tiistai 7.7.2020 | 21:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maatalouden kirjanpito on oma taiteenlajinsa – Rätinki löysi riveihinsä maatalouskirjanpidon asiantuntijan, minkä seurauksena syntyi Maatalous-Rätinki

Kirjanpidossa, verotuksessa ja kuiteissa eletään sähköistä aikaa

Maritta Raudaskoski
La 30.11.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalassa Rätinki-brändin alla toimiva Taitolaskenta Oy on laajentanut toimintansa maa- ja metsätalouden kirjanpidon palvelujen alueelle. Marraskuun alusta perustetun Maatalous-Rätinki Oy:n pääomistaja on Hanna-Kaisa Kalmukoski, Taitolaskenta Oy on siinä vähemmistöosakkaana.

Anna Nevala ja Anu Peräaho ovat Taitolaskenta Oy:n pääosakkaat. He kertovat, että Taitolaskennalta on kysytty, tehdäänkö yrityksessä maatalouden kirjanpitoja.

– Olemme joutuneet aiemmin myymään tässä asiassa ”ei oota”. Vaikka teemme yrityspuolella kirjanpitoja laidasta laitaan, maatalouden kirjanpito on sellainen erikoisala, johon meillä ei ole ollut osaamista. Muutamia vuosia aiemmin yritimme laajentaa tälle saralle, mutta silloin kokoonpano ei ollut sellainen, että se olisi onnistunut. Nyt olemme saaneet joukkoomme maatalouskirjanpidon hallitsevan osaajan, ja pystymme palvelemaan myös siinä, kertoo Anu Peräaho.

Hanna-Kaisa Kalmukoski on muuttanut Jyväskylän seudulta Ylivieskaan ja tarjoaa Maatalous-Rätingin palveluja koko Kalajokilaakson alueelle. Toimipiste on Nivalan Rätingissä, jossa hän on paikalla tarpeen mukaan. Sinne voi tuoda aineistoja ja sopia tapaamisia. Kalmukoski tekee myös tilakäyntejä.

Kalmukoski on työskennellyt Pro Agrialla ja tehnyt maa- ja metsätalouden kirjanpitoja yksittäisille tiloille ja maatalousosakeyhtiöille. Hän on tehnyt myös maa- ja metsätalouksien talouteen ja verotukseen liittyvää neuvontaa. Hänellä on omakohtainen vahva tausta maataloudessa toimimisesta.

– Kirjanpito on erilainen maatalouden ja yritysten osalta. Maataloudessa ei noudateta kirjanpitolakia vaan siellä on muistiinpanovelvollisuus. Siellä on oma maatalousverolaki, jonka mukaan mennään. Yrityskirjanpitoa tehdään suoriteperusteisesti ja maatalouden puolella taas maksuperusteisesti. Sitten on vielä maatalousosakeyhtiöitä, jota määritetään osakeyhtiölain mukaan, mutta verotus on edelleen maatalousverolain mukaan. Nämä asettavat haasteita kirjanpitäjille, kertoo Hanna-Kaisa Kalmukoski.

Yritykset ovat vuosi vuodelta enemmän siirtymässä paperittomaan kirjanpitoon ja jotkut Taitolaskenta Oy:n asiakkaistakin ovat aika lähellä sitä. Kirjanpito sähköisessä muodossa on mahdollista maataloudessakin. Hanna-Kaisa Kalmukoski on vienyt tätä asiaa eteenpäin Pro Agriassa, josta hänellä on kokemusta täysin paperittomista maatalouden kirjanpidoista.

– Puhelimella voi ottaa kuvan käteiskuiteista ja pankkikorttiostoksista, ostolaskut tulevat ohjelmaan suoraan verkkolaskuna tai skannauspalvelun kautta. Ei tarvitse papereita postittaa mihinkään suuntaan ja samalla helpottaa papereiden säilyttämisen tuska, Kalmukoski sanoo.

Monet tilat haluavat tehdä itse kirjanpitoa ja jos se on sähköisessä muodossa, ei ole merkitystä sillä, missä asiakas on. Aineistot kulkevat verkossa ja konsultointia voi tehdä etänä. Jos tilalla tehdään itse kirjanpito, Hanna-Kaisa Kalmukoski voi tehdä pelkästään veroilmoituksen. Verottaja on siirtynyt lähes kokonaan sähköiseen toimintaan, eikä paperilomakkeita enää juuri käytetä. Verottaja kyllä ottaa paperilomakkeita vastaan, mutta se on asiakaalle hankalampaa kuin ennen. Lomakkeet täytyy itse hankkia, tulostaa, postittaa ja maksaa postimaksu. Lisäksi ei riitä, että ilmoitus on postitettu määräajassa, vaan sen on oltava perillä silloin.

Sekä Taitolaskenta Oy:n että Maatalous-Rätinki Oy:n toiminta perustuu periaatteeseen, että tarjotaan palveluja juuri siinä muodossa ja sen verran, kuin asiakas haluaa. Yrittäjät korostavat, että kannattaa ainakin kysyä tarjousta kirjanpidosta tilitoimistolta, vaikka itse osaisikin sen tehdä. Voi säästää aikaa muuhun yritykselle ja tilalle tärkeämpään osaamisalueeseen käytettäväksi. Verotuksen osalta on tapahtunut myös niin, että asiantuntijan konsultoinnin ansiosta on tullut palautuksena rahaa.

– Tarjolla ihan perinteistä sekä nykyaikaista palvelua. Kaikki muu onnistuu, mutta ruutuvihkoon en enää käsin ala kirjaamaan, Hanna-Kaisa Kalmukoski nauraa.

#