Näin selviät helteestä - 7 tapaa viilentää koti kesällä

Kesän saapuminen on kiva juttu, mutta oletko miettinyt, miten selviät helteestä?

Tänä kesänä on todennäköisesti odotettavissa jälleen helleaalto, joka koettelee ansioituneemmankin auringonpalvojan sietokykyä. Tämän artikkelin vinkeillä torjut kuumuutta omassa kodissasi ja selviät helteestä voittajana!

1. Tuuletin on helppo ja edullinen ratkaisu

Käytännöllinen tuuletin pyörittää huoneessa olevaa ilmaa. Liikkuva ilma tuntuu viileämmältä kuin paikallaan seisova ilma. Tuuletin ei siis varsinaisesti viilennä huoneilmaa.

Tuulettimia on saatavilla eri kokoisina ja erilaisiin tiloihin soveltuvina. Pöytätuuletin sopii pieneen huoneeseen, kun taas kattotuuletin huolehtii ilmavirtauksesta isommassakin huoneessa. Jalkamallista tuuletinta on helppo siirrellä sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Hobby Hall -verkkokaupan valikoimasta löydät kotiisi sopivan tuulettimen edullisesti.

Tuuletin sopii parhaiten huoneeseen, jossa ilmanvaihtoa tarvitsee tehostaa vähän tai satunnaisesti. Voit esimerkiksi avata ikkunan yöksi ja laittaa tuulettimen puhaltamaan ikkunasta tulevan viileämmän ilman tehokkaammin huoneeseen.

2. Ilmanviilennin viilentää ilmaa tehokkaasti

Tehokas ilmanviilennin jäähdyttää huoneilmaa oikeasti. Hyvässä ilmanviilentimessä on poistoputki, jota pitkin lämmin ilma poistuu asunnosta. Monet ilmanviilentimet ovat malliltaan siirrettäviä.

Ilmanviilennin on hyvä ratkaisu asuntoon tai huoneeseen, jota ei ole mahdollista viilentää tuulettamalla. Ilmanviilentimet ovat yleensä kalliimpia kuin tuulettimet, mutta ne viilentävät huoneilmaa tehokkaammin. Haittapuoli on se, että ilmanviilentimen poistoputkelle tulee löytyä jokin sopiva reitti ulos, mieluiten joku muu kuin raollaan oleva ikkuna tai ovi.

Ilmanviilentimestä lähtevä ääni saattaa häiritä nukkumista ja lisäksi sen vesisäiliö tulee muistaa tyhjentää säännöllisesti. Tehokkuudessa ilmanviilennin on kuitenkin tuuletinta parempi ratkaisu. Voit vertailla erilaisia ilmanviilentimiä Hobby Hallin verkkokaupassa.

3. Tällä ratkaisulla selviät helteestä varmasti

Jos harkitset talosi lämmitysjärjestelmän uusimista tai olet jo lisännyt sähkölämmityksen tueksi ilmalämpöpumpun, olet tehnyt hyvän ratkaisun myös viilennystä ajatellen. Ilmalämpöpumpulla voi myös jäähdyttää huoneilmaa tehokkaasti. Ilmalämpöpumppu ei myöskään syö paljoa energiaa, kunhan sitä käyttää järkevästi.

Ilmalämpöpumppu on kalliimpi ratkaisu kuin tuuletin tai ilmanviilennin, mutta tehokkuudessaan omaa luokkaansa. Ilmalämpöpumppuja myydään myös pelkästään viilennystä varten. Laitteen asentamiseen tulee kysyä lupa taloyhtiöltä.

4. Estä auringonpaisteen pääsy huoneeseen

Pienelläkin budjetilla voi torjua asunnon kuumuutta. Kaikista paahteisimpiin huoneisiin kannattaa hankkia hyvät ja tummat pimennysverhot, joilla voi torjua auringonpaisteen lämmittävää vaikutusta. Sälekaihtimet kannattaa pitää auringonpaisteen aikaan suljettuna kupera puoli ulospäin. Myös talon ulkopuolelle asennettavat markiisit vähentävät suoraa auringonpaistetta huoneeseen.

5. Tuuleta kotia, mutta älä päiväsaikaan

Asunnon tuuletus kannattaa tehdä yöllä, jolloin ulkoilma on viileämpää. Päiväsaikaan ikkunat kannattaa pitää kiinni, jotta kuuma ilma ei siirry ulkoa sisälle. Mikäli mahdollista, kannattaa asuntoa tuulettaa ristivedolla avaamalla yhtäaikaisesti ikkunat ja ovet eri puolilta asuntoa. Pienessä kerrostaloasunnossa jo postiluukun avaaminen samaan aikaan ikkunan kanssa voi auttaa läpivedon syntymiseen.

6. Selviät helteestä, kun jäähdytät tekstiilejä

Jos makuuhuoneen ilma on nukkumaanmennessä liian lämmin, kastele iso pyyhe ja väännä siitä suurin vesimäärä pois. Voit nukkua levollisemmin kostean pyyhkeen alla, joka viilentää ihoa yön aikana. Muista kuitenkin antaa sängyn kuivua hyvin nukkumisen jälkeen.

Voit jäähdyttää peittoa tai vaatteita pakastimessa, jolloin ne tuntuvat mukavan viileiltä ihoa vasten. Jäähdyttäminen toimii parhaiten hieman paksummille kankaille, kuten college-huppareille ja -housuille.

7. Vältä lämmön tuottamista kotona

Kesähelteet eivät ole paras mahdollinen aika ruoanlaittoon tai leipomiseen, sillä varsinkin uunin käyttö lämmittää asuntoa. Lämmitä ruoka helteellä hyvällä omallatunnolla mikrossa. Myös muiden sähkölaitteiden käyttöä kannattaa miettiä tarkoin, sillä etenkin televisiosta, pöytätietokoneesta ja hehkulampusta syntyvä hukkalämpö lämmittää asuntoa entisestään.