitä muutama minuutti ja lisää sipulit. Keitä pari minuuttia.

– Lisää huuhdotut, suikaloidut pinaatinlehdet ja herneet. Lisää kuumaan keittoon sulatejuusto nokareina ja lisää maito. Kuumenna ja mausta, tarkista maku. Lisää persilja ja tilli.

Pirjo Toikkanen

pirjo.toikkanen@kriikuna.com

Kirjoittaja on kotitalousopettaja ja ruokakirjailija, joka puhuu erityisesti satokausiajattelun, lähiruuan ja kasvisten käytön lisäämisen puolesta.

#