Oikeasti turvallinen turvaistuin - tässä ovat tärkeimmät kriteerit

Vauva kasvaa ja turvakaukalo jää pieneksi, joten pitäisi löytää uusi turvaistuin! Millainen on oikeasti turvallinen turvaistuin lapselle? Tässä artikkelissa kerromme kriteerit, joilla tunnistat turvallisen istuimen.

Millaisia turvaistuimia on olemassa?

Lapsen turvaistuin sopii maksimissaan noin 6 kk - 7 vuoden ikäiselle, jonka pituus on 60 - 125 cm ja paino maksimissaan 32 kg. Yleensä lapsi siirretään turvaistuimeen turvakaukalon käydessä liian pieneksi. Lapselle turvallisin paikka matkustaa on takapenkillä, eikä selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta muutenkaan saa asentaa etupenkille.

Useimmat turvaistuimet on tarkoitettu 9 kk - 7 vuoden ikäisille lapsille, joiden pituus on 70 - 125 cm ja paino maksimissaan 25 kg. Turvaistuin, jossa on ISOFIX-kiinnitys, on yleensä tarkoitettu 6 kk - 4 vuoden ikäiselle lapselle. Kiinnitystavan vuoksi painoraja näissä istuimissa on 18 kg ja lapsen pituus 60 - 105 cm.

Turvaistuimen pituus- tai painoraja voi tulla vastaan ennen istuimen ikäsuosituksen umpeutumista. Kun turvaistuin käy lapselle liian pieneksi, seuraava istuin on joko suurempi turvaistuin tai turvavyöistuin. Turvavyöistuimen voi ottaa käyttöön aikaisintaan 5-vuotiaalle lapselle, jonka pituus on vähintään 110 cm.

Lain mukaan alle 135 cm pitkän lapsen tulee käyttää autossa turvalaitetta. Liikenneturvan suosituksen mukaan lapsen tulisi käyttää turvalaitetta 150 cm mittaiseksi ja matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään 4-vuotiaaksi. Turvaistuinta ei tarvitse vielä kääntää kasvot menosuuntaan, vaikka lapsen jalat olisivatkin takapenkin selkänojaa vasten koukussa.

Millainen on oikeasti turvallinen turvaistuin?

Oikean turvaistuimen valinta aiheuttaa monissa vanhemmissa hämmennystä, sillä turvaistuimia on markkinoilla monenlaisia. Istuimen turvallisuus on useimmiten tärkeimpiä ostokriteerejä, mutta siitä voi olla vaikeaa saada todenmukaista tietoa.

Turvaistuinten turvallisuutta ei testata riippumattomasti Suomessa, mutta meillä tunnettuja ja eri tahojen luotettavina pitämiä turvaistuintestejä ovat plus-testi ja ADAC. Plus-testi on ruotsalainen testi, jossa mitataan voimaa, joka kohdistuu lapsen kaulaan etutörmäyksessä. Kaikki istuimet eivät läpäise testiä, sillä testaus on tiukka. Testatut istuimet ovat 9 - 25 kg painoisille lapsille tarkoitettuja ja niiden asennus on selkä menosuuntaan.

ADAC on saksalainen testi, jossa on törmäysturvallisuuden lisäksi muitakin osa-alueita, kuten esimerkiksi istuimen käyttömukavuus. Tämän vuoksi törmäystilanteessa erittäin turvallinen istuin ei silti välttämättä yllä huippupisteisiin ADAC-testituloksissa.

Monet testit ovat vapaaehtoisia (kuten esimerkiksi plus-testi) ja niinpä kaikkia istuimia ei ole niissä testattu. Testin tuloksiin vaikuttaa myös testauksessa mukana olevat osa-alueet, kuten käyttömukavuus tai istuimen koko.

Varmimmin turvallisen istuimen tulet hankkineeksi silloin, kun valitset turvaistuimen testivoittajien joukosta. Hobby Hall myy useiden tunnettujen turvaistuinmerkkien istuimia, kuten Britax-Römer, Maxi-Cosi ja Cybex. Plus-testin läpäissyt istuin on Hobby Hallin valikoimassa esimerkiksi Joie i-Spin Safe. ADAC-testissä ovat menestyneet Maxi-Cosi Mica Pro Eco - ja Cybex Sirona S2 -turvaistuimet.

Muista nämä asiat, kun vertailet turvaistuimia

Kun olet valitsemassa sopivaa turvaistuinta, tarkista, millainen kiinnitys autoon sopii. ISOFIX-kiinnitteiset istuimet saa varmemmin kiinnitettyä oikein, mutta vanhemmissa autoissa ei tätä kiinnitysmahdollisuutta ole. Turvavyökiinnitteinen istuin sopii isommallekin lapselle ja vanhempaankin automalliin.

Turvallisin istuin on selkä menosuuntaan asennettava istuin, joka on pärjännyt törmäystesteissä hyvin. Ota huomioon istuinta valitessa auton takapenkin koko ja se, tarvitseeko istuinta siirtää autosta toiseen usein. Tällöin haluat valita turvaistuimen, joka on helppo asentaa.

Eri istuimissa on erilaisia käyttömukavuuteen liittyviä tekijöitä. Jotkut turvaistuimet ovat käännettäviä ja toisissa istuimissa istuinkaltevuutta pystyy säätämään. Voit vertailla eri istuinten ominaisuuksia Hobby Hallin verkkokaupassa ja tilata samalla kertaa myös esimerkiksi uudet kesärenkaat autoosi tai pihaleikkivälineet lapsellesi.